Bianet – 01.06.2010 – “İsrail’le Askeri ve Ekonomik Anlaşmalar İptal Edilsin”

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
“İsrail’le Askeri ve Ekonomik Anlaşmalar İptal Edilsin”
BİA Haber Merkezi – 01.06.2010 / Semra PELEK

Küresel BAK’tan Önen: “Türkiye Ortadoğu’da barış istiyorsa ilk yapması gereken İsrail’e karşı net politikalar uygulamasıdır ki bunlar sadece sözle olmaz; her türlü askeri ve ekonomik anlaşmanın tek taraflı iptal edilmesi gerekir.” İsrail’in, Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı’nın (İHH) Gazze’ye gitmek üzere yola çıkardığı gemisine yaptığı saldırıya tepki gösteren hak örgütleri İsrail ve Türkiye arasındaki ikili askeri anlaşmaların iptalini istiyor. Bianet’e açıklama yapan Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu’ndan (Küresel BAK) Yıldız Önen, yıllardır iki ülke arasındaki askeri anlaşmaların iptalini istediklerini belirterek şöyle devam etti:
“İsrail ile Türkiye’yi birbirine silahlanma mekanizması bağlıyor. Silah alımının bir bölümünü İsrail’den yapıyoruz; karşılığında da İsrail’in korsan bir devlet olarak Ortadoğu’da yaşamasına izin veriyoruz. Bu askeri anlaşmalar sonucunda Türkiye’nin payına ayrıca, Konya Üssü’nde İsrail askeri personelinin yetiştirilmesi düşüyor. En son Suriye’ye giden bir İsrail uçağının yakıt deposunun Türkiye tarafına düşmesiyle ortaya çıkan bir gerçeklik var; İsrail uçakları istedikleri zaman Türkiye hava sahasını kullanıyor. Ne yaptıklarını Türkiye’ye bildirdiklerini de düşünmüyoruz.”
“Somut adımlar bekliyoruz”
“İsrail’in, Ortadoğu’da nasıl bir güç olduğu son saldırıda ortaya çıktı, geçtiğimiz yıl Gazze’de sivilleri katlederken de ortadaydı” diyen Önen şunları söyledi:
“Türkiye Ortadoğu’da barış istiyorsa ilk yapması gereken İsrail’e karşı net politikalar uygulamasıdır ki bu sadece sözlü beyanla kazanılamaz. Her türlü askeri ve ekonomik anlaşmanın tek taraflı iptal edilmesi gerekir. Anlaşmaların iptali İsrail devleti üzerinde bir yaptırım demektir ve bu yapılırsa İsrail’in Filistin halkı üzerindeki zulmünü engelleme şansımız olur.  Bu saldırılarla İsrail devletinin, meşruluğu ortadan kalkmışsa, hükümetin de buna uygun somut adımlar atması gerekiyor.”
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bütçesinin açıklanmadığını hatırlatan Önen, “Türk ordusunun gizli ödenekleri var; nereye ne kadar para harcandığı belli değil. Biz ordunun bütçesinin şeffaf olması ve bu konuda hesap verilmesi gerektiğini yılardır söylüyoruz. Askeri harcamalar net şekilde ortaya çıkmalı” dedi.

Türkiye ile İsrail’in Askeri Ortaklığı
BİA Haber Merkezi – 01 Haziran 2010
Türkiye’nin İsrail’den 183 milyon dolara aldığı Heron’lar, son sınır ötesi operasyonda kullanıldı. İsrail Türkiye’nin tank ve uçak modernizasyonunu yapıyor; Konya’ya eğitim için savaş pilotu gönderiyor. Karşılıklı askeri ihaleleler, açıklandığı kadarıyla bile, milyar dolarları aşıyor.

Türkiye ile İsrail arasındaki en önemli işbirliği, savunma sanayi alanında. Türkiye İsrail’den, yüksek teknoloji gerektiren savunma sanayi ürünleri alıyor.
İki ülke arasında Tansu Çiller’in Başbakan olduğu, 1994 yılında “Savunma İşbirliği Anlaşması”, Refahyol koalisyonu döneminde ise  “Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşması” imzalandı. İsrail’le yapılan askeri ihaleler anlaşmaları bu dönemden sonra hızla arttı.
Heron’lar sınır ötesi operasyonda
İki ülke arasındaki askeri anlaşmaların tamamı bilinmiyor. Açıklandığı kadarıyla İsrail ve Türkiye arasında, son birkaç yılda yapılan askeri silah alımları şöyle:
*İsrail’den önce 15 milyon dolara iki İnsansız Hava Aracı (Heron) kiralandı. 2008’de ise Heron ihalesini İsrail’in milli savunma şirketi IMI (İsrail Aerospace Industries) aldı; 10 Heron için Türkiye 183 milyon dolar ödedi. Geçtiğimiz yıl teslim edilen Heronlar Türkiye’nin geçtiğimiz hafta Kuzey Irak’a yaptığı sınır ötesi operasyonda kullanıldı.
*Türkiye’nin M-60 tankları ile F-4 ve F-5 savaş uçaklarının modernizasyonu ise İsrail’de yapılıyor. Türkiye 54 tane F-4 savaş uçağının modernizasyonu için İsrail’le bir milyar doları aşan anlaşma yaptı. 170 tane M- 60 tankının modernizasyonu anlaşması ise 650 milyon dolara imzalandı.
*F-4 uçaklarının hareket eden cisimleri algılamasını sağlayan, Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) sistemleri ihalesi 160 milyon dolara İsrail’e verildi.
*F-4 ve F-16 uçaklarından alınan görüntülerin yere indirilmesini sağlayan Datalink 16 projesini de yine İsrail kazandı; Türkiye bunun için 120 milyon dolar ödeyecek.
*Mayına karşı korumalı “Yürüyen Kale” kara araçları ihalesini Türk BMC firması aldı.
*Türkiye, İsrailli savaş pilotlarına Konya Hava Üssü’nde eğitim veriyor.
*İki ülke arasında, askeri istihbarat alanında 167 milyon dolarlık anlaşma imzalandı.
İki buçuk milyar dolarlık ticaret
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise bugün yaptığı açıklamada 2009’da, İsrail ile bir buçuk milyar dolar ihracat ve bir milyar dolar ithalat yapıldığını söyledi.
*İki ülke arasında, Mayıs 1997’de, Serbest Ticaret Anlaşması’nın yürürlüğe girdi.
*Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerine göre Türkiye, geçen yıl İsrail’e bir milyar 528 milyon 370 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi; bir milyar 70 milyon 128 bin dolarlık ithalat yaptı. Bu yılın dört ayında ise İsrail’e 415 milyon 979 bin dolarlık ihracat; 695 milyon 406 bin dolarlık da ithalat yapıldı.
*Türkiye’nin İsrail’e ihraç ettiği başlıca ürünler arasında. demir-çelik, otomotiv ve yan sanayi, petrol ve petrol ürünleri, elektrikli makine ve cihazlar, dokumacılık ürünleri, kimyasallar, hazır giyim, metal eşya bulunuyor.
*Türkiye, İsrail’den kimyasallar, petrol ve petrol ürünleri, maden cevherleri ve döküntüleri, elektriksiz makineler, dokumacılık ürünleri ve kağıt-karton ve kağıt, karton esaslı mamuller ile metal eşya ithal ediyor.
*Türk müteahhitlik firmalarının İsrail’de bugüne kadar üstlendikleri projelerin toplam değeri yaklaşık 583 milyon dolar seviyesinde bulunuyor.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.