İncirlik Üssü Kapatılsın Kampanyası faaliyet raporu

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

‘İNCİRLİK ÜSSÜ KAPATILSIN ABD EVİNE DÖN,’ KAMPANYASI FAALİYET RAPORU

20 Ekim 2006  –  Avcılar

Avcılar Bölgesi Küresel BAK aktivistleri, 9 Ekim Perşembe günü saat 19.30’da Eğitim Sen 7 Nolu Şubede 12 kişi ile ilk toplantısını yaptı.

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu hakkında bilgi verildi. Her hafta perşembe günü Eğitim Sen 7 Nolu Şubede toplantılar yapılmasına, önümüzdeki dönemde kampanyaların örgütlenmesi için yerelde neler yapılacağının bu toplantılarda tartışılmasına karar verildi.21 Ekim 2006 – Aksaray

Toplantıda öncelikle Küresel BAK konusunda bilgi verildi. Küresel BAK’ın kuruluş süreci, amacı konuşuldu. Avrupa Sosyal Formu’na ve Diyarbakırda yapılacak Türkiye Sosyal Forumu hazırlık toplantısına dair bilgi verildi ve gönderilen dökümanlar dağıtıldı. 18 mart eylemine değinildi ve bu eyleme yönelik bilgiler verildi. Üniversitede BAK’ı tanıtmak, oluşturmak üzere çevre mühendisliği son sınıf öğrencisi Cihan görevlendirildi. 18 mart eylemine ve Diyarbakır etkinliğine gitmeye insanlar sıcak baktı. Yalnız 18 mart eyleminin tek yerde yapılmasının daha etkin olacağı kararına varıldı. Bundan sonrasında daha kapsamlı toplantılar yapılması ve BAK’ı destekleyen diğer örgütlerle 18 mart eylemi öncesi biraraya gelmesi kararlaştırdı ve 3 arkadaşımız görevlendirildi.

22 Ekim 2006 –  Gaziosmanpaşa

Eğitim- Sen 4 No’lu Şube’de yapılan toplantıya 10 kişi katıldı. Konuşmacı Mete Çubukçu toplantıya gelemedi. Bunun üzerine katılan arkadaşlar, ‘Irak’ta İşgale Son, İncirlik Kapatılsın, ABD Evine Dön’ kampanyası hakkında bilgi verdiler. Kampanya çerçevesinde Gaziosmanpaşa’da neler yapılabileceği üzerine sohbet edildi. Her hafta düzenli olarak bir araya gelmenin önemi vurgulandı. 18 Mart 2006’da İstanbul başta olmak üzere çeşitli illerde işgale karşı yapılan eylemlerin büyük olabilmesi için yaygın ve bilgilendirici bir kampanya yürütmek gerektiği söylendi

22 Ekim 2006 – Bursa

Bursa’da yapılan toplantıya İstanbul’dan Şenol Karakaş ve Mustafa Turgut katıldı. Yaklaşık 25 kişinin katıldığı toplantıda Mustafa Turgut, Küresel BAK’ın son kampanyasını, Şenol Karakaş ise genel savaş karşıtı durumu anlattı. Konuşmalardan sonra yapılan katkılarla yeni kampanya için Bursa’da neler yapılabileceği tartışıldı. Kasım veya Aralık ayında geniş katılımlı bir panel örgütlenilmesi için çalışılacak.

25 Ekim 2006 -Beyoğlu

MMO İstanbul Şubesi’nde yapılan ‘Neden İncirlik Kapatılsın Diyoruz?’ başlıklı toplantıya konuşmacı olarak Hakan Tahmaz katıldı. Hakan Tahmaz konuşmasında eğer büyük bir kampanya yapmak istiyorsak, yereller üzerine kurulan, sokaktaki insanlara ulaşmayı hedefleyen yaygın bir kampanya yürütülmesi gerektiğini, mümkün olan en geniş kesimi kampanyaya katmak için çaba harcamak gerektiğini vurguladı. Şu anda Bush’un hem Amerika’nın kendi içinde, hem de uluslar arası platformda giderek yalnızlaştığını, Irak’taki direnişin devam ettiğini, bu nedenle avantajlı durumda olanın biz olduğumuzu söyledi. Toplantıya yaklaşık 30 kişi katıldı.

25 Ekim 2006 – Basın Açıklaması –  İstanbul

Küresel BAK, İstanbul Tabip Odası’nda bir basın açıklaması yaparak, “Irak’ta İşgale Son, İncirlik Kapatılsın, ABD Evine Dön” kampanyasını başlattığını duyurdu. Kampanya, ABD’nin Irak’ı işgal etmesinin üçüncü yıldönümü olan18 Mart 2006’da, başta İstanbul olmak üzere, Adana, Trabzon ve başka illerde yapılacak protesto gösterileri ile son bulacak.

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu adına basın açıklamasını okuyan Sevgi Göğçe, “Başta ABD’li savaş ve işgal karşıtları olmak üzere, 18 Mart’ta sokaklara çıkan yüzbinlerce insan bir kez daha Bush ve çetesinin savaşını lanetleyecek. Çünkü Irak’ta işgal bütün insanlık dışı uygulamalarıyla devam ediyor. Kentler bombalanıyor, provokasyonlar düzenleniyor, Irak halkı birbirine düşürülüyor, Irak bölünüyor. 3 yıldır sokaklara dökülen milyonlarca savaş karşıtının çabası boşuna değil. ABD’de Bush’a kamuoyu desteği en alt seviyeye inerek % 40’ların altına indi. Irak’a götürecek asker bulmakta zorlanıyorlar. Oğulları askere alınıp Irak’a gönderilen asker anneleri her gün Beyaz Saray’ın önüne gidip `Oğullarımızı geri getirin’ diye haykırıyor. Asker alma bürolarının önünde `Savaş Karşıtı Nineler Örgütü’ gösterisini bile şiddet kullanarak bastırıyorlar.” dedi. Yaptığımız açıklamada son olarak halka ve barışı savunan tüm kurum ve kuruluşlara seslenerek, “Gelin sesimizi barışın sesine katalım. Barış ve adalet için bütün dünyanın sokaklarında kurulan dev koalisyona katılalım. İşgale son verecek, yeni işgalleri engelliyecek tek güç budur. Savaşı, işgali, Bush’u, Blair’i lanetleyelim. “Irak’ta İşgale Son, İncirlik Kapatılsın, ABD Evine Dön” demek için toplantılara, miting ve gösterilere katılalım. 1 Mart tezkeresini birlikte püskürttük. Bugüne kadar yürüttüğümüz savaş ve işgal karşıtı kampanyaları verdiğiniz destekle yürüttük. Onbinleri, yüzbinleri ayağa kaldırdık. Yine yapabiliriz. Dünyadaki savaş karşıtı hareketin ülkemizdeki ayağını oluşturan Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu’nun çağrısı herkese açık. Kampanyaya katılın. Gücümüzü birleştirelim. Meydanları tekrar dolduralım” dedik.

Ayrıca, İncirlik Üssü’nü işgal güçlerinin kullanımına açmak üzere çıkarılan “Gizli Kararname”nin iptali ve yürütmenin durdurulması için hukuksal süreci işleteceğimizi duyurduk. Sevgi Göğçe’nin ardından söz alan Sami Evren, 11 Mayıs 2005’de İncirlik Üssü’nün ABD’ye kullandırılma koşulları hakkında bilgi istemek için Başbakanlığa bir dilekçe verdiklerini, fakat bu dilekçelerine yanıt alamadıklarını söyledi. Ve yurttaşın “bilgi edinme hakkı” çerçevesinde İncirlik Üssü’nün kullandırılma koşullarını bilmek isteyen kurum ve bireyler olarak bu taleplerini tekrar Ankara’ya Başbakanlığa sunacaklarını ifade etti. Evren, “Kampanya sürecinde Türkiye’nin her tarafında yapacağımız toplantılarla İncirlik Üssü hakkındaki gerçekleri ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz” dedi.

Mazlum-Der Yönetim Kurulu Üyesi Elif Uzunpınar, “Korkarım yetkililerin cevap vermemesinin nedeni orada ne olup bittiğinden haberdar olmamaları” dedi.

Kampanya kapsamında 18 Mart’a kadar çok sayıda işgal karşıtı etkinlik düzenleneceğini kaydeden Küresel BAK sözcülerinden Yıldız Önen, ”Küresel BAK olarak bizler bu kampanyayı, İncirlik Üssü’nün, işgal güçlerinin kullanımına açılması için çıkarılan ‘gizli kararname’ nin iptali ve yürütmenin durdurulması için hukuksal süreci işleterek başlatmayı düşünüyoruz” diye konuştu. Önen, AKP ve ”Bushseverlere” seslenerek, ”Siz ne yaparsanız yapın, biz bu işin peşini bırakmayacağız” dedi.

Basın açıklamasının ardından, toplantıya katılan kurum temsilcileri ve bireyler, “bilgi edinme hakkı” çerçevesinde İncirlik Üssü hakkındaki gerçekleri öğrenmek için yeniden Başbakanlığa verilmek üzere dilekçeleri doldurdular.

Ayrıca Küresel BAK, kampanya boyunca İncirlik Üssü’nün kapatılmasını talep eden bir metni de imzaya açtı. Bu metin etrafında milyonlarca imza toplayıp, bu imzaları da Başbakanlığa sunmayı planlıyor.

Basın toplantısına 78’liler Vakfı, Diş Hekimleri Odası, Mazlum-Der, Şoförler Derneği, İstanbul Tabip Odası, Veteriner Hekimler Odası, İnşaat Mühendileri Odası, TMMOB, KESK, Barış Girişimi temsilcileri katıldı.

26 Ekim 2006 –  İzmit

Yaklaşık 20 kişinin dinleyici olarak yer aldığı toplantıya, İstanbul’dan Mustafa Turgut ve Yıldız Önen katıldı. Mustafa Turgut, Küresel BAK ve son kampanyasını anlattı. İncirlik üssüne karşı mücadelenin Türkiye savaş karşıtı hareketteki önemini vurguladı. Yıldız Önen, savaş karşıtı hareketin ABD ve İngiltere’deki kazanımlarını anlattı. Yeni kampanyada neler olacağı ve İzmit’te neler yapılabileceği üzerine oldukça verimli bir toplantı oldu. Bayram’dan sonraki ilk Çarşamba günü bir toplantı yapılarak daha çok aktiviste ulaşılmaya çalışılacak. Kasım ayı sonlarına doğru üniversitede bir panel örgütlenmeye çalışılacak.

30 Kasım 2006 –  Basın Açıklaması – İstanbul

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu olarak, 30 Kasım Çarşamba günü Galatasaray Postanesi önünde saat 12:30’da bir basın açıklaması yaparak CIA’nin ölüm ve işkence uçuşlarına ve bu uçuşlar için Türkiye’deki hava sahasını ve havaalanlarını kullanmaya son vermesini istedik.

Geçtiğimiz hafta çeşitli basın organlarında CIA’nin, başka ülkelerde yaptığı gizli operasyonlarla ele geçirdiği kişileri, işkence ve sorgu odalarına dönüştürülmüş uçaklarla yine başka ülkelerde kurduğu gizli hapishanelere taşıdığına dair haberler yer almıştı. Yayınlanan haberlerde, bu kişilerin kendilerine hiçbir suç yüklenmeden ve yargılanmadan yıllarca CIA tarafından işkenceye tabi tutuldukları bildiriliyordu. Ayrıca yine bu haberlerde, gizlice, yasadışı yollardan yakalanmış ve suçlu olduklarına dair herhangi bir kanıt bulunmayan kişilere işkence edildiği ve sorgulandığı, işkence odaları bulunan uçaklar aralarında Türkiye’nin de olduğu ülkelerin hava alanlarını ve kimi zaman askeri üslerini kullandıkları iddia ediliyordu.

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu yürütme kurulu üyesi Bülent Aydın’ın bir açılış konuşması yaparak basın açıklamasını başlatmasının ardından Küresel BAK sözcüsü Nuri Ödemiş basın açıklamasını okudu. Açıklamada, “2005 Mart ayında İstanbul’dan kalkan böyle bir uçağın Kanada’ya gittiği, Kanada gazetelerinde yer aldı. Bakü’ den kalkan ve CIA’ nın paravan şirketi adına kayıtlı olan bir uçağın 15 Kasım 2005 tarihinde İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanına inerek 27 saat kaldıktan sonra Amsterdam’ a uçtuğu bizzat Ulaştırma Bakanı tarafından doğrulandı. Bakanın açıkladığı gibi, yakıt ikmali için 27 saat çok fazla bir süre olduğuna göre CIA uçağının neden bu kadar süre kaldığı ve bu süre içinde neler yaptığı sorusu yanıtlanmamış olarak kalmaktadır. Biz Türkiye Cumhuriyeti  yurttaşları olarak bilmek istiyoruz! CIA uçakları Türkiye’de nerelere ve neden inerek günlerce kalmıştır? AKP iktidarı bu soruların yanıtını bir an önce vermelidir” dedi.

Ödemiş yaptığı açıklamada Küresel BAK olarak taleplerimizi şöyle sıraladık, “İncirlik askeri üssünün CIA’ nın bu türden eylemlerinde kullanılmış olabileceği şüphesi ile ilgili soruşturma başlatılmalıdır. Şemdinli çetesini sonuna kadar soruşturacağını söyleyen AKP iktidarı Bush’un uluslararası çetesinin Türkiye’deki faaliyetleri ile ilgili bir soruşturmayı da derhal başlatmalıdır. Başta incirlik olmak üzere ABD ve NATO ile ortak diğer askeri üslerin işkence merkezi olarak kullanılmış olacağı şüphesi konu ile ilgili uluslararası raporlarda da dile getirildiğine göre, hükümet Türkiye kamuoyunu ikna edecek etraflı bir açıklamayı derhal yapmalıdır. Uluslararası hukuka, evrensel insan haklarına açıkça karşı ve aykırı olan işkence uçaklarının Türkiye hava sahasını kullanması yasaklanmalıdır. Türkiye hükümeti konu ile ilgili olarak soruşturma başlatan Avrupa konseyi ile açık ve tam bir işbirliği yapmalıdır.”

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonunun düzenlediği basın açıklamasına, 78’liler Vakfı, Eğitim-Sen 6 No’lu Şube, İnsan Hakları Derneği, KESK, Mazlum-Der, Tüketiciler Birliği, Türkiye Sakatlar Derneği, TMMOB, Veteriner Hekimler Odası temsilcileri ile aydın ve sanatçılar katıldı.

‘ABD Evine Dön’, ‘İncirlik Üssü Kapatılsın’, ‘Irak’ta İşgale Son’, ‘Ölüm ve İşkence Uçuşları Durdurulsun’, ‘Bush ve Blair Çetesi Yargılansın’ yazan dövizlerin taşındığı basın açıklamasında, ‘İncirlik kapatılsın, çocuk parkı yapılsın’, ‘ABD Ortadoğu’dan Defol’ sloganları atıldı.

02 Aralık 2006 – Beyoğlu

Beyoğlu’nda Point Cafe’de, Avcılar BAK ve Beyoğlu BAK aktivistlerinin katıldığı bir film gösterimi yapıldı. ‘Kaplumbağalar da Uçar’ filminin gösterildiği etkinliğe yaklaşık 15 kişi katıldı. Bundan sonra 15 günde bir ‘Savaş Karşıtı Filmler’ başlığı altında film gösterimleri yapılması kararlaştırıldı. Bunun için bir ekip oluşturuldu.

03 Aralık 2006 – “Küresel Isınma” mitingi – İstanbul

Küresel BAK olarak, Küresel ısınmaya karşı, tüm dünya ile aynı günde İstanbul, Kadıköy’de yapılan mitingde stand açtık. İncirlik Kapatılsın bildirilerini dağıttık ve toplam 120 adet ‘ABD Evine Dön’ rozeti sattık. Onlarca anket formu doldurduk.

7 Aralık 2006 – Çerkezköy

15-20 kişinin katıldığı toplantıda, Küresel BAK’ın önemi, savaş karşıtı hareketin dünya çapındaki etkisi, 18 Mart 2006 kampanyası için neler yapılabileceği konuşuldu. 2006’da Çekezköy’de standlar açılacak, Şubat ayında büyük bir panel örgütlenmeye çalışılacak, 18 Mart’ta İstanbul’a Çekezköy’den olabildiğince çok savaş karşıtının gelmesi için çaba harcanacak. Toplantıya ayrıca Çorlu ve Lüleburgazdan da katılım oldu. Çorlu ve Lüleburgaz’da da hazırlık toplantıları yapılması kararlaştırıldı. Çorlu’dan gelenler, Küresel BAK’ı Çorlu Demokrasi Platformu’nun toplantısına davet ettiler. 24 Aralık Cumartesi günü ise Lüleburgaz’da bir toplantı yapılması kararlaştırıldı.

10 Aralık 2006 – İngiltere

10 Aralık Cumartesi günü İngiltere’de düzenlenen ve başta Amerika ve Irak olmak üzere tüm dünyadan 1500 savaş karşıtının katıldığı Uluslar arası Barış Konferansı’na Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu adına Yıldız Önen katıldı. Barış Konferansı özellikle Iraklı direnişçiler ile dünya savaş karşıtlarını ve Amerika ve İngilteredeki asker ailelerini buluşturması açısından çok önemliydi. Konferans boyunca savaş karşıtı hareketin önemli isimleri tarafından, bugüne kadar bu hareketin ne kadar büyük başarılar elde ettiği, Bush ve Blair’in sonunun çok yakın olduğu ve barış hareketini inşa etmeye devam etmemiz gerektiği söylendi. Konferansın sonunda yayınlanan deklerasyonda, şimdi savaş karşıtı hareketin en önemli işinin 18 Mart 2006’da tüm dünyada savaş ve işgale karşı gerçekleştirilecek eylemleri inşa etmek olduğu belirtildi. Yıldız Önen yaptığı konuşmada, Küresel BAK olarak şu anda devam ettiğimiz ‘İncirlik Kapatılsın, ABD Evine Dön’ kampanyasını anlattı.

13 Aralık 2006 – Çorlu

Çorlu Demokrasi Platformu’nun toplantısına katılındı. 25 kişinin olduğu toplantıda, dünya savaş karşıtı hareketinin yeniden canlanması, Bush ve ekibinin içine düştüğü vahim durum ve bunun bizim için yarattığı olanaklar, savaş karşıtı hareketin önemi ve etkisi, 10 Aralık’ta Londra’da yapılan Barış Konferansı, 18 Mart kampanyası ve İstanbul’da yapılacak eyleme en yüksek katılımın nasıl sağlanacağı konuşuldu. Toplantıda lise öğrencileri de vardı. Okullarında İncirlik Kapatılsın metni için imza toplayabileceklerini söylediler. Şubat ayı içinde Çorlu’da büyük bir toplantı örgütlenmeye çalışılacak. Ocak ayında itibaren her hafta düzenli BAK toplantıları yapmaya çalışacaklar. Ayrıca Ocak ayından itibaren stand açıp, 18 Mart’ta İstanbul’a Çorku’dan olabildiğince fazla katılımın sağlanması için uğraşılacak.

15 Aralık 2006 – Sabancı Üniversitesi

Mehmet Ali Alabora, 15 Aralık 2005 Perşembe günü Sabancı Üniversitesi Sinema Salonu’nda “İncirlik Kapatılsın. ABD Evine Dön” başlığıyla duyurulan bir söyleşi programına katıldı. 18:00 – 19:30 saatleri arasında gerçekleşen söyleşide Alabora; Küresel Bak’la ilgili genel bilgi verdi. Seattle’la başlayan küreselleşeme karşıtı hareket, dünyada ve Türkiye’de, başlayan ve gelişen savaş karşıtı oluşumlarla ilgili açıklayıcı bilgilerin ardından, dinleyicilerde duyarlılık yaratacak karşılıklı diyaloglar gerçekleşti.

1 Mart’ta teskerinin engellenmesinin Türkiye’deki savaş karşıtı harekete büyük güç verdiğini hatırlattı. Diğer taraftan sonucun değil sürecin önemli olduğu vurgusu en çok altının çizilmesi gereken kısımdı. Bu çerçevede İncirlik üssünün kapatılması sağlanamasa bile, bunun için uğraşanların, İncirlikteki üssü vasıtasıya işlenen suçlara ortak olmayacağını belirtti.İlerleyen günlerde slogan, pankart atölyesi çalışmasıyla yeniden biraraya gelinmek üzere program sona erdi. Katılımcıların çoğunun daha önce hiç bir eyleme, gösteriye ya da kürsel bak etkinliğine katılmadığı ancak bu konuşmadan sonra 18 Mart’taki eyleme salonda bulunanlardan katılımın olacağı görüldü.

17 Aralık 2006 –  “Emek platformunun bütçe” mitingi – Ankara

17 Aralık’ta Ankara’da yapılan bütçe mitinginde Küresel BAK aktivistleri olarak bildiri dağıttık, aktivist föyü doldortuk, rozet sattık. Değişik illerden gelenler sohbet ederek 18 Mart kampanyası konuştuk.

20 Aralık 2006 – Basın Açıklaması – Ankara

Aralarında Memet Ali Alabora, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, KESK Kadın Sekreteri Sevgi Göğçe, Kültür Sanat Sen Genel Başkanı Kemal Sevgisunar, Haber Sen Genel Başkanı Esin Yelekçi, KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Özgür Bozdoğan, Tüm Bel Sen Genel Sekreteri Mümtaz Sevinç’in de aralarında bulunduğu bir grup, Küresel BAK olarak bilgi edinme hakkı çerçevesinde, İncirlik Üssü’nün ABD’nin kullanımına açılması konusundaki gerçekleri öğrenmek için hazırladığımız dilekçeleri başbakanlığa verdi. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul bir basın açıklaması yaparak, aynı içerikli bir dilekçeyi 11 Mayıs’ta verdiklerini, ancak bir yanıt alamadıklarını, bu nedenle şimdi yeniden başvuruda bulunduklarını söyledi. Memet Ali Alabora ise, ‘İncirlikte neler olduğunu bilmiyoruz. Bu girişimimiz 18 Mart 2006’da yapacağımız büyük eylem için bir başlangıç olabilir’ dedi.

20 Aralık 2006 – Ankara

20 aralık salı günü Ankara’da, Gazi Üniversitesi mühendislik mimarlık fakültesinde Mehmet Ali Alabora’ nın katılımıyla “savaş mı? niye ki!” başlıklı bir söyleşi yapıldı. Söyleşi öncesi Küresel Bak bildirileri dağıtırken faşistlerle kısa bir gerginlik yaşandı. Ancak söyleşi başarılı bir şekilde gerçekleştirildi ve toplantıya 100-150 kişi katıldı. M. Ali Alabora, niye savaşa karşıyız?, Küresel BAK ve 18 mart eylemi ile ilgili bilgiler verdi.

21 Aralık 2006 – Ankara

21 Aralık günü saat 14.30’da Ankara Ünv. Hukuk Fak.’de yaklaşık 250 kişinin, saat: 16.00’da da Ankara Ünv. DTCF’de yaklaşık 250 kişinin katılımı ile söyleşiler gerçekleştirildi. Memet Ali Alabora, söyleşilerde; savaş karşıtı hareketin 3 yılını ve 18 Mart’ı anlattıktan sonra biz ne yapabiliriz üzerine salondan katılımlarla yeni öneriler açığa çıkarıldı

24 Aralık 2006 – Kadıköy

Kadıköy’de Kahve Bahane’de gerçekleştirilen ‘İncirlik Kapatılsın, ABD Evine Dön’ adlı etkinliğe Memet Ali Alabora konuşmacı olarak katıldı. Toplantıda yarısı yeni olmak üzere toplam 70 kişi vardı. Memet Ali Alabora, Küresel BAK ve kampanya hakkında bilgi verdi. Daha sonra 18 Mart 2006’da gerçekleştirilecek miting üzerine konuşuldu.

25 Aralık 2006 –  İstanbul

Toplam 5 kampanya yaparak, standlar açarak, eylemler, basın açıklamaları, mitingler düzenleyerek, toplantılar yaparak geçirdiğimiz bir yılın ardından, 2005 yılının İstanbul’daki son merkezi etkinliği olarak 25 Aralık Pazar günü Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde Küresel BAK aktivistler kahvaltısı düzenledik. Tüm olumsuz hava koşullarına, soğuğa rağmen ve Pazar sabahının erken saatlerinde kalkmayı göze alarak kahvaltımıza 35 kişi katıldı.

Kahvaltıda, Yıldız Önen 10 Aralık’ta İngiltere’de düzenlenen Barış Konferansı’ndaki izlenimlerini anlattı ve 18 Mart 2006 yapacağımız mitinge kadar gerçekleştireceğimiz etkinlikler hakkında bilgi verdi. Bunlar arasında 21-22 Ocak’ta Doğu Konferansı ile birlikte Suriye’de yapmayı planladığımı bir Barış Konferansı, 1-4 Mart tarihleri arasında umarız gelecek olan yabancı konuklarımız ile birlikte yapacağımız basın açıklaması ve Barış Sempozyumu, ve Barış İçin Bir Çığlık gibi etkinlikler bulunuyor. Ardından Nuri Ödemiş, CIA uçakları ve Barış İçin Bir Çığlık etkinliği konusunda bilgi verdi.

Kahvaltıdan başka konuşmalar yapmaya çok fırsatımız kalmamış olsa da, bir kez daha Barış Konferansını ve 18 Mart’a kadar yapacağımız etkinlikleri konuşarak ve kendi aramızda sohbet ederek keyifli bir Pazar kahvaltısı yapmış olduk.

7 Ocak 2006 –  Lüleburgaz

Lüleburgaz, Kırklareli, Pınarhisar, Edirne’den 20 kişinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda savaşın geldiği durum, Türkiye’de savaş karşıtı hareketin önemi ve 18 Mart Kampanyası ile ilgili sunum yapıldı. Katılımcıların bu kampanyayı nasıl örgütleneceği konusundaki değerlendirmelerinde stant açmak, toplantı yapma, dokümanları dağıtmak konuları konuşuldu.

Mehmet Ali Alabora’nın katılacağı bir toplantının örgütlenmesinin katılımı artıracağı  konusunda bütün bölgeden gelen arkadaşlar tarafından vurgu yapıldı. (Çorlu, Tekirdağ,  Kırklareli ve Lüleburgaz’da yapılacak toplantılar için iki günlük bir program hazırlanması)

Toplantılarda görsel malzeme kullanılmasının daha ilgi çekici olduğu vurgulandı.

17 Ocak  2006 –  İstanbul

Amerika’nın Pakistan’a saldırısı üzerine yazılı bir basın açıklaması yapıldı.

18 Ocak 2006 –  İstanbul

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu olarak 2006 yılı hakkındaki değerlendirmelerimizi dile getirdiğimizi yazılı bir basın açıklaması yapıldı.

22 Ocak  2006 – İstanbul

Avcılar Eğitim Sen’de ‘Irak’ta İşgale Son, ABD Evine Dön’ başlıklı bir toplantı yapıldı. Toplantıya konuşmacı olarak Şenol Karakaş ve Ayla Şeşan katıldı. Toplantının başında, Felluce’de işgal güçleri tarafından yapılan katliamı anlatan Felluce belgeseli gösterildi. Salonda yapılan tartışmada ise, Irak’ta gerçekten etnik bir bölünme olup olmadığı, bu savaşın nasıl durdurulubileceği tartışıldı. 18 Mart 2006’ya kadar yapacağımız etkinliklerin duyurusu yapıldı. Toplantıya 45 kişi katıldı.

05 Şubat 2006 –  Adapazarı

Adapazarı Eğitim Sen Şunesinde yapılan toplantıya 20 kişi katıldı. Savaş karşıtı hareketin geldiği nokta, ve 18 Mart küresel eylemler ve program hakkında bilgi verildi. Gündemin ikinci bölümünde yerelde yapılacaklar konusunda değerlendirmeler yapıldı ve yürütme oluşturuldu. Toplantıda şu öneriler getirildi: Adapazarı’ndaki sendikalar, demokratik kitle örgütleri, partiler ziyaret edilecek ve savaş karşıtı gündem oluşturmaları sağlanacak, 25 Şubatta geniş katılımlı bir toplantı yapılacak (toplantıya katılacak panelistin yerel Tv kanallarında program yapılması), Sinevizyon, sergi gibi çeşitli etkinlikler yapılacak, 18 Mart’ta İstanbul mitingine katılımın yükseltilmesi doğrultusunda BAK dökümanlarının en yaygın biçimde dağıtılacak. 8 Mart’ta yapılacak kadın etkinliklerine savaş ve kadın konusunda BAK’ın katkı sunması için uğraşılacak.

04 Şubat 2006 –   ‘Uluslar arası Barış Buluşması’ -İstanbul

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu ve Mazlum Der tarafından birlikte düzenlenen ‘Uluslar arası Barış Buluşması’ 4 Şubat Cumartesi günü saat 14.00’de Mecidiyeköy Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Irak Öğretim Görevlileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Müsenna Halis ed-Dari ve İngiltere’den Savaşı Durdurun Koalisyonu ve Respect’ten Yvonne Ridley’in konuşmacı olarak katıldıkları buluşmanın moderatörlüğünü Mazlum Der İstanbul Şube Başkanı Mustafa Ercan yaptı.

Toplantının başında Yvonne Ridley’in İngiltere’de Respect partisinden aday olduğu sırada seçim kampanyasında kullandığı ve işgalden sonra Irak’ta yaşam koşullarının nasıl kötüleştiğini anlatan cd gösterildi. Ardından Mustafa Ercan toplantıyı başlatarak ilk sözü Irak Öğretim Görevlileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Müsenna Halis ed-Dari’ye verdi.

Müsenna Halis ed-Dari konuşmasında, “Amerika pek çok iddia ile Irak’ı işgal etti ve uluslar arası kamuoyuna geçerli bir delil sunmadan harekete geçti. İlk olarak nükleer silahlardan arındırma bahanesi ile yola çıktı. Ancak sonuçta gelinen nokta tam bir yıkım oldu. Bu yıkım nükleer silahların yarattığı yıkımdan çok daha büyük bir yıkım. Ve bu yıkım sadece canlıların değil, aynı zamanda bir medeniyetin, toplumsal barışın da yıkımı oldu. Irak halkının bölünmesine yol açtı. Şimdi geldiğimiz noktada her gün işgalin getirdiği sıkıntılarla boğuşmak zorunda kalıyoruz. Amerika’nın ikinci iddiası Irak’a demokrasi getirmekti. Demokrasi hür iradenin yansıması olarak bilinir, ama Amerika bunu zorla dayatmaya çalışıyor. Amerika Irak’a barış ve demokrasi getirmek için geldiğini söylüyor, fakat şu anda Irak’ta barış ve demokrasi değil, ölüm ve kan var” dedi.

Ardından söz alan Yvonne Ridley ise,  “Bush kısa süre önce Amerika’yı dünyanın en özgür ülkesi, nefretten ve kötülükten uzak bir uygarlık olarak tanımladı. Eğer Amerika böyle barışçıl bir ulussa son 50 yıldır neden her yıl savaş halinde? Tarihin bu karanlık döneminde, Amerika’nın uygarlaştırma çabası içinde 20 ülke bombalandı. Kore, Peru, Kamboçya, Libya, Panama bu ülkeler arasında bulunuyor ve bu liste daha da uzayabilir. Ayrıca unutmayalım ki, Amerika sivil halka karşı nükleer silah kullanmış olan tek ülkedir. Amerika bunu iki kere yaptı: Hiroşima ve Nagazaki’de. Bize o zaman bu bombaların savaşa hemen son vermek için atıldığı söylendi.Tarih daha sonra gösterdi ki, Japonya o bombalar atılmadan çok önce zaten teslim olmanın eşiğine gelmişti. Amerika gibi barışçıl bir ulusun neden en az 2000 tane nükleer silah başlığına ihtiyacı var. Barışçıl bir ulusun cephaneleğinde bulunacak silahlar değil bunlar. Dünya çapında silah stoğu sıralaması yapılacak olursa, Amerika birinci sırada geliyor ve Amerika’nın sahip olduğu silah stoğu kendisinden sonra gelen 27 ülkenin toplam silah stoğundan daha fazla. Bugün dünyada iki süper güç var. Bunlardan bir tanesinin başını George W. Bush çekiyor. Diğer süper güç ise 18 Mart’ta bütün dünyada barış talep ederek yürüyecek. Halkın gücünü ortaya koyacağı bu 18 Mart gösterisi Londra’dan İstanbul’a her yerde gerçekleşecek. 18 Mart’ta siz nerede olacaksınız? Emperyalist Bush ile omuz omuza mı olacaksınız, yoksa halkla birlikte sokaklarda mı olacaksınız? Ve son olarak Irak’taki kahraman direnişe selam göndermek istiyorum”.

Konuşmacıların ardından ‘Savaşa Karşı Küresel BAK’ adlı kısa film gösterildi. Ardından sorular ve konuşmalar için salona söz verildi. Salondan yapılan konuşmalarda Küresel BAK yürütme kurulu üyesi Şenol Karakaş; “ABD İran’da nükleer silah olduğu bahanesiyle İran’ı tehdit ediyor. Halbuki Amerika’nın kullanıma hazır 500 adet nükleer silah başlığı var. İsrail’in elinde nükleer silahlar var. Eğer İran’ın elinde nükleer silah olmasaydı Amerika başka bir bahane bulacaktı. Bugün Amerika’yı yenecek olan iki şey var; birincisi Irak’taki direniş, ikincisi ise dünyadaki savaş karşıtı hareket. Bütün dünyada 18 Mart 2006’da savaşa karşı gösteriler olacak. 18 Mart’ta biz de İstanbul’da, Ankara’da, Adana’da, İzmir’de, Trabzon’da mitingler yapacağız. Irak’taki direnişin kazanması, Amerika’nın İran’a saldırmaması için 18 Mart’ta sokakta olacağız”. Ardından söz alan Küresel BAK yürütme kurulu üyesi Yıldız Önen ise, Ocak ayının son haftasında Venezüela’nın başkenti Karakas’ta yapılan Dünya Sosyal Forumu’ndan söz ederek, “Dünya Sosyal Forumu’nda onbinlerce Latin Amerikalı ile birlikte emperyalizme, savaşa ve neo-liberal politikalara karşı neler yapabileceğimizi tartıştık. Oraya gelenlerin hepsi bu konularda önemli başarılar elde etmiş halklardı. ABD bütün dünyayı terör ortamına sürüklemeye çalışıyor. Dünya Sosyal Forumu’na katılanlar buna izin vermeyecekleri konusunda anlaştılar. DSF’ye katılanlar, 18-19 Mart’ta dünyanın her yerinde sokaklara dökülüp Irak’ın işgalini durdurmayı ve yeni saldırıları engellemeyi görev olarak bildiklerini söylediler. Direnişin ve hareketin kazanmasının yolu bizim kazanmamızdan geçiyor dediler. DSF’de çok sayıda savaş karşıtı vardı. İngiltere ve Amerika’da kampanya yapan asker aileleri vardı”. Önen, Amerika’dan gelen Cindy Sheehan yaptığı konuşmada, “oğlum Irak’ta öldükten sonra umudunu yitirdim, ancak ölen diğer askerleri görünce umudumu yitirmemem, başka ölümleri engellemek için yaşamaya devam etmem gerektiğini anladım. Bunun üzerine gidip Bush’un çiftliğinin önünde çadır kurdum. Bush oğlumun katilinin direnişçiler olduğunu söylüyor, ben diyorum ki oğlumun katili Bush. Ben onu durduruncaya kadar mücadele etmeye devam edeceğim” dediğini anlattı. Önen, dünyadaki savaş karşıtı hareketin Irak’taki direniş ve Amerika’daki savaş karşıtı hareket ile birleştiği taktirde kazanabileceğimizi, bu nedenle 18 Mart’ta sokaklarda olmanın çok önemli olduğunu söyleyerek konuşmasını bitirdi.

Toplantıya katılanlar arasında İnsan Hakları Derneği, Saadet Partisi İstanbul İl Gençlik, Saadet Partisi Kağıthane Kadın Kolları, Filistin Halkı ile Dayanışma Derneği, Demokratik Toplum Partisi, ÖDP ve DSİP temsilcileri vardı.

Konuşmacılar, sempozyum öncesinde ve sonrasında, CNN Türk, Sabah, Anadolu Ajansı, Birgün, Özgür Gündem, Vakit, Yeni Şafak, Zaman, Hilal Tv, Gerçek Hayat, Yeni Asya Gazetesi, Cumhuriyet, Nokta Dergisi ile röportaj yaptılar.

Toplantı öncesinde bir hafta içinde 10 bin bildiri dağıtıldı.

Toplantıya toplam 500 kişi katıldı. 100 kişi aktivist föyü doldurdu.

10 Şubat 2006 –  Ankara

İstanbul’dan Yıldız Önen, Mustafa Turgut ve Şenol Karakaş’ın katıldığı Ankara aktivistler toplantısında 1 Mart’ta Ankara’da da bir basın açıklaması, 4 Mart’ta İstanbul’da yapılacak sempozyuma katılacak yabancı konuşmacılardan bir tanesiyle 3 Mart’ta Ankara’da toplantı, 18 Mart’ta da bir basın açıklaması yapılması kararlaştırıldı.

11 Şubat 2006 –  İzmir

Büyükşehir Belediyesi, Çetin Emeç Kültür Salonu’nda ‘Irak’ta İşgalin Geleceği’ başlıklı bir toplantı yapıldı. Konuşmacı olarak Memet Ali Alabora’nın katıldığı toplantıda Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu tanıtıldı, 18 Mart’ta yapılacak mitinge katılmanın önemi üzerine konuşuldu ve 18 Mart’a çağrı yapıldı.

12 Şubat 2006 – İzmir

Sosyal Hizmet ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi’nde ”İncirlik kapatılsın” kampanyasının kamuoyuna duyurulması amacıyla bir basın toplantısı düzenlendi. BAK Sözcüsü oyuncu Mehmet Ali Alabora, ABD’nin İncirlik’ten çıkmasının dünyaya örnek olacağını söyledi.

14 Şubat 2006 – Beyoğlu

Venezüela’nın başkenti Karakas’ta gerçekleşen altıncı dünya sosyal forumuna katılan Yıldız Önen, Çiğdem Mater ve Tan Morgül, Venezüela’da katıldıkları toplantıları ve orada yaşanan tartışmaları anlattılar. Ayşe Berktay Mali’de gördüğü yoksulluk ve dünyaya açılma isteğini vurguladı. Çiğdem Mater Venezuella hakkında genel bilgi verdi. Tan Morgül daha çok Venezuella politikası ve Chavez’i anlattı. Yıldız Önen ise DSF hakkında bilgiler anlattı. Toplantıdan önce Çiğdem Mater’in çektiği görüntüler gösterildi. Toplantıya 50 kişi katıldı.

18 Şubat 2006 – Kırklareli

Belediye Salonunda yapılan ve Memet Ali Alabora’nın konuşmacı olduğu toplantıya 130 kişi katıldı. M. Ali Alabora’nın sunumundan sonra Kırklareli’ndeki  katılımcıların konuşmalarıyla sohbet ortamında geçen toplantıda, 18 Mart’ta İstanbul mitingine katılımın çoğaltılması üzerinde vurgu yapıldı.

18 Şubat 2006 –  Lüleburgaz

Nejdet Çetin Gençlik Merkezi’nde yapılan toplantıya 120 kişi katıldı. M. Ali Alabora’nın sunumundan sonra sohbet havasında geçen toplantıda Lüleburgaz’da yapılacak çalışmalar ve 18 Mart mitingine katılım üzerine konuşuldu. Lüleburgaz’da olanakların kullanılması için hemen harekete geçilmesi ve bir radyo konuşması yapılabileceği; başka bir katılımcı bildiri ve broşürleri dağıtarak Kongre Meydanı’na yürümeyi önerdi. Yerel basının etkili kullanılabileceği ve mitinge katılımın artacağı ve salondakiler bunun için yoğun çalışacaklarını söylediler. Konuşmalardan sonra Felluce belgeseli gösterildi. Saat 16,30’da salondakilerle birlikte bildiri ve broşürler dağıtılarak Kongre Meydanına yüründü. Yol üzerinde çevredekiler yürüyüşe büyük ilgi gösterdi. Meydanda halkın katılımıyla M. Ali Alabora bir açıklama yaptı ve yerel bir radyoda canlı yayına katıldı. Radyolardan 18 mart çağrı yapılması konusunda söz alındı.

18 Şubat 2006 – Çorlu

Ticaret Odasının Salonunda Saat 19,00’da başlayan toplantıya Çorlu ve Tekirdağ’dan 150 kişi katıldı. M. Ali Alabora’nın sunumundan sonra burada da sohbet havasında gerçekleşen toplantıda katılımcılar mitinge katılım ve BAK faaliyetlerinde istekli olduklarını belirttiler. Konuşmaların peşınden Felluce belgeseli gösterildi.

25 Şubat 2006 – Adapazarı

Mazlum Der İstanbul Şube Başkanı Mustafa  Ercan ve Mustafa Turgut’un konuşmacı oldukları toplantıya 100 kişi katıldı. Adapazarı’ndan bir aktivistin okuduğu Felluce şiiriyle açılan toplantıda, konuşmacıların sunumundan sonra katılımcıların da konuşmalarıyla devam etti, özellikle Adapazarı’nda neler yapılabileceği ve 18 Mart’a katılımın çoğaltılması üzerine değerlendirmelerle sonuçlandı.

1 Mart 2006 – Basın Açıklaması –  İstanbul

1 Mart 2003’de, Amerika’nın Irak’ı işgal ederken Türkiye topraklarını kullanarak Irak’a asker göndermesini sağlayacak olan tezkerenin meclisten geçmemesinin üçüncü yıldönümünde basın açıklaması yapıldı. Taksim Gezi Parkı’ndaki basın açıklamasına, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu’nun 4 Mart Cumartesi günü yapacağı uluslar arası sempozyuma katılmak üzere İstanbul’a gelen Amerikalı asker annesi Celeste Zappala da katıldı. Zappala, basın açıklamasında yaptığı konuşmada, “Böyle anlamlı bir günde aranızda olduğum için çok mutluyum. Benim oğlum Irak’ta kitle imha silahı ararken öldü. Ve o öldüğünde, aslında Irak’ta kitle imha silahı olmadığı aylardır biliniyordu. Ben sadece bir anneyim, ama ben kendisine doğru söylenildiğini sanan ve Irak’ta hayatını kaybeden bir askerin annesiyim. George W. Bush rejiminin bağımsız Irak topraklarına saldırışına ‘hayır’ demek için sizlerle birlikteyim”. Bugün, burada cesareti kutlamak için bir aradayız. Sizler 1 Mart’ta Bush’u durdurma cesaretini gösterdiniz. Oğlum öldüğünde ben, oğlumun tabutunun önünde diz çöküp her zaman onun adına doğruları söyleyeceğime yemin etmiştim. Irak’taki savaş tam bir felaket ve korumakla görevli olduğumuz demokrasiye ihanet. en insanlar arasındaki çelişkileri şiddet olmadan çözmenin mümkün olduğuna inanıyorum. Birbirimizden öğrenmemiz gerekiyor. Bence barış mümkündür ve benim ülkemdeki insanların çoğu bu savaşı ve Bush’u desteklemiyorlar. Bana bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim” dedi.

Ortak basın açıklamasını okuyan Bilgesu Erenus ise, “Türkiye’yi kardeş halklara karşı bir saldırganlık ve savaş üssü haline sokacak adımlara atmaktan, ABD ve İngiltere peşinde İran ve Ortadoğu halklarının katili konumuna getirecek girişimlerden vazgeçin.” Diyerek AKP’nin olası bir İran saldırısına dahil olmasına karşı uyarıda bulundu. Konuşmasının sonunda, “Bugün Irak ne özgür ne de güvenli bir ülke. Irak için asıl özgürlüğün direniş güçlerinin taleplerinin işgalciler tarafından kabul edilmesiyle ve işgalcilerin kayıtsız koşulsuz Irak’ı terk etmesiyle sağlanacak” diyerek bitirdi.

500 kişinin katıldığı basın açıklamasının ardından Grup Yorum küçük bir konser verdi.

Basın açıklamasına çok sayıda kitle örgütü temsilcisi, aydın ve sanatçı da destek verdi.

1 Mart 2006 –  Adana

1 Mart’ta 2003’de, ABD’nin Irak’a saldırmak için Türkiye topraklarını kullanmasına izin veren tezkerenin meclisten geçmemesinin yıldönümünde, Adana’da yazılı basın açıklaması yapıldı.

1 Mart 2006 – Ankara

1 Mart’ta 2003’de, ABD’nin Irak’a saldırmak için Türkiye topraklarını kullanmasına izin veren tezkerenin meclisten geçmemesinin yıldönümünde, Ankara’da yazılı basın açıklaması yapıldı.

1 Mart 2006 –  İstanbul

Siyasal Ufuk Hareketi tarafından, 21 Mart’ın yıldönümü nedeniyle düzenlenen toplantıya Yıldız Önen ve Amerika’dan, Military Families Speak Out (Asker Aileleri Konuşuyor) örgütünden Celeste Zappala katıldı. Yıldız Önen, 1 Mart’ta Ankara’da düzenlenen ve yüz bin kişini katıldığı mitingin örgütlenme sürecini, bunun dünyadaki ve Türkiye’deki savaş karşıtı hareket açısından önemini anlattı. Celeste Zappala, oğlunun 2004 yılında Irak’ta nasıl öldüğünü, ABD’nin bu savaşı nasıl yalanlar üzerine kurduğunu, bugün asker aileleri olarak ABD’verdikleri mücadeleyi anlattı. Daha sonra soru-cevap bölümüne geçildi. Bu bölümde 11 Eylül’ün ABD’nin bugünkü politikaları üzerindeki etkisi, Vietnam savaşı zamanındaki savaş karşıtı hareket ile bugünkü savaş karşıtı hareket arasındaki fark gibi konular tartışıldı. 30 kişinin katıldığı toplantının sonunda 18 Mart’ta kadıköy İskele Meydanı’nda yapılacak mitinge çağrı yapıldı.

2 Mart 2006 –  Avcılar

İngiltere’den, Stop the War Coalition (Savaşı Durdurun Koalisyonu)’ndan gelen Lindsey German’ın konuşmacı olduğu toplantıya 60 kişi katıldı. Lindsey German konuşmasında, ABD’nin Irak konusunda söylediği yalanlardan, bu yalanların bugün Irak’taki direniş ve savaş karşıtı hareket sayesinde nasıl ortaya çıktığından, ve ABD’nin bugün de aynı yalanları kullanarak İran’a saldırmayı planladığından, tüm bunların arasında savaş karşıtı hareketin ve 18 Mart’ta sokağa çıkmanın ne kadar önemli olduğundan bahsetti.

2 Mart 2006 – Sabancı Üniversitesi

Amerika’dan, Asker Aileleri Konuşuyor Örgütü’nden gelen Celeste Zappala’nın konuşmacı olduğu toplantıya 30 kişi katıldı. Zappala, oğlunun Irak’ta nasıl bir hiç uğruna öldüğünden, ABD’de verdikleri mücadeleden söz etti. ABD’de ölen askerlerinin tabutlarını medyada göstermenin yasak olduğunu, medyanın bu savaşa çok az yer verdiğini, bu nedenle insanların bu savaşı çok uzakta gerçekleşen temiz bir şey gibi algıladıklarını anlattı. Ancak önemli olanın umud ve mücadele etmeye devam etmek olduğunu söyledi.

3 Mart 2006 – İzmir

Konuşmacı olarak İngiltere’den, Savaşı Durdurun Koalisyonu’ndan Lindsey German’ın katıldığı toplantıya, dinleyici olarak 30 kişi katıldı. Lindsey German toplantıda, Yeni Amerikan yüzyılı projesinden, ABD’nin Irak konusunda söylediği yalanlardan söz etti. Ayrıca, gösteri ve toplantı yapmanın çok önemli olduğunu, bunun insanların kendilerini yalnız hissetmesini engellediğini, Irak ve Afganistan’daki direnişlerin kendilerini yalnız hissetmelerini engellediğini, ayrıca bütün hareketlerin bir şeye karşı başlayıp daha sonra taleplerde bulunan hareketlere dönüştüklerini anlattı.

3 Mart 2006 – İzmir

Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Kültür Merkezi’nde gerçekleşen ve İngiltere’den gelen Lindsey German’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıya dinleyici olarak 40 kişi katıldı. Lindsey German, Ege Üniversitesi’nde anlattıklarına ek olarak, İngiltere’deki savaş karşıtı hareketin gelişiminden, Savaşı Durdurun Koalisyonu’ndan, İngiltere’de ve genel olarak tüm dünyada müslümanlara yönelik saldırıların artmasından ve buna karşı çıkılması gerektiğinden söz etti.

3 Mart 2006  – Ankara

İran’dan gelen fizik profesörü Ahmad Shayegan ve DTCF araştırma görevlilerinden Mustafa Kemal Coşkun’un konuşmacı oldukları ‘Barış Buluşması’ başlıklı toplantıya 40 kişi katıldı. Ahmad Shayegan, İran tarihinden söz ettikten sonra, Bush’un, nükleer enerji ve silah ürettiği bahanesi ile İran’ı tehdit etmesinin, Ortadoğu’da yeni bir kriz yaratmak için uydurulmuş bir yalan olduğunu, nükleer silaha tabii ki karşı olduklarını, fakat meselenin nükleer silah değil, İran’a saldırmak için bahane bulmak olduğunu anlattı. Bu nedenle savaşa ve Bush’un politikalarına karşı çıkmak gerektiğini belirtti.

Mustafa Kemal Coşkun ise, Türkiye’deki savaş karşıtı hareketten söz etti.

3 Mart 2006 –  Ankara

Makine Mühendisleri Odası Toplantı Salonu’ndan yapılan toplantıya İran’dan gelen fizik profesörü Ahmad Shayegan katıldı. Ahmad Shayegan, İran tarihinden söz ettikten sonra, Bush’un, nükleer enerji ve silah ürettiği bahanesi ile İran’ı tehdit etmesinin, Ortadoğu’da yeni bir kriz yaratmak için uydurulmuş bir yalan olduğunu, nükleer silaha tabii ki karşı olduklarını, fakat meselenin nükleer silah değil, İran’a saldırmak için bahane bulmak olduğunu anlattı. Bu nedenle savaşa ve Bush’un politikalarına karşı çıkmak gerektiğini belirtti.

3 Mart 2006 – Kadıköy

Eğitim Sen toplantı salonunda düzenlenen ve Amerika’dan, Asker Aileleri Konuşuyor örgütünden gelen Celeste Zappala’nın konuşmacı olarak katıldığı toplantıyı 40 kişi dinledi. Zappala konuşmasında daha önceki toplantılarda söylediklerine ek olarak herkesi 18 Mart’ta sokağa çıkmaya çağırdı.

4 Mart 2006 – “Savaşsız Bir Dünya İçin Uluslar arası Buluşma 3” – İstanbul

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu olarak düzenlediğimiz Savaşsız Bir Dünya İçin Uluslar arası Buluşma 3 başlıklı sempozyum, 4 Mart Cumartesi günü, Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde yapıldı.

Moderatörlüğünü Bülent Aydın ve Yıldız Önen’in yaptığı sempozyum ilk olarak Adalet Ağaoğlu, Mehmet Güleryüz ve Memet Ali Alabora’nın yaptığı açılış konuşması ile başladı.

İlk olarak konuşan Adalet Ağaoğlu, “Günümüzde birkaç büyük tehdit var. Bunların başında savaş geliyor. Ben bu savaşı çıkaranların tarihe suçlu olarak geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Ve bunların başında ABD ve ABD kapitalizmi geliyor. Bizler Bush’un savaş suçlusu olarak mahkemeye çıkarılmasını sağlamak için uğraşmalıyız” dedi.

Daha sonra konuşan Mehmet Güleryüz ise, “Çok karmaşık bir dönemden geçiyoruz. Bu karışıklık bilinçli bir şekilde yaratılıyor. Mesele sadece şu an varolan savaş değil, önümüzde açılacak olan cepheler var, bunlara karşı uyanık olmalıyız. Ayrıca, bugün karikatür krizinin de gösterdiği gibi islami kesimin terörist ilan edilmesi çok önemli bir nokta. Bugün toplumun kutsal saydığı şeyler vardır ve kimsenin bunlara saldırmaya hakkı yoktur. Bizler sanatçılar olarak bu savaşa, ABD’nin Ortadoğu’daki planlarına karşı tavrımızı koymalı ve bunlara karşı çıkmalıyız” dedi.

Bu bölümde son olarak konuşan Memet Ali Alabora ise, sempozyuma katılan tüm sanatçı ve aydınlara teşekkür ederek, herkesi 11-17 Mart tarihleri arasında Kadıköy’de düzenlenecek ‘Barış Panayırı’na ve 18 Mart Cumartesi Kadıköy İskele Meydanı’nda düzenlenecek mitinge davet etti.

Bu konuşmaların ardından Amerika’dan, Military Families Speak Out (Asker Aileleri Konuşuyor) örgütünden gelen Celeste Zappala’nın beraberinde getirdiği, ve Irak’ta ölen Amerikalı askerlerin postalları ile yapılan eylemden görüntülerin olduğu cd’yi izledik.

Ardından sempozyuma geçildi. Sempozyuma konuşmacı olarak Amerika’dan, Asker Aileleri Konuşuyor örgütünde Celeste Zappala, İran’dan fizik profesörü Ahmad Shayegan, İngiltere’den Savaşı Durdurun Koalisyonu’ndan Lindsey German katıldı.

İlk konuşmayı yapan Lindsey German; “Ben buraya Irak’taki savaş konusunda Tony Blair ile aynı fikirse olmayan ve İngiliz halkının çoğunluğunu oluşturan kesimin temsilcisi olarak geldim. Dün Tony Blair, Irak savaşı konusunda kendisini ancak tanrının yargılayabileceğini söyledi. Ben bu kadar uzun beklememiz gerektiğini düşünmüyorum. 11 Eylül saldırılarında Amerika’da 3 bin kişi öldü. Ama Amerika’nın 11 Eylül’ü bahane ederek başlattığı savaşlarda ölenlerin sayısı yüzbinleri buldu. Şimdi de Bush, nükleer silah ürettiği gerekçesiyle İran’ı tehdit ediyor. Dünyada en çok nükleer silaha sahip olan ülke Amerika’nın kendisidir. Ayrıca İkinci Dünya Savaşı sırasında sivillere karşı nükleer silah kullanan tek ülke de Amerika’nın kendisidir. Irak’ta şu anda ne demokrasi var, ne de insanlar daha iyi koşullarda yaşıyorlar. Irak halkının çoğunluğu Saddam rejimi altında daha iyi koşullarda yaşayacaklarını düşünüyorlar. Çok açık ki bu savaş demokrasi ile değil, Batılı güçlerin, gücü kontrol etme çabası ve Batılı emperyalistlerin güçlerini dünyaya yayma çabaları ile ilgili. Bu hareketin önemi ne, sürekli gösteri yaparak neyi değiştirebiliriz diye sorabilirsiniz. Birincisi, hiç hareketin olmadığını, insanların Irak’taki savaşı görmezden geldiğini düşünün. Eğer bu hareket olmasaydı Bush Venezüella’ya saldırabilirdi ama şimdi yapamıyor. İkincisi, eğer bu hareket olmasaydı hepimiz yalnız olduğumuzu düşünecektik. Bu hareket bize yalnız olmadığımızı gösteriyor. Üçüncüsü, Irak Afganistan halkı bu hareket sayesinde, yanlarında çok sayıda insan olduğunu hissediyor. 18 Mart 2006’da kaç kişilik gösteriler yapıyor olursak olalım bütün dünyada milyonlar olacağız”.

Ardından İran’dan gelen fizik profesörü Ahmad Shayegan, “Bence Bush’un nükleer silah ürettiği bahanesini kullanarak İran’ı tehdit etmesindeki asıl amaç kriz yaratmak. Bu kriz her seferinde gücü elinde bulunduran ülkeler tarafından yaratılıyor. İran Irak savaşı da bunun gibi bir kriz yaratma amacının sonucunda yaratıldı. Bu savaş bittikten sonra başka bir krize ihtiyaç vardı, o da baba Bush’un Kuveyt’e saldırması oldu. Bush’un oğlu iktidara geldiğinde Saddam’ı devireceğini söyleyerek başka bir kriz yarattı. Bu krizler en çok, krizleri yaratanların işine yarıyor. Aslında İran’da Ahmedinejad’ın da Bush’tan bir farkı. O da Amerika ile arasındaki bu krizi, kendi halkının isteklerine ve ihtiyaçlarına yanıt vermemek için kullanıyor. Dolayısıyla bizler sadece savaşlara değil, bu savaşları yaratan nedenlere de karşı olmalıyız” dedi.

Üçüncü konuşmacı olan ve Amerika’dan, Asker Aileleri Konuşuyor örgütünden gelen Celeste Zappala ise, “1 Mart’ta Taksim Gezi Parkı’nda yapılan basın açıklamasında sizlerle birlikte olduğum için çok mutluyum. Bu basın açıklaması bana, bir araya geldiklerinde insanların dünyayı değiştirebilecekleri umudunu verdi. Ben her zaman barış hareketini bir parçası oldum. 11 Eylül’den sonra Amerika’nın savaşa gireceği çok açıktı ve biz bu olasılığa en başından beri karşı çıktık. Benim oğlum Irak’ta, kitle imha silahları arayan bir grubu korurken öldürüldü. Ve ben oğlumun tabutunun yanında diz çökerek, bu savaş hakkındaki gerçekleri anlatacağıma yemin ettim. Bu savaş yanlış bir savaş ve demokrasi açısından tam bir felaket. Bizler, bu savaşa karşı çıkanlar Amerika’da vatansever olmamakla ve Irak’taki Amerikan askerlerine ihanet etmekle suçlanıyoruz. Fakat bazen gerçekler, suçlamalardan daha güçlüdür. Bu savaşı durdurmak bizim görevimiz. Amerika’da, ölen askerlerin tabutlarını göstermek yasak. Ve medya bu savaşı çok uzaklarda yaşanan, temiz bir şey gibi gösteriyor, sanki Amerikan halkıyla hiçbir ilgisi yokmuş gibi anlatıyor. Fakat aslında Amerikan halkının yaşamıyla çok yakından ilgili. Bu savaş haftada 1 milyar dolara mal oluyor, ama bu arada Amerika’da sosyal güvenlik hizmetlerine harcanan para çok düştü. Bush islamcı faşistlere karşı savaştığını söylüyor. Kim bu islamcı faşistler? Irak’ta, Afganistan’da her gün öldürülen, işkence gören, evleri yakılıp yıkılan insanlar mı? Eğer neler yapmamız gerektiğine bakarasak, bence olabildiğince fazla yerel çalışma yaparak savaşı teşhir etmeli, bizi parlamentıoda temsil edenleri harekete geçmeye zorlamalı ve uluslar arası savaş karşıtı hareketin bir parçası olmalıyız. Daha çok insanın bu savaşa karşı çıkmasını sağlamak özellikle ABD’deki savaş karşıtı hareketin görevidir. İnsanlar arasındaki çatışmaların şiddet kullanmadan çözülebileceğine inanıyorum. Sözlerimi şu şekilde bitirmek istiyorum: Biz değilsek kim, şimdi değilse ne zaman?” dedi.

Konuşmaların ardından 15 dk. Ara verilerek ardından soru cevap kısmına geçildi.

Ardından Yıldız Önen konuşmaları toparlayarak herkesi, 11-17 Mart arasında Kadıköy İskele Meydanı’nda yapılacak Barış Panayırı’na ve 18 Mart’ta yine Kadıköy İskele Meydanı’nda yapılacak ‘Irak’ta İşgale Son, ABD Evine Dön’ başlıklı mitinge davet etti.

Toplam 150 kişinin katıldığı sempozyumda yer alanlar arasında, Yazar Adalet Ağaoğlu, oyuncu Memet Ali Alabora, oyuncu Mustafa Alabora, bale sanatçısı Zeynep Tanbay, öğretim üyesi Ufuk Uras, diş hekimi Ali Uçansu, şair Roni Margulies, KESK MYK üyesi Sevgi Göyçe, kampanyacı Tolga Temüge, yazar Sennur Sezer, yazar Adnan Özyalçıner, oyuncu Görkem Yeltan, Kristal İş sendikasından Zafer Aydın, oyuncu Jülide Kural, öğretim üyesi Tülay Çelek, iş adamı Osman Kavala, ressam Mehmet Güleryüz, psikiyatr yazar Haluk Sunat, oyuncu Kemal Bekir, fotoğraf sanatçısı Ali Öz vardı.

Ayrıca, bu toplantının gerçekleşmesindeki katkılarından dolayı Bilgi Üniversitesi’ne, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’na, Henrich Böll Vakfı’na, İstanbul Barosu’na ve TURMOB’a teşekkür ederiz.

8 Mart2006 – Bursa

Mehmet Ali Alabora’nın konuşmacı olarak katıldığı,”Irak’ta işgale son,İncirlik üssü kapatılsın” konulu panele 300-350 civarı katılım oldu. Küresel BAK’ın nasıl doğduğu,kavram olarak ne anlama geldiği ve işlevleri,savaş karşıtı harekatın dünya çapındaki yankısı,tezkerenin reddedilişi,Irak savaşı süreci gibi konuların yanı sıra 11-17 mart barış panayırı ve 18 mart eylemi de gündem başlıkları arasındaydı. Panayıra ve sonrasında 18 mart eylemine çağrı yapıldı. Panel,savaşa verilen tepkinin duyarlılaştırılması ve kişisel bilincin uyandırılması açısından olumlu gelişim sağladı.

9 Mart 2006 –  Ankara

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde, Ece Temelkuran’ın konuşmacı olarak katıldığı bir toplantı düzenlendi. 150 kişinin katıldığı toplantıda, Ece Temelkuran Irak işgalinin sonuçlarından ve savaş karşıtı hareketten söz etti. Toplantıda 18 Mart’ta yapılacak mitinge çağrı yapıldı.

8-9-10 Mart 2006 -Ankara

8-10 Mart tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde, ‘Umut İşgal Edilemez’ başlıklı toplantılar düzenlendi. Toplantılara konuşmacı olarak Ragıp Duran ve Tayfun Mater katıldı.

11 – 17 Mart – Barış Panayırı – İstanbul

11-17 Mart tarihleri arsında, bir hafta boyunca Kadıköy İskele Meydanı’nda düzenlenen Barış Panayırı’nı 15 binden fazla insan ziyaret etti. Panayır boyunca 20 bine yakın bildiri, 5 bin adet İncirlik Üssü broşürü, 60 tişört, bine yakın rozet satıldı ya da dağıtıldı.

Panayır açılış konuşmasını Görkem Yeltan yaptı. Açılışta Barış Akarsu bir konser verdi. Açılışa Mustafa Alabora, Memet Ali Alabora gibi sanatçılar da katıldı.

BAK’ın Barış panayırı’nda, Mazlum-Der, Yaba yayınevi, Gelecek dergisi, Birgün gazetesi, Kalkedon kitabevi, Z Yayınları, Toplumsal Araştırmalar ve Kültür İçin Vakıf, Irak Dünya Mahkemesi, 78’liler Vakfı, Yeşiller, Greenpeace, Barışarock, TMMOB standları açıldı.

Panayır boyunca, Nadire Mater, Nevin Sungur, Ayşe Berktay, Hilal Küey, Dilaver Demirağ, Ragıp Duran, Şenol Karakaş, 78’liler Vakfı’ndan aktvistlerin, Abdurrahman Dilipak, Hilal Atıcı, Aslıhan Tümer ve Memet Ali Alabora’nın konuşmacı olarak katıldığı bir dizi söyleşi düzenlendi. “Savaş ve medya”, “Biz Bu Savaşı Durdurabiliriz, “Savaş, sanallık, medya”, “Mazlum-Der Savaşa Karşı”, “Nükleer silahlanmaya hayır”, “Darbeciler yargılansın”, “İşgal tanıklıkları” gibi başlıklarla düzenlenen söyleşilere ilgi yoğundu.Panayır boyunca, Barış Akarsu, Şenol-Oktay, Ömer-Şenol, Taksav çocuk sanatçılar, Kara Güneş, Moğollar’dan Taner Öngür gibi sanatçılar çadır konserleri verdiler. Mahşeri Cümbüş tiyatro topluluğu çok etkileyici bir doğaçlama oyun sergiledi. Curcunabazlar grubu iki gün boyunca Panayır alanını renklendirdi. Tiyatro Bahane, bir tiyatro gösterisi yaptı.

Panayır boyunca slogan atölyesi, pankart ve döviz atölyesi, marakas atölyesi gibi etkinliklerle 18 Mart eylemine hazırlık yapıldı.

300 kişi BAK aktivisti olmak istediğini beyan etti.

Panayırda NTV iki kez, CNN Türk bir kez yayın yaptı. Bazı gazetelerde Panayır haberleri yer aldı.

Adana’dan Bursa’ya, İzmir’den Ankara’ya kadar BAK aktivistleri Panayırı ziyaret etti.

“İncirlik kapansın” referandumuna katılan insanların büyük çoğunluğu, doldurdukları anketle, İncirlk Üssü’nün okul yapılması gerektiğini beyan ettiler. İkinci büyük çoğunluk üs alanının park yapılmasını istediğini beyan etti.

Barış Panayırı çok sayıda eksikliğine rağmen, tümüyle amatör ruhla düzenlene ve savaş ve işgali Kadıköy’ün göbeiğinde bir hafta boyunca işgal etmemize yarayan, bu açıdan 18 Mart eylemine katılımı da artıran, çok önemli deneyleri biriktirdiğimiz bir etkinlik oldu.

15 Mart 2006 – İzmir

İzmir Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (Küresel-Bak), “ABD Evine Dön, Irak İşgaline Son, İran’a Dokunma” kampanyası çerçevesinde, Konak Eski Sümerbank yanında savaş ve işgal fotoğraflarının yer aldığı çadır kurdu. Burada bir açıklama yapan Küresel BAK Sözcüsü Mevlüt Ülgen, işgalin 100 binden fazla Iraklının hayatına mal olduğunu belirtti. Basın açıklamasında 18 Mart’ta Gündoğdu Meydanı’nda yapılacak mitingin duyurusu yapıldı.

16 Mart 2006 – Zeytinburnu

Zeytinburnu’nda yapılan toplantıya konuşmacı olarak Tayfun Mater katıldı. 50 kişinin katıldığı toplantıda 18 Mart’ta Kadıköy İskele Meydanı’nda yapılacak mitinge çağrı yapıldı.

17 Mart 2006 –  Adana

Adana’da, 18 Mart’ta yapılacak basın açıklamasına hazırlık olarak, Eczacılar Odası salonunda yapılan ‘İncirlik Üssü Kapatılsın, ABD Evine Dön’ başlıklı panele konuşmacı olarak İstanbul’dan Hakan Tahmaz ve Adana’dan Prof. Dr. Adnan Gümüş katıldılar. Hakan Tahmaz kampanya hakkında bilgi verirken, Adnan Gümüş ise İncirlik Üssü konusunda bilgiler verdi. Daha sonra toplantıda, 18 Mart’ta İncirlik’in önünde yapılacak basın açıklamasına çağrı yapıldı.

17 Mart 2006 – İstanbul

18 Mart’ta Kadıköy İskele Meydanı’nda yapılacak mitinge hazırlık olarak yapılan toplantıya Küresel BAK’tan Tayfun Mater ve Yıldız Önen katıldı. 60 kişinin katıldığı toplantıda ‘İncirlik Üssü Kapatılsın, ABD Evine Dön’ kampanyası hakkında bilgi verildi ve 18 Mart mitingine çağrı yapıldı.

18 Mart 2006 – İstanbul

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu olarak, Haydarpaşa Numune Hastanesi önünden, Kadıköy İskele Meydanı’na yürüdük. İskele Meydanı’nda ‘İncirlik Üssü Kapatılsın –ABD Evine Dön’ mitingi düzenledik. Kortejin önünde, üzerinde Bush’un fotoğrafının olduğu, ”1 numaralı terörist. Irak’tan defol, İran’a dokunma” yazan bir pankart, onun arkasında ise ‘İncirlik Üssü Kapatılsın, ABD Evine Dön’ yazan bir pankart vardı. Üzerinde ‘ABD Evine Dön’ yazan lolipoplar mitinge katılanlar tarafından taşındı. Saat 12.00’de başlayan yürüyüş boyunca, ”Milyonlar aç, işgal altında, yaşasın küresel intifada” , ”Irak halkı kazanacak”, “Biz antikapitalistiz”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol”, “ABD süperse biz kurşunsuzuz” gibi sloganlar atıldı.

Kadıköy İskele Meydanı’na geldikten sonra, miting tertip komitesi başkanı Nermin Kaplan, açılış konuşmasını yaptı. Ardından Orhan Alkaya ve Görkem Yeltan basın açıklamasını okudular. Alkaya ve Yeltan basın açıklamasında, “ABD üç yıl önce bugün Irak’a saldırmaya başladı. Dünyanın en büyük askeri gücü, Irak’ı önce havadan bombaladı. Irak halkının başına günlerce bomba yağdı. Ama bugün üç sene önce işgalin nasıl başladığını, Irak’ın tepesine ne kadar ton bomba atıldığını söylememize gerek yok. Sadece bir gerçeği bir kez daha hatırlayalım yeter: Bush ve Blair, dünyanın gördüğü en büyük yalancılar. Kitle imha silahı bulmaya gittikleri Irak’ta, kendileri kitle imha silahı haline geldiler. Irak’ta kaç insanın öldüğünü biliyor muyuz? Irak halkı basit bir istatistik malzemesi değildir. Ama 150 bin Iraklının yaşamını yitirdiği söyleniyor. Dün, evet dün, Samara’da yeni bir operasyona başladılar. Bu türden haberleri ballandıra ballandıra anlatmayı seven, savaşı da seven medya, ABD’nin Irak’ta son üç yılda gerçekleştirdiği en büyük operasyonla karşı karşıya olduğumuzu anlatıyor. Birkaç ay önce Ramadi’de operasyon yaptılar. Yüzlerce insanı öldürdüler. Şimdi Samara’da kimi arıyorlar? 1500 ABD askeri, savaş helikopterleri ve 200 zırhlı araçla bir şehri tüm insanlarıyla birlikte talan edecekler. Bush’un durmaya niyeti yok ama biz onu durduracağız! Onu durdurmanın bir yolu var. Her ülkedeki savaş karşıtları kendi hükümetlerini ABD ile işbirliği yapmaktan vazgeçirmeliler. Biz 1 Mart 2003’de tezkerenin TBMM’de onaylanmasına karşı çıkarak AKP hükümetinin savaşa ortak olmaması konusunda çok önemli bir adım attık. Sadece biz değil, Bush’un ve Rice’ın Irak halkının kanına bulanmış ellerini sıkanları, hiç kimse unutmayacak. Biz üç yıldır “Bu savaşı durdurabiliriz” diyoruz. ABD’nin süper gücüne karşı, savaş karşıtlarının süper gücüne, kendi gücümüze, küresel savaş karşıtı harekete güveniyoruz. Bugün burada, tüm dünyanın sokaklarında kaç kişi olduğumuz değil önemli olan. Bu savaşı durduracağız. Bush’u yargılayacağız” dedi.

Mitingin sunuculuğunu yapan Memet Ali Alabora ve Feray Aytekin yaptı. Miting sırasında Memet Ali Alabora, mitinge katılanların bir dakika boyunca gözlerini kapatmalarını istedi ve bu sırada çalınan savaş efektlerini dinleyerek, şu anda Irak’ta olmanın nasıl bir şey olduğunu hayal etmelerini istedi.

Basın açıklamasının ardından, KESK MYK Üyesi Sevgi Göğçe yaptığı konuşmada, “Bugün Samarra yanıyor. Ama dünyanın dört bir yanında bir başka ışık daha yanıyor. O ışık bu savaşı ve işgali durduracak olan ışık. O ışık, dünyadaki savaş karşıtlarının ışığı. Bu ışık, yarının, savaşsız bir dünyanın umudunu yeşertiyor” dedi.

Mazlum Der Genel Başkanı Cevat Özkaya ise, “Burada, sadece Irak’a değil, aslında bütün dünyaya yapılan bir saldırının üçüncü yıldönümü vesilesiyle toplandık. Irak’ı bir despottan kurtarmak için Irak’a giren güç, 3 yıldır tüm dünyayı despotizm ile yönetiyor. Irak’ta yüz binlerce kişiyi öldürdüler. Guantanamo’da esir kampı kurdular. Tüm bu olanlara onurlu Iraklılar karşı çıkıyorlar. Onları ve onlara destek olan sizleri saygıyla selamlıyorum” dedi.

İstanbul Barosu 2. Başkanı Muammer Aydın da, “Biz, bir hukuk kurumu olarak bu savaşa ve işgale her zaman karşı çıktık. Bugün burada hepimiz, insanlık onuruna ve hukuka saygılı bir birliktelik oluşturduk. Bugün hiçbir uluslar arası kurum bu güce sahip değildir. Biz mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu insanlık ayıbını ortadan kaldırmanın tek yolu, hukukun üstünlüğüne inanan insanların güçlü olmasıdır. Sizler bu cesareti sergilediniz. Biz de İstanbul Barosu olarak her zaman sizin yanınızda olacağız” dedi.

Konuşmaların ardından Grup Çamur’un verdiği konser mitinge katılan herkesi coşturdu.

Mitinge katılanlar arasında, 78’liler Vakfı, Anarşist Gençlik, DSİP, DTP, Greenpeace, Hayvan Özgürlüğü Platformu, İstanbul Barosu, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Tabip Odası, KESK, Mazlum Der, ÖDP, SDP, SODEV, TMMOB, Tüketiciler Birliği, TÜKODER, Tüm İlerici Gençlik Derneği, Türkiye Sakatlar Derneği, Veteriner Hekimler Odası temsilcileri vardı.

Mitinge, Bursa, Kırklareli, Lüleburgaz, Çorlu, Çerkezköy, Tekirdağ, Edirne, Gebze ve İzmit’ten toplam 15 otobüs geldi.

18 Mart 2006 – Ankara

İşgale karşı küresel eylem gününde Ankara’da yapılan eylemde, Kurtuluş Parkı’ndan Kızılay’a yüründü. Kızılay’da, KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Satı Buruncu tarafından basın açıklaması okundu. 3000 kişinin katıldığı mitinge, DİSK, KESK, TMMOB, Ankara Tabib Odası, Halkevleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Ankara 78’liler Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, SHP, Halkın Kurtuluş Partisi, Sosyalist Demokrasi Partisi, Demokratik Toplum Partisi ve Küresel BAK katıldı. Küresel BAK kortejinde 200 kişi yürüdü.

Mitingden bir önceki hafta, 10 bin adet BAK Ankara bülteni, 1000 adet 18 Mart afişi basıldı. Konur Sokakta, ODTÜ, Ankara Üniversitesi Cabaci kampusü ve Dil Tarih’te standlar açıldı.

18 Mart 2006 – İzmir

İşgale karşı küresel eylem gününde İzmir’de yapılan gösteride, Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na yüründü. 1000 kişinin katıldığı mitingde konuşan İzmir Küresel BAK sözcüsü Mevlüt Ülgen, “Bush ve Blair Irak’ı toplu mezarlığa çevirmeye çalışıyor” dedi. Mitinge, Küresel BAK, ÖDP, DİSK, Gençlik Dayanışma Evi, TMMOB, Mazlum Der, İlerici Gençlik Derneği katıldı.

Mitinge hazırlık sürecinde 3000 adet afiş ve 12000 adet miting çağrı el ilanı basıldı. Konak, Buca, Bornova, Çiğli ve Karşıyaka da afişleme yapıldı.

18 Mart 2006 – Adana

18 Mart’ta Adana’da şehir merkezindeki İnönü Parkı’nda Ali Dinigüzel tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Ardından otobüslerle İncirlik Üssü’nün bulunduğu İncirlik Belediyesi’nin önüne gitmek üzere hareket edildi. Yolda, Amerikan Konsolosluğu önünde durularak burada da bir basın açıklaması yapıldı. Daha sonra İncirlik Belediyesi önünde okunan basın açıklamasının ardından eylem sona erdi. 300 kişinin katıldığı etkinliğe Adana’daki çeşitli kitle örgütleri, parti ve sendikalar da destek verdiler.

18 Mart 2006 – Trabzon

İşgale karşı küresel eylem gününde, Hamamizade İhsan Kültür Merkezi’nde ‘İncirlik Üssü Kapatılsın, ABD Evine Dön’ başlıklı bir toplantı yapıldı. 350 kişinin katıldığı toplantıya konuşmacı olarak Mehmet Bekaroğlu ve Nuray Mert katıldı. Toplantıda, Irak işgalinin üç yıllık bilançosundan, Bush’un bugün içinde bulunduğu durumdan ve savaş karşıtı hareketten söz edildi.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.