25 Ekim 2010 – Hrant Dink Mahkeme Haberleri – İstanbul

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

“Dink Davası Adaletin Mihenk Taşıdır”
BİA Haber Merkezi – 25 Ekim 2010

Hrant’ın Arkadaşları, AİHM’nin Türkiye’yi mahkum etmesinden sonraki ilk duruşmadan önce, devlet yetkililerini uyardı: “Cevap vermezseniz, hesap verirsiniz.” Dink için adalet nöbeti tutanlar arasında BDP milletvekilleri Aysel Tuğluk, Ahmet Türk ve Akın Birdal da vardı.

Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 19 Ocak 2007′de katlinden dolayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye’yi “yaşama hakkı”, “ifade özgürlüğü” ve  “etkili başvuru hakkı”nı ihlal ettiği gerekçesiyle tazminata mahkum etmesinin ardından bugün ilk duruşma yapılıyor.

Beşiktaş Meydanında bir araya gelen Hrant’ın Arkadaşları ile aralarında siyasi parti, sivil toplum örgütü temsilcileri ve insan hakları savunucularının da bulunduğu yüzü aşkın kişi, “Faşizme inat kardeşimsin Hrant”, “Hrant’ın katili Ergenekon devleti” sloganları attı.

Hrant için adalet nöbeti tutan isimler arasında Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) eski genel başkanı Ahmet Türk, milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Akın Birdal’ın yanı sıra Ahmet İnsel, Sırrı Süreyya Önder, Ertuğrul Kürkçü, Nadire Mater, Hakan Tahmaz, Barış Pirhasanoğlu, Nur Sürer, Gençay Gürsoy, Doğan Tarkan, Tayfun Mater, Zeynep Tanbay, Nemciye Alpay, Erol Kızılelma, Mehmet Atak, Emine Ocak, “İşimizi geri istiyoruz, 4-C’ye hayır” yazılı önlükleriyle İzmir TEKEL işçileri, siyasi parti temsilcileri, gazeteci, akademisyen ve sanatçılar da vardı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan oyuncu Settar Tanrıöver, “Cevap vermezseniz, hesap verirsiniz” dedi.

Tanrıöver, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Devlet, bir türlü yapılmayan soruşturmalar, açılmayan davalar, sorgulanmayan, yargılanmayan görevlilerle ilgili sorularımıza bir tek doğru dürüst cevap vermedi. Cevap niyetine söylediklerinin özeti şuydu;

‘Biz ciddiye alınacak bir hukuk devleti değiliz, arkadaşınızın öldürülmesiyle ve sonrasındaki soruşturma rezaletleriyle ilgili edebileceğimiz tek laf yok.’

‘Hrant’ın öldürülmesiyle ilgili soruşturmalarda, mahkemede, niye MİT’ten gelen tek satır bilgi yok?’ diye sormuştuk. Başbakanlık bize ’sözünü ettiğiniz kurum özerk, biz bir şey yapamayız’ ve ‘talebinizi ilgili firmaya şahsen iletin’ demişti.

Biz bu rezaleti kamuoyuna açıkladıktan sonra Başbakanlıktan ‘yanlışlık oldu, kusura bakmayın’ yazan ikinci bir mektup aldık. Meğerse sorumuzu MİT müsteşarlığına iletmişler.

“Darbeciler de hesap vermeyeceklerini sanıyorlardı

Hatırlatmanın yeridir; bugün cevap vermeyenler er ya da geç hesap verecektir. Darbeciler, katliam planlayanlar, faili meçhullerin komutanları… bunlar da hiç hesap vermeyeceklerini sanıyorlardı. Ama veriyorlar.

AİHM, Türkiye’yi mahkum etti, devlet yetkilileriyse ‘aman ucuz kurtulduk’ havasında. Hayır, kurtulmadılar. Cinayeti hafife alıyorlar. Devletin bu işteki sorumluluğunu hafife alıyorlar.

Dink davası bu ülkede şimdilik sadece devletin yüz karası gibi görünüyor ama aslında adaletin mihenk taşıdır. İcraat yapacakları yerde durmadan ‘üzüldük, üzüldük’ diye açıklamalar yapan yetkililere tekrar hatırlatıyoruz: Cevap vermezseniz, hesap verirsiniz.

“Hrant için adalet için” afişi açan grup açıklamanın ardından ellerinde “Ya cevap ver ya hesap ver” yazılı lolipoplarla adliyeye doğru yürüyüşe geçti.

Samast çocuk gibi yargılanacak

Ntvmsnbc – 25 Ekim 2010

Gazeteci Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast’ın dosyası çocuk mahkemesine gönderildi. Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, kararın Samast’a verilecek cezayı değiştirmeyeceğini söyledi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’e düzenlenen suikastin 15. duruşması görülüyor. Duruşmada tutuklu sanıklar Ogün Samast, Erhan Tuncel ve Yasin Hayal ile tutuksuz sanık Ahmet İskender katıldı. Duruşmada Dink ailesi de hazır bulundu.

Duruşmada söz alan Ogün Samast’ın avukatı Levent Yıldırım, müvekkilinin dosyasının ayrılarak çocuk mahkemesine gönderilmesi talebini yineledi.

Talep üzerine Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çavuşoğlu’nun görüşü soruldu. Savcı Çavuşoğlu, Ogün Samast’ın suç tarihinde 18 yaşından küçük olduğunu belirterek, mahkemenin Samast hakkındaki dava dosyasında görevsizlik kararı vererek dosyayı İstanbul nöbetçi Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine göndermesini istedi.

Mahkeme heyeti, savcının görüşünü dinledikten sonra Samast’ın avukatı Levent Yıldırım’a bir diyeceği olup olmadığını sordu. Avukat, Samast’ın tutukluluk halinin kaldırılmasını istedi.

Müdahil avukatlardan Güray Dağ ise dosyada maddi delillerin ortaya çıkarılması açısından Ogün Samast’ın diğer sanıklarla bu mahkemede yargılanması gerektiğini düşündüklerini belirtti.

Mahkeme heyeti, görüşleri dinledikten sonra Samast’ın dosyasının ayrılarak çocuk ağır ceza mahkemesine gönderilmesine oy birliğiyle karar verdi.

Mahkeme, Samast hakkındaki kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olgular bulunduğundan tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Kararın ardından Ogün Samast görevli jandarma ekibi tarafından duruşma salonundan çıkarıldı.

Samast salondan çıktığı sırada, öldürülen Hrant Dink’in kardeşi Hosrof Dink, Mahkeme Başkanı Canak’a yönelik olarak ”Adalet işleseydi bu böyle olmazdı. Size düşen sorumluluğu hatırlatıyorum. 4 yıl oldu” dedi.

Duruşmada, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından mahkemeye gelen yazılar okundu.

Yazıda ”Hrant Dink’in İstanbul Valiliğine çağrılması müsteşarlığımızın bilgisi dahilindedir. Kendisine Sabiha Gökçen ile ilgili yazdığı yazının toplumsal infiale sebep olabileceği hatırlatılmıştır” ifadelerinin kullanıldığı belirtildi.

MİT’in yazısında ayrıca, ”Hrant Dink’e suikast düzenleneceğine yönelik bize herhangi bir bilgi ulaşmamıştır” denildiği de ifade edildi.

DURUŞMAYA BIÇAKLA GELMİŞLER

Öte yandan, tutuklu sanık Erhan Tuncel, şok edecek bir açıklama yaptı.

Nezarethanede bıçak bulduğunu söyleyen Tuncel, “Biz Yasin ile birlikte nezarethanede bıçak bulduk. Mahkemede benim üzerimdeydi. Size vermeyi düşündük ancak vermedik. Sonra komutana veririz diye konuştuk. Daha sonra ben tuvalete attım” dedi.

MÜDAHİL İSTEKLERİNE RET

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili davada ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Poyrazköy’de ele geçirilen mühimmatla ilgili davanın sanıklarından Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar ve Koramiral Kadir Sağdıç’ın bu davaya müdahil olma talepleri ile müdahil avukatlarının olay yerinde yeniden keşif yapılması taleplerini reddetti.

Müdahil avukatlarının keşif talebini ”dosyaya yenilik getirmeyeceği” gerekçesiyle reddeden heyet, tanık Erhan Özen’in Amasya Ağır Ceza Mahkemesi’nden talimatla alınan ifadesinde anlattığı hususların araştırılması için dilekçe örneğinin Hrant Dink’le ilgili başka soruşturma yapan cumhuriyet savcıları Selim Berna Altay ile Fikret Seçen’e gönderilmesine ve gereğinin yapılmasının istenilmesine hükmetti.

AVUKAT ÇETİN: O HAKİM OLSAM KAÇACAK DELİK ARARDIM

Duruşmada söz alan müdahil avukatlarından Fethiye Çetin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM), Hrant Dink’in yazdığı yazılar üzerine Dink hakkında açılan davalara ilişkin verdiği kararı özetleyerek okudu.

Mahkemenin AİHM kararı doğrultusunda, Dink’e saldırı eylemini tüm yönleriyle araştırması gerektiğini belirten Çetin, AİHM kararının, Trabzon’da devam eden ”görevi ihmal” davası ile bu davanın birleştirilmesi yönündeki taleplerinin haklılığını ortaya çıkardığını ve AİHM’e göre Trabzon Savcılığınca verilen ”takipsizlik” kararlarının dosyadaki bilgilerle çeliştiğinin ortaya çıktığını savundu.

”Mahkeme heyeti AİHM kararı doğrultusunda harekete geçmelidir. Haklarında takipsizlik kararı verilen kamu görevlileri tespit edilmelidir” ifadesini kullanan Çetin, ihmali olan kamu görevlilerine karşı etkili soruşturma yapılmadığını ve incelemelerin dosya üzerinden, tanıklar çağrılmadan, derinlikten yoksun gerçekleştiğini söyledi.

AİHM’in söz konusu kararını, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 2. ve 10. maddelerinde yer alan ”yaşam hakkı” ve ”ifade özgürlüğü” çerçevesinde değerlendirdiğini aktaran Çetin, mahkemenin tespitleri doğrultusunda Hrant Dink’e ceza verilmesini sağlayan Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini de söyledi.

Hrant Dink hakkında, Agos gazetesinde yazdığı bir yazıdan dolayı, TCK’nın 301. Maddesi kapsamında ”Türklüğe hakaret” suçundan yargılandığı Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesinde 6 ay hapis kararı verildiği ve bu kararın Yargıtayca onaylandığını hatırlatan Çetin, ”Yargıtay yargıçlarının okuduklarından farklı sonuçlar çıkarmalarını neye bağlayabiliriz? Bu yargıçlar neye göre hareket ediyor?” diye sordu.

Fethiye Çetin, ”AİHM yargıçları şaşkınlık içinde. Böyle karar veren Yargıtay’ın bu kararının nedenini araştırmaya başlamışlar. Yargıtay yargıçları açısından çok utanç verici bir durum ortaya çıkmıştır. Bu kararı veren bir yargıç olsaydım, utancımdan kaçacak delik arardım. Okuduklarından bu anlamı çıkarıyorlarsa, ön yargı vardır” dedi.

RAKEL DİNK: ADALET PRANGALARA VURULMUŞ

Mahkemenin Ogün Samast’la ilgili kararını gazetecilere değerlendiren Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, ”Adalet, kanunlarla prangalara vurulmuş, hakimler de uyguluyorlar” dedi.

GÜNDEL: CEZAYI ETKİLEMEZ

Emekli Yargıtay Cumhuriyet savcısı Ahmet Gündel, kararı NTV’ye değerlendirdi.

Mahkemenin verdiği kararın doğru olduğunu söyleyen Gündel, “Mahkemenin ayırma kararı gecikmiş olmakla beraber doğrudur. Başından bu işlemlerin yapılması gerekirdi. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir yargılama sürecek. Önceki mahkemenin yaptığı işlemler, usulü muameleler geçerlidir” dedi.

Emekli savcı Gündel, kararın Samast’a verilecek cezayı değiştirmeyeceğini söyledi.

Gündel, “Çocuk mahkemesi ile özel yetkili ağır ceza mahkemesinde yargılanması sonucunda alacağı ceza yönünden herhangi bir değişiklik olmayacaktır” diye konuştu.

ARKADAŞLARI YİNE NÖBETTE

Beşiktaş İskelesi önünde toplanan ve ”Hrant için, adalet için”, ”Faşizme inat kardeşimsin Hrant”, ”Hrant’ın katili, Ergenekon devleti” şekline sloganlar atan grup, davanın görüleceği İstanbul Adliyesi önüne kadar yürüdü.

Grupta bulunan kapatılan DTP’nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk burada yaptığı konuşmada, Hrant Dink’in Türkiye’de barışın kalıcı olması, halkların kardeşliğini ve her türlü kimliğin özgürleşmesinin mücadelesini verdiğini söyledi.

Barışa, özgürlüğe ve demokrasiye olan inançlarının ortaya çıkan refleksi ile burada toplandıkların kaydeden Türk, ”Türkiye ve demokrasi için büyük bir kayıp. Bu yitirdiğimiz insanımızı daha güçlü bir iradeyi ortaya koyarak o özgürlüğe karşı duranlara karşı bir duruş göstermemiz gerekiyor” diye konuştu.

Kapatılan DTP’nin eski Milletvekili Aysel Tuğluk da, ”Barış için daha ciddi çalışmalar gösterebilseydik Hrant Dink’in ölümünü engelleyebilirdik” dedi.

‘TAŞ ATAN ÇOCUKLAR YASASI’

22 Temmuz 2010’da yürürlüğe giren ve kamuoyunda “Taş atan çocuklar yasası” olarak bilinen değişiklikle suç tarihinde 18 yaşından küçük olanların çocuk mahkemelerinde yargılanmaları sağlanıyor.

Rakel Dink: Adalet Kanunlarla Prangaya Vurulmuş

BİA Haber Merkezi – 25 Ekim 2010

Gazeteci Dink’in katili Samast çocuk mahkemesinde yargılanacak. Dink ailesi tepkili. Paris Barosu’ndan Guilbaud “AİHM kararı kayda alınmalı” dedi. Davada iki tutuklu sanık kaldı.

Hrant Dink cinayeti davasında mahkeme katil zanlısı Ogün Samast’ın çocuk mahkemesinde yargılanmasına karar verdi. Dink’in eşi Rakel Dink öğlen duruşmaya ara verildiğinde yaptığı açıklamada “Adalet kanunlarla prangalara vurulmuş. Hakimler de bunu uyguluyor” diye tepki gösterdi.

Bugün Beşiktaş’taki İstanbul adliyesinde görülen duruşmayı izlemek için gelen Paris Barosu ekibinden Olivier Guilbaud “Mahkemenin AİHM’nin cinayetle ilgili verdiği kararında dikkat çektiği tüm yönleri kayda alacağını umuyoruz” dedi.

“Trabzon’daki dosyanın birleşmesi yönünde müdahil avukatlarının talebinini kabul edilmesini umuyoruz. Samast’ın çocuk mahkemesinde yargılanacak olmasının cinayetin ardındaki gerçeği tüm boyutlarıyla ortaya koymasına engel olmamasını ümit ediyoruz.”

Dava 7 Şubat 2011′e ertelendi.

Samast çocuk mahkemesine

Samast olay sırasında 18 yaşından küçük olduğu için bundan sonra çocuk mahkemesinde yargılanacak. Terörle Mücadele Kanunu’nda 15 yaşından büyük çocukların yetişkinlerle aynı şekilde yargılanmasını öngören düzenleme temmuzda yapılan değişiklikle kaldırıldı.

Özellikle Kürt bölgelerinde sokak eylemlerine katıldıkları iddiasıyla yargılanan çocukları ilgilendiren değişiklikten Samast da yararlandı. Mahkemenin bu sabah aldığı kararın ardından Samast duruşmadan çıkarıldı ve çocuk mahkemesine gönderildi.

Dink’i 19 Ocak 2007′de gazetesi agos’un önünde öldüren Samast 17 yaşındaydı.

Dink ailesinden tepki

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, savcı Mustafa Çavuşoğlu’nun görüşüne paralel olarak Samast’ın İstanbul Sultanahmet Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına karar verdi.

Mahkeme başkanı Samast çıkarıldıktan sonra “taleplerimiz olacaktı” diyen avukatı Levent Yıldırım’a “Günaydın yani, senin orada oturma sıfatın bile kalmadı, sanık gitti sen oturuyorsun” dedi.

Mahkemenin kararına Dink’in kardeşi Hosrof Dink “Zamanında adaleti işletseydiniz bununla karşılaşmazdık. Dört yıl oldu, size sorumluluğunuzu hatırlatıyoruz” diye tepki gösterdi. Rakel Dink de yüksek sesle karara tepkisini dile getirdi.

AİHM kararı hatırlatması

Samast’ın çıkmasında sonra duruşmada azmettirici olmakla yargılanan Yasin Hayal’le Erhan Tuncel ve tutuksuz sanık Ahmet İskender kaldı.

Müdahil avukat Fethiye Çetin AİHM’nin türkiye’yi mahkum eden kararının İstanbul’da ve Trabzon’da cinayetle ilgili sürdürülen dava ve soruşturmalar açısından önemine işaret eden bir sunum yaptı. Çetin, Dink’in ceza kanununun 301. maddesi çerçevesinde mahkum edilmesini onaylayan Yargıtay hakimleri için “Dink’i ölümcül bir saldırının ortasına atmışladır. Ölüm fermanını onaylamışlardır” dedi.

Çetin AİHM kararının Türkiye devletine bu tür cinayetlerin hem fiili olarak önlenmesi hem etkin şekilde araştırılması konusunda pozitif yükümlülükler yüklediğini, Dink cinayetinin önceki ve sonraki aşamalarında özellikle memurların yargılanmasına dair 4383 sayılı yasanın etkisiz ve yetersiz kaldığını söyledi.

‘Cevap vermezseniz, hesap verirsiniz’

Marksist.org – 25 Ekim 2010

Önceki 1 / 2 Sonraki Hrant Dink suikastı davasının 15. duruşması İstanbul’da Beşiktaş’ta gerçekleşiyor. Her duruşma günü olduğu gibi bugün de yüzlerce insan adalet için sabahın erken saatlerinden itibaren Beşiktaş İskele Meydanı’nda toplandı. Tetikçi Ogün Samast’ın çocuk mahkemesinde yargılanmasına karar verildi.

İstanbul’da Beşiktaş Adliyesi’nde görülen duruşma öncesi adalet nöbeti tutanlar arasında Rakel Dink, kapatılan DTP’nin siyasi yasaklı eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, BDP İstanbul milletvekili Akın Birdal, DSİP Genel Başkanı Doğan Tarkan, Ferhat Kentel, Oral Çalışlar gibi pek çok isim de vardı.

Hrant’ın Arkadaşları adına okunan basın açıklamasında, bilgi edinme hakkından yararlanarak hükümet ve devlet yetkililerinin cinayet hakkındaki sorulara verdikleri yanıtlar aktarıldı. Hrant’ın Arkadaşları, yetkililerin sorular karşısında “bir tek doğru dürüst cevap vermediğini” söyledi ve şu gelişmeyi aktardı:

“Hrant’ın öldürülmesiyle ilgili soruşturmalarda, mahkemede, “Niye MİT’ten gelen tek satır bilgi yok?” diye sormuştuk, hatırlarsınız. Başbakanlık bize, “Sözünü ettiğiniz kurum özerk biz bir şey yapamayız” cevabı vermiş, “Talebinizi ilgili firmaya şahsen iletin” demişti. Biz bu rezaleti kamuoyuna açıladıktan sonra ikinci bir mektup aldık. “İlgili firmaya başvurun” cevabı için “Yanlışlıkla oldu, kusura bakmayın” dediler. Sorumuzu MİT müsteşarlığına iletmişler meğerse. Onlar da muhtemelen “Bizim de kusurumuz yok, hiçbir devlet görevlisinin bir kusuru yok” cinsinden bir cevap vereceklerdir. Heyecanla bekliyoruz!”

Hrant’ın Arkadaşları “İcraat yapacakları yerde durmadan ‘üzüldük, üzüldük’ diye açıklama yapan yetkililere hatırlatıyoruz: Cevap vermezseniz, hesap verirsiniz” dedi.

Basın açıklamasının ardından Beşiktaş Adliyesi’ne yürüyen topluluk “Hepimiz Hrant’ız Hepimiz Ermeni’yiz”, “Hrant’ın katili Ergenekon çetesi”, “Faşizme inat kardeşimsin Hrant” ve “Hrant için Adalet için” sloganlarını attı. Ermenice, Kürtçe ve Türkçe “Hrant için Adalet için” rozetlerini takan kalabalık bir topluluk duruşmayı izlemek için mahkeme salonuna girdi.

Tetikçi çocuk mahkemesinde yargılanacak

Duruşmanın öğleden önceki bölümünde önemli bir karar alındı. Tetikçi Ogün Samast’ın dosyasının ayrılarak İstanbul nöbetçi Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi kararlaştırıldı. Gerekçe cinayeti işlediği zaman 18 yaşından küçük oluşu.

Tetikçi için hukuki kurallar titizlikle işlerken öldür diyenlere dokunan yok.

Rakel Dink, gazetecilerin Samast hakkındaki sorularına yanıt vermezken şu değerlendirmeyi yaptı: “Adalet kanunlarla prangalara vurulmuş. Hakimler de uyguluyorlar.”

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.