Dön Evine Bush Kampanyası Faaliyet Raporu

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

3 Kasım Perşembe, İstanbul, Taksim Hill – Toplantı

‘Dön Evine BUSH’ kampanyasının politik vurgusunun, yapılacak etkinliklerin konuşulduğu toplantıya kurum temsilcileri, sanatçılar, aydınlar, BAK aktivistleri katıldı.

29 Kasım Çarşamba, Berlin, Toplantı

Bir dizi konser için Almanya’da bulunan Mor ve Ötesi grubu üyesi ve Küresel BAK Yürütmesinden Kerem Kabadayı’nın katılımıyla, 29  Kasım 2006 Çarşamba günü Berlin`de Allmende Alternatif Göçmen Politikaları ve Kültür evinde bir BAK söyleşisi yapıldı. Toplantıya 50 civarında Türkiyeli katıldı.Kerem Kabadayı Türkiye`deki savaş karşıtı hareketi, Küresel BAK sürecini, BAK`in şimdiye kadar yaptığı kampanyalar ve önümüzdeki aylarda yapacağı DÖN EVİNE BUSH kampanyası ile Türkiye’deki savaş karşıtı hareketin küresel savaş karşıtı hareketle  ilişkisini anlattığı bir sunum yaptı. Ardından toplantıya katılanlar söz alarak, sorular sordular ve düşüncelerini dile getirdiler.

30 Kasım Perşembe, Edirne, Toplantı

30 Kasım Perşembe günü Edirne Eğitim Sen şubesinde yapılan toplantıya 14 kişi katıldı.
Yeni kampanya hakkında bilgi verildikten sonra Edirne’de bu kampanyanın nasıl sürdürüleceği konusunda tartışmalar yapıldı.
1- Edirne’deki kurumlarla ilişki geliştirilmesi.
2- Stant açılması.
3- Aralık içinde geniş katılımlı bir toplantının yapılması, bu toplantıların aylık yapılması.
4- Yerel medyanın gündemine girilmesi.
5- Üniversitede “Barış ve Adalet Topluluğu”nun kurulması için yeniden girişimde bulunması ve üniversitede faaliyetin yoğunlaştırılması ve bu çalışmaların sonucunda 17 Martta yapılacak mitinge Edirne’den katılımın çoğaltılması konusunda değerlendirmeler yapıldı.

2 Aralık Cumartesi, Trabzon, Toplantı

Trabzon BAK toplantısı 2 Aralık Cumartesi günü saat 14,00 – 17,30 saatleri arasında Trabzon Tüm BelSen’ de yapıldı. Toplantıya Trabzon’da BAK faaliyeti içerisinde yer alan kurum temsilcileri ve kişiler katildi. Küresel BAK Yürütmesinden Bülent Aydın  BAK ve uluslararası savaş karşıtı hareketin 2006 faaliyetini özetledi ve 17 Mart küresel eylemine kadar yürütülecek DÖN EVİNE BUSH kampanyasını tanıttı. Ardından Trabzonlu Bak aktivistlerin önerileri alındı.

Trabzon BAK faaliyetini yürüten ve katılanların önerileri şunlardır:
— Kampanyaya bu defa biraz daha görsellik katalım. Bush ve çetesini mahkûm edelim, aşağılayalım. Çünkü onlar bu yaptıklarıyla en ağır sözleri hak ediyorlar. (ABD acilimi: “Alçak Bela Dön!”)
— Maçka’da Zinana dağının eteklerinde NATO’nun silah depolama üssü var. Burası gizli bir yer. Hakkında bir araştırma yapalım ve buradaki silahların niteliğini öğrenelim. Teşhir eden bir etkinlik yapalım burada.
— Silahlanma savaşların alt yapısını oluşturuyor. Silahlanmaya karşı sözümüz olsun.
— Biz buradan İstanbul’daki merkezi BAK eylemine katılmakta zorluk çekeriz. Veya temsili olarak katılırız. Küresel eylem gününde Trabzon’da kitlesel bir etkinlik yapabiliriz ama.
— Merkezi olarak üretilen malzemeler buraya geliyor ve biz de burada kampanya malzemesi üretiyoruz. Yeni kampanya için daha fazla teşhir malzemesi isteriz. Özellikle BAK’ ı tanıtıcı malzemeye de ihtiyaç var. Önlük, şapka ve Afiş talep ediyoruz.
— Savaşa ve işgale karsı mücadele yaygınlaştırılarak sürdürülmelidir. Irak için, Iran için kampanya yaparken, genel bir mücadele çağrısı da yapalım hep.
— Bu kampanya içerisinde Trabzon’da savaş ve işgalin sonuçlarını sergileyen bir resim – fotoğraf sergisi yapalım. Bize fotoğrafları gönderin.
— Bir kapalı salon toplantısı düzenleyebiliriz. Burada bir gazeteci arkadaşımızı konuk edip, slayt gösterisi yapalım. Konu Beyrut – Afganistan NATO operasyonları Konuğumuz Murat Utku olabilir.
— Petrol ve silah endüstrisi ile ilgili teshir yapalım. Irak’ta yasayanların inançlarına, ibadet yerlerine de saldırıldı. Sosyal düzenleri, tüm toplumsal – kültürel birikimleri tahrip edildi. Bunları somutlanacak örnekler anlatalım buradaki halka.
— Trabzon’da güçlü bir yerel medya var. BAK’ ın buralarda sözü geçiyor. Gazetelerde köşe yazısı yazan arkadaşlarımız var BAK yürütmesinde. Kampanya malzemeleri ve etkinlikleri üretildikçe buralara taşıyabiliriz. Buralara vermek için, resimli malzeme, fotoğraf ve CD’lere ihtiyacımız var.
— İşgal sırasında öldürülen aydınların ve başka kişilerin isim ve kısa hikâyelerinden örnekler yollarsanız bunları kullanarak bir etkinlik hazırlayabiliriz. Bunu yerel gazetelere ve TV’ lere taşırız.
— Şimdilik üniversitede etkinlik yapamayız fakat demokratik kurum ve kuruluşlarla geniş ilişkimiz var. Halka açık etkinlikler organize ederiz. 17 Mart’a kadar savaşa ve işgale karşı tepkiyi örgütleriz. Bush ve çetesinin yaptıklarını teshir ederiz.
— İstanbul’da yapılacak uluslararası sempozyuma Ortadoğu’dan gelecek konuk ile Trabzon’da bir kapalı salon toplantısı düzenleyebiliriz. Katilim yüksek olur.
— 17 Martta Emek ve Meslek örgütlerinin katilimi ve çağrısıyla geniş kapsamlı bir merkezi etkinlik olursa, kitlesel katilimi örgütleyebiliriz.

6 Aralık Çarşamba, Bilgi Üniversitesi-Gepgenç Festivali, Söyleşi

Gepgenç Festivali’nde küresel BAK Kerem Kabadayı’nın konuşmacı olduğu bir atölye yaptı.

Dünyadaki ve Türkiye’deki savaş karşıtı hareketten bahsedilen atölyede, “DÖN EVİNE BUSH ” kampanyası da anlatıldı.Kerem Kabadayı, şiddetin en uç noktasının savaş olduğunu ve savaşların varlığıyla, şiddetin artmasıyla hayatımızın pek çok noktasında korkudan kaynaklanan denetlenmenin var olduğunu- güvenlik kameraları, okul girişinde metal detektörüyle aramalar..- söyledi.

Türkiye’de 1 Aralık 2002 ‘de başlayan Savaş Karşıtı hareketin gelişiminden bahsetti, Savaş karşıtı eylemlerle birlikte ayakları sokaklara alışık olmayan insanların da eylemlere katılmaya başladığını bunun önemli bir değişim olduğundan bahsetti. Bugün ABD seçim sonuçlarının bir zafer olduğundan, Irak Konusunda söyledikleri yalanların ortaya çıktığından ve Amerikan Halkının da seçimlerde Bush’ a ve temsil ettiği her şeye “Hayır!” dediklerini söyledi.

6 Aralık Çarşamba, Kadıköy, Nemesis Cafe, Söyleşi

Lübnan’da yapılan uluslar arası savaş karşıtları toplantısına katılan Meral Candan, çektiği görüntüler eşliğinde oradaki tartışmaları anlattı.

8–10 Aralık, Bilgi Üniversitesi-Gepgenç festivali, Stant

8–9–10 Aralıkta küresel BAK, STK’lar fuarında stant açtı. Stantta Bülten ve Ahmet Ümit Söyleşisinin ilanları dağıtıldı, aktivist föyü dolduruldu. Sadece Bilgi Üniversitesinden değil, farklı üniversitelerden ve şehirlerden savaş karşıtlarıyla tanışıldı.

8 Aralık Cuma, Marmara Üniversitesi, Söyleşi

Marmara Üniversitesinde yapılan toplantıya BAK yürütmesinden Şenol Karakaş katıldı. Ortadoğu’daki politik durumun tartışıldığı toplantıda Şenol Karakaş ‘Dön Evine BUSH’ kampanyasını anlattı. İran’a yönelik bir saldırıya da karşı çıkılmasının önemini vurguladı.

9 Aralık Cumartesi, Aksaray, Toplantı

1- Egemen Gazetesi (Konya ve Aksaray’da dağıtımı yapılan yerel bir gazete) ile uzun bir röportaj yapıldı.
2- BAK sempati duyan 7 kişi işyerinde ziyaret edilerek uzun sohbetler yapıldı ve BAK ve “DÖN EVİNE BUSH ” kampanyası anlatıldı.
3– Eğitim Sen’in toplantısının bir gündemi olarak söz hakkı verildi ve yaklaşık 30 kişinin katıldığı toplantıda Savaş karşıtı hareket ve “DÖN EVİNE BUSH ” kampanyası anlatıldı ve sohbet edildi.
4- Gidilen yerlerde BAK broşürleri dağıtıldı.
5- Aksaray’a yakın yerlerde (Niğde, Avanos vb.) yeni toplantılar örgütlenmesi fikri olgunlaştırıldı.
Aksaray gezisinde tek bir toplantı yerine bütün güne yayılmış bir program yeni bir deneyim oldu.

15 Aralık Cuma, İzmir, Söyleşi

Ege Üniversitesi’nde Öğlen Tıp Fakültesi, akşamüstü de Mühendislik Fakültesi’nde Kerem Kabadayı’nın konuşmacı olduğu iki söyleşi yapıldı.

  • Tıp Fakültesi’ndeki söyleşi SES İşyeri temsilciliği ile birlikte örgütlendi.120 kişinin katıldığı söyleşide 50 kadar aktivist föyü dolduruldu. Kerem Kabadayı,  Küresel BAK’ ın oluşumu, etkinlikleri ve “DÖN EVİNE BUSH” kampanyası hakkında bilgilendirme yaptı. Mevlüt Ülgen de İzmir’deki BAK faaliyetleri hakkında bilgilendirme yaptı.
  • Saat 16.00’da Mühendislik Fakültesi’nde Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile birlikte bir söyleşi daha yapıldı. Söyleşiye yaklaşık 100 kişi katıldı.

16 Aralık Cumartesi, İzmir, Toplantı

16 Aralık 2006 Cumartesi günü saat:14.00 ile 17.00 saatleri arasında Makine Müh. Odası İzmir Şubesi Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinde yapılan   Küresel BAK İzmir toplantısına,  Küresel BAK Yürütme Kurulu  Üyeleri Kerem KABADAYI ve Şenol KARAKAŞ ve İzmir’den 35 aktivist  katıldı.
Gündem olarak 2006 yılı çalışmalarının değerlendirilmesi ve  “DÖN EVİNE BUSH  ” kampanyası görüşüldü.

Toplantıda söz alan arkadaşlar 17 Mart 2006 tarihine kadar sürecek olan ” DÖN EVİNE BUSH ” kampanyası için İzmir de yoğun bir çalışma yürütme gerekliliği üzerinde durdular. Bunun için İzmir de Lise ve Üniversite  öğrencilerine yönelik toplantılar, Semt ve İşyerlerinde bilgilendirme toplantıları, çalışma grupları oluşturma, Üniversite de ” umut işgal edilemez” şenliği, İzmir merkez de “ barış panayırı” yapma konularında görüş bildirdiler. ayrıca İzmir de yeni kampanyayı anlatmak ve katılım sağlamak için  sendika, meslek odası vb. söyleşiler düzenleme konuları görüşüldü.

Tüm bu önerileri değerlendirmek ve planlamak için 23 Aralık 2006 Cumartesi günü saat: 14.00 geniş katılımlı bir toplantı yapılması kararlaştırıldı.

19 Aralık Salı, Karakedi Kültür Merkezi, Söyleşi

“Katil Kim?” söyleşisinde, Ahmet Ümit Irak’taki katilin özgeçmişinden ve seri katil psikolojisinden bahsetti.

Dedektifin bizler olduğunu, savaş başlamadan bile önce dedektif olarak katili izlemeye başladığımızı, bugün katilin yakalanmaya bu kadar yakın olmasında bizim çok büyük payımız olduğunu, Bush’un Irak savaşıyla ilgili yargılanması gerektiğini anlattı. Savaş Karşıtı hareketten ve sokakta olmanın öneminden de bahsedildiği söyleşi dinleyicilerin de katıldığı, karşılıklı diyalogların olduğu bir havada geçti.

Söyleşiye yaklaşık 75 kişi katıldı ve Ahmet Ümit söyleşiyi İtalo Calvino’ya ait bir aşk öyküsü ile bitirdi.

23 Aralık Cumartesi, Adana, Söyleşi- Yemek

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu 23 Aralık’ ta düzenlediği EVİNE DÖN BUSH Paneli ve BARIŞ YEMEĞİ Adana’da başarıyla gerçekleştirdi.

EVİNE DÖN BUSH paneli 60 ila 70 kişilik birkatılımla gerçekleşti. Konuşmacılar, Kerem Kabadayı ve Yıldız Önen BAK nedir, neler yapmıştır, neler yapması gerek hakkında konuştular. Yıldız Önen Ortadoğu ve Latin Amerika izlenimlerini de anlattı.

Panelin Akşamında yapılan yemeğe 170 kişi katıldı.

23 Aralık Cumartesi, Lüleburgaz, Toplantı

23 Aralık cumartesi günü Lüleburgaz Kristal-iş’te Trakya bölge toplantısı yapıldı.

BAK Yürütmesinden Faruk Sevim BAK’ n geçmiş dönem kampanyalarından bahsetti. Nermin Kaplan, Tezkere eylemlerini ve 5 Eylül zamanlarını, Barış Gücü’nü  anlattı. Sevinç, yeni Kampanya “DÖN EVİNE BUSH ” la ilgili bilgi verdi.Trakya bölgesinden geniş çaplı katılımın olduğu toplantı da; Edirne, Çorlu, Lüleburgaz, Tekirdağ’dan katılım oldu.Trakya Bölgesinde 2006’nın değerlendirmesi yapıldı. BAK’ a yeni insanları katmak, sanatçıların katıldığı toplantıları daha sık düzenlemek gerektiğinden bahsedildi.

17 Mart’a katılımı arttırmak için, bir sokakta birkaç gün boyunca stant açmak, söyleşi düzenlemek gibi etkinlikler yapmak, sanatçılarla toplantılar yapmak gibi öneriler geldi.

24 Aralık Pazar, Çanakkale, Toplantı

24 Aralık Pazar günü Sami Evren’in katıldığı toplantıda Çanakkale’de Küresel BAK adına neler yapılabileceği konuşuldu. Bir imza metiniyle herkese çağrı yapılarak Çanakkale’de de bir Küresel BAK kurulması için çalışmalar başlayacak.

25 Aralık Pazartesi, Üsküdar, Söyleşi

Üsküdar BAK’ ın düzenlediği  “Savaş Karşıtı Hareket ve Rock” konulu söyleşiye 16 kişi katıldı. Katılımın çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu söyleşide  Çamur Grubu’ndan Çağatay, savaş karşıtı hareketle Rock’ın  arasındaki bağlantıyı kurarak 68’lerden günümüze  gelişimini anlattı. Rock Müziğin, II. Dünya Savaşından sonra ABD’nin Hiroşima ve Nagazaki’ye attığı bombaların 300.000 insanın ölümüne yol açması sonucunda savaşın sorgulanmasıyla başlayan hareketin müziğe yansıması sonucunda ortaya çıktığını anlattı.  68’de ABD’nin Vietnam Savaşına karşı çıkan hareketin büyümesiyle tavan yaptığını,  hareketin kazanımlarıyla birlikte gelişen çeşitli özgülük hareketleriyle birlikte sistemin sorgulandığını bunun Rock’ a yansıdığını açıkladı. 70’ lerin sonu 80’li ve 90’lı yılların başına kadar hareketin geri çekilmesiyle birlikte Rock’ ın da gerilediğini söyledi.

Bugün  ise, ABD’nin Irak ve Afganistan işgaline karşı gelişen Savaş Karşıtı Hareketle Rock’ ın yeniden gelişmeye başladığını, Türkiye’de de pek çok Rock Grubu’nun ortaya çıktığını söyledikten sonra, bugünkü duruma en iyi örnek gösterilebilecek oluşumun Barışarock olduğunu söyledi. İlk yola çıkıldığında 5000 kişinin katıldığı  festivale  geçtiğimiz yıl 100.000 kişinin katıldığını vurgulayan Çağatay,  Barışarock’ ın örgütlenme şeklinin de çok daha ilerlerde olduğunu söyledi.

Katılımcıların da aktif soru ve katkılarıyla geçen toplantının sonunda “DÖN EVİNE BUSH” kampanyasıyla ilgili neler yapılabilineceği konuşuldu.

28 Aralık Perşembe, Kadıköy,  İstanbul Aktivist Toplantısı

28 Aralık Perşembe akşamı, İstanbul Kadıköy Nemesis kitapevinin kafesinde yaklaşık 50 kişinin katılımyla 2006 Değerlendirme Toplantısı yapıldı.

— Şenol Karakaş, geçtiğimiz yıl yaptığımız kampanyaları özetledi. Bu yıl işimiz Bush’u yalnızlaştırmak olacak dedi.
— “DÖN EVİNE BUSH ” kampanyası için çeşitli illerde ve Almanya’da birçok toplantı yapan Kerem Kabadayı, liselilerle buluşmasından aldığı heyecanı bize aktardı.

— Yıldız Önen, Şubat ayında gerçekleştireceğimiz uluslar arası sempozyum ile ilgili gelişmeleri aktardı. Geçtiğimiz aylarda Irak’ta katledilen Isam El Rawi’ yi andı. Cindy Sheehan’ i konuk edeceğimiz sempozyumu Rawi’ ye adadık. Çünkü geçtiğimiz yıl onunla yürümüş, onunla konuşmuştuk. Şimdi katledilen 650.000 Iraklı arasında. Bush ve
çetesinin savaşı ve işgali her 40 Iraklıdan birisini öldürdü. Irak’ın nüfusu 5 milyon azaldı.
“Küresel düşün, yerel örgütlen” bu söz bizi çok iyi anlatıyor dedi Yıldız.
— Nilüfer Dalay, Rumsfeld’ in istifa ettiği haberini okuyunca şöyle düşündüm dedi: “Bu savaş şahinini düşürenlerden birisi de benim!” Ben evinde işleriyle meşgul bir kadındım. Şimdi ABD saldırganlığının karşısında duran, onunla mücadele eden dev koalisyonun bir parçasıyım. Şu gecen 3 yıl benim hayatımı değiştirdi. Bizim sesimiz ve yaptıklarımız burada kalmadı, dünyanın dört bir tarafından duyuldu ve duyuluyor dedi…
— Emekli Sen örgütleyicilerinden Ali Bektaş abimiz konuştu. İyi ki bizi de çağırdınız yanınıza. Biz de buradayız, bu koalisyonun bir parçasıyız. Yeni kampanyanın aktif katılımcısı olacağız dedi.

Sonra toplantıya bir ara verdik. Sohbet ettik, savaşı barışı yeni yılı bayramı Irak’ı Ankara’yı kitapları, filmleri dostları eylemleri 17 Mart’ı bir de ayaküstü konuştuk o arada.
— Toplantının ikinci bölümünde 9-10-11 Mart’ta Kadıköy’de yapacağımız Barış Panayırı’nı konuştuk. Kadıköy Kent Konseyinden arkadaşlarımız aramızdaydı. Desteklerini ve katkılarını söylediler, bizi mutlu ettiler.

Geçtiğimiz yıl boyunca yaptığımız hiçbir şey boşa gitmedi. Bir tek afiş, yürüyüş, sticker boşa gitmedi. Şimdiden tarihin çöp sepetine giden, koltuklarını kaybeden, kendi ülkelerinde sokağa zor çıkan savaş ve işgal koalisyonunun çete başlarını saydık bir ara. Elimizin parmakları yetmedi. Bush ve Blair 3 yıl önce yılın adamlarıydı
dünyada. Şimdi yılın yalancıları diye yaftalandılar. Bunu biz yaptık.
— Mehmet Demir arkadaşımız konuştu. Her zamanki heyecanı ve insancıllığı, her zamanki sakinliği ve eylemciliğiyle, ölen binlerce Iraklı, Filistinli, Lübnanlı ve Afganistanlıyı bir şekilde anacak, insanların o yaşanmışlıkları hissetmelerini sağlayacak etkinliklerden söz etti. Çünkü onlar da dün vardı ve ülkelerinde yiyor, içiyor, ders veriyor, okula gidiyorlardı. Savaş ve işgal devam ediyor. Onlar ölmeye devam ediyor. Bunlar şurada burnumuzun dibinde oluyor. Bizim Hükümetimiz de buna çanak tutuyor. Onların acısını, eksik yasan mis hayatlarını, nasıl ve neden öldüklerini, isimlerini meydanlara, basın açıklamalarımıza, eylemlerimize taşıyalım dedi.
Kampanya malzemeleri tanıtıldı ve salonda bulunanlara dağıtıldı.

16 Ocak Salı, Beyoğlu – 17 Ocak Çarşamba, Avcılar, Söyleşiler

16 ve 17 Ocak’ ta, Beyoğlu ve Avcılarda, Roni Margulies’ in konuşmacı olarak katıldığı ‘Saddam’ dan Sonra Ortadoğu’ başlıklı söyleşiler yapıldı. Roni Margulies, Ortadoğu’ nun bugünkü durumu, Irak ve Afganistan’ daki direnişten, ABD ve Bush’ un izlediği politikalarından bahsetti.

Bush’un savaşı yayma politikaları ve açıkladığı ‘Irak’ stratejisi, Saddam’ı idam etmesinin nedenleri ve bunun ‘Irak’ halkı üstündeki etkilerinden bahsedildi. ABD’nin; ‘AB’, ‘Çin’ ve birçok dünya ülkelerine karşı, gücünü neden ispat etme gereği duyduğu, İran ve Suriye’ye karşı açılacak bir savaşta oluşabilecek etkiler hakkında karşılıklı konuşuldu.

Daha sonra, önümüzdeki dönem içinde ‘DÖN EVİNE BUSH ’ kampanyasında altında yapılacak olan Küresel BAK kampanya programı hakkında konuşuldu.

20-25 Ocak Kenya, Dünya Sosyal Forumu

Yedinci Dünya Sosyal Forumuna katılan Küresel BAK yürütme kurulu üyesi Yıldız Önen ‘Emperyalizm ve savaş’ toplantısında ve savaş karşıtları buluşmasında birer konuşma yaptı. TMMOB ikinci başkanı Hüseyin Yeşil buluşmada 17 Mart küresel eylem gününde Türkiye’de yapılacak mitingden bahsetti.

Dünya Sosyal Forumun sonuç bildirgesinde 17-20 Mart tarihleri Irak işgaline karşı küresel eylem günü ilan edildi.

23 Ocak İstanbul, Hrant Dink’in cenazesi

Küresel BAK’ın kurucularından yazar Hrant Dink’in cenazesine on binlerce insanın yanı sıra Küresel BAK aktivistleri de katıldı.

28 Ocak Pazar, Maltepe, Söyleşi

Beş çeşmeler Kültür ve Sanat Derneği binasında gerçekleşen söyleşi, Küresel BAK’ ın ilk imzacıları arasında yer alan Hrant Dink’in anılmasıyla başladı.

Irak’ın içine düşmüş olduğu iç savaş hali ile beraber Türkiye’de de giderek yükseltilen toplumsal düşmanlıkların bir bütün olarak ele alınması gerekliliği ve toplumun tüm kesimlerinin barışa sahip çıkmalarının önemi vurgulandı.

Konuşmalar, küresel savaş karşıtı hareket ve Türkiye’deki savaş karşıtlarının elde ettiği somut başarılar, son bir yıl içerisinde Küresel BAK aktivistleri tarafından gerçekleştirilmiş etkinlikler ve sürmekte olan kampanyaların tartışılması ile devam etti. Dernek eğitmenlerinin yanı sıra örencilerinin de katıldığı sohbette 17 Mart eylemine kadar geçecek olan süre zarfında, eyleme katılımı artırmak için yapılabilecek çalışmalar ve hem Maltepe Küresel BAK örgütlenmesinin, hem de Beş çeşmeler Kültür ve Sanat Derneği’nin Kadıköy Meydanında düzenlenecek Barış Panayırına sağlayabilecekleri katkılar da ele alındı. Bu katkılar içerisinde, Maltepe Beş çeşmeler Meydanında bir Küresel BAK standı açarak Mart ayına kadar bölge sakinlerinin bilgilendirilmesine yönelik çalışmalar yapılabileceği ifade edildi. Derneğin düzenli yayın organı olan “Mavi” dergisinde Küresel BAK kampanyaları ve savaş karşıtı haberlere yer verilebileceği de dile getirildi.

31 Ocak Çarşamba, Kadıköy, DSF Söyleşisi

31 Ocak’ta yapılan Kadıköy’deki toplantıda Yıldız Önen Kenya’da yapılan yedinci dünya sosyal forumunu anlattı. Afrika, Kenya ve Nairobi’deki yaşam koşulları, DSF’de yapılan tartışmaları anlatıldı. Yaklaşık 30 kişinin katıldığı toplantıda dünya küreselleşme karşıtı hareketin tartışmalarından da bahsedildi.

1 Şubat Perşembe, Ankara, Basın Açıklaması

Şubat Perşembe günü Ankara’ da ABD’ nin yaptığı Necef Katliamı’ nı protesto etmek için bir Basın Açıklaması yapıldı. Basın Açıklamasında Amerika’ nın Irak’ ta yenilmekte olduğu, Vietnam’ da da daha önce bunun yaşandığı ancak geri çekilinceye kadar milyonlarca insanı öldürdüğünü söylendi. Yine bir Vietnam Sendromu yaşamamak için 17 Mart Küresel Eylem Günü’ ne çağrı yapıldı.

6 Şubat Salı, Üsküdar, Söyleşi

6 Şubat tarihinde Altunizade Muhtarlığı’nda yaptığımız “Dön evine ABD” başlıklı toplantının konuşmacısı Kerem Kabadayı’ydı. Yirmi kişinin katıldığı toplantıda önümüzdeki etkinlik takvimini duyurduktan sonra Kerem bize Irak’ta petrol uğruna binlerce insanın öldüğünü, ABD’nin İran’a saldırı olasılığının arttığını, K. Irak’ konusunda milliyetçiliğin kaşınarak Türkiye’nin savaşa ortak olma gerekçelerinin oluşturulduğun anlattı,  uluslararası savaş karşıtı hareketin deneyimlerini aktardı. Salonun da konuşmalarıyla katkı sunduğu toplantı sonunda hafta sonu Üsküdar Yörem marketin karşısında açacağımız standa buluşmak üzere ayrıldık.

6 Şubat Salı, Beyoğlu, DSF Söyleşisi

6 Şubat Salı akşamı gazeteci Tan Morgül, Yıldız Önen ve TMMOB adına DSF’ ye katılan Hüseyin Yeşil’ le “Dünya Sosyal Forumu ve Kenya İzlenimleri” söyleşisi yapıldı.

Söyleşi Slayt gösterimiyle başladı, hem Kenya sokaklarının hem de Sosyal Forum toplantıları ve yürüyüşlerinin görüntüleri seyredildi.

Hüseyin Yeşil Kenya’daki günlük yaşama dair izlenimlerini anlattı, gelir uçurumunun büyüklüğünden bunun sebep olduğu güvenlik problemlerinden bahsetti.

Tan Morgül Sosyal Forum’dan ve Afrika’daki Sivil Toplum Kuruluşlarından bahsetti.

Yıldız Önen, katıldığı diğer Dünya Sosyal Forumlarını anlattı, son sosyal forumla karşılaştırdı.

7 Şubat Çarşamba, Avcılar, DSF Söyleşisi

Avcılar BAK tarafından Eğitim-Sen’de yapılan toplantıya 20 kişi katıldı. Sosyal foruma katılan Erkin Erdoğan DSF ve Kenya izlenimlerini anlattı. Salondan katılımlarla oldukça canlı bir sosyal forum tartışması yaşandı. Bundan sonraki süreç üzerine öneriler değerlendirildi.

9 Şubat Cuma, Ankara, DSF Söyleşi

Ankara BAK tarafından örgütlenen toplantı TAKSAV’da tapıldı. Toplantıda TMMOB İkinci Başkanı Hüseyin Yeşil ve Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu sözcülerinden Yıldız Önen, Dünya Sosyal Forumu toplantısına katılmak için gittikleri Kenya’yla ilgili izlenimlerini ve DSF’yi anlattılar. Yaklaşık 60 kişinin katıldığı toplantıda salondan bu izlenimlerin paylaşılmasından duyulan memnunluk vurgulandı.

13 Şubat Salı, İstanbul, Basın Açıklaması

13 Şubat Salı günü yapılan Basın açıklamasına Sanatçı Mustafa alabora, Mehmet Ali Alabora, TTB Başkanı Gencay Gürsoy katıldı. “Dön Evine Bush” pankartının açıldığı basın açıklamasında 50 kişi vardı.

Basın Açıklamasını Mehmet Ali Alabora yaptı, 2 milyon Iraklının iç göçe maruz kaldığını, 2 milyonunun ise ülke dışına kaçtığını ve Irakta bir İstiklal Caddesi’nden fazla insanın öldürüldüğüne dikkat çekti.

Amerikalı bir savaş karşıtı aktivistin gönderdiği Bush’ un gidişine ne kadar süre kaldığını gösteren anahtarlığı gösterdi ve Bush’ un gidişine kaç gün kaldığını söyledi.

13 Şubat Salı, Üsküdar, DSF Söyleşisi

Altunizade Muhtarlığında yapılan toplantıda Yıldız Önen Kenya ve DSF’yi anlattı. Salonda yapılan konuşmalarda DSF’nin Kenya’da yapılmış olmasının önemi vurgulandı. Orada yaşayanlara verdiği destek ve moralin gelecek hareketlerin önünü açabileceği söylendi. 10 kişinin katıldığı toplantıda daha sonra 17 Mart örgütlenmesi konuşuldu.

15 Şubat Perşembe, İzmir, DSF Söyleşisi

İzmir’de yapılan toplantıya yaklaşık 30 kişi katıldı. Erkin Erdoğan’ın konuşmacı olduğu toplantıda önce slayt gösterisi oldu. Erkin’in Kenya ve DSF anlatımından sonra salonda sosyal forumlar üzerine tartışmalar yapıldı.

15 Şubat Perşembe, İstanbul, Barış Panayırı toplantısı

Yaklaşık 60 BAK aktivistinin katıldığı toplantıda Mart ayında yapılacak panayırın ayrıntıları konuşuldu.

17 Şubat Cumartesi, İstanbul, DSF Söyleşisi

Mazlumder’in İstanbul şubesinde yapılan toplantıya İHH yurtdışı temsilcisi Murat Yılmaz ve Küresel BAK temsilcisi Yıldız Önen katıldı. Yaklaşık 40 kişinin katıldığı toplantıda Murat Yılmaz genel olarak Afrika’da yaşanan sorunları anlattı. Sömürgeciliğin direnişlerle yıkıldıktan sonra yerlerine gelen yönetimlerin bir şekilde sömürü mekanizmasını devam ettirdiğine vurgu yapan Yılmaz Afrika halklarına İHH tarafından yapılan yardımların sonuçlarına dair örnekler verdi. Yıldız Önen ise DSF ve onun Afrika’daki mücadeleye katkılarını anlattı. Salondan Afrika’daki durum üzerine sorular soruldu ve sosyal forum sürecinin yaygınlaştırılması için öneriler sunuldu.

18 Şubat Pazar, Maltepe, DSF Söyleşisi

Beşçeşmeler Kültür ve Sanat Derneğinde yapılan toplantıda Kerem Kabadayı ve Yıldız Önen konuşmacıydılar. Yıldız Önen’in DSF izlenimlerimden sonra Afrika’ya yönelik neler yapılabileceği tartışıldı. Forumların gelecekte bir enternasyonale dönüşme olanağı olup olmadığı sorusundan forumları çok çeşitli fikirlere sahip insanların platformu olduğu bir kez daha vurgulandı.

Kerem Kabadayı’nın “Dön evine Bush” kampanyasını anlatmasından sonra Maltepe’de müzikli bir stand açılışı için neler yapabileceğimizi tartıştık. Barış panayırına Maltepe’den nasıl katılınabileceği konuşuldu.

23 Şubat Cuma, İstanbul, Basın Toplantısı

Amerikalı Barış annesi Cindy Sheehan’ının katıldığı basın toplantısına yoğun bir medya ilgisi vardı. Oğlunun Irak’ta öldürülmesinden BUSH ve ekibini sorumlu tutan Sheehan yaptığı konuşmada BUSH’u durdurmak gerektiğini söyledi.

24 Şubat Cumartesi, İstanbul, Uluslar arası Buluşma

Küresel BAK 24 Şubat’ta Taksim Square’de dördüncü “Savaşsız bir dünya için uluslar arası buluşmayı” gerçekleştirdi. Amerika’dan Barış annesi Cindy Sheehan, Irak’tan Amir El – Igaidi, Filistin’den Wael Ali Natheef ve Lübnan’dan Dr. Ali Fayyad buluşmada dünya ve Ortadoğu’daki politik durumları, savaş ve direnişi anlattılar.

Yıldız Önen’in yaptığı açılıştan sonra, Mehmet Ali Alabora’nın moderatörlüğünde Cindy Sheehan ve Irak’tan gelen konuşmacımız Amir El – Igaidi sunuşlar yaptılar. Bu sunuşlardan önce Irak Öğretim Üyeleri Birliği başkanı, sempozyumun anısında düzenlendiği Isam ElRawi’yi anlatan, tanıtan ve işgalin sonucu olarak öldürüldüğünü vurgulayan bir konuşma yaptı.

Memet Ali Alabora BAK’ın yoğun eylem takvimini duyurduktan sonra, Cindy Sheehan konuştu. ABD’nin tüm dünyada masumları öldürdüğünü, masumları öldüren bir ABD yerine ezilenlerle dayanışan bir Amerika kurmak için mücadele ettiklerini anlattı. Irak işgalinin yalana dayalı olduğunu ve 750 bine yakın Iraklının işgal boyunca öldürüldüğünü söyledi. Dünyanın her yerinde savaşa karşı çıkmanın önemini anlattı. Caracas’taki sosyal forum deneyinden esprili deneyler aktardı. Cindy Irak’taki direnişi haklı bulduğunu da vurguladı.

Iraklı konuşmacı ise özetle direnmenin hakları olduğunu ve ABD’nin cinayet makinesi Irak’tan çekilmeden Irak’ta günlük yaşamın normale dönmesinin olanaklı olmadığını söyledi. Irak’ta günlük yaşamla ilgili çok önemli tanıklıkları aktardı.

İkinci oturum ise CNN Türk’ten gazeteci Murat Utku’nun moderatörlüğünde başladı. Hizbullah Merkez Komitesi üyesi Ali Fayad konuştu. İkinci konuşmacı ise Filistin’den gelen hem El Fetih üyesi hem de sendika yöneticisiydi. Ali Fayad, Hizbullah hakkındaki kafa karışıklığını gideren birkaç önemli vurgu yaptı. Birinci önemli vurgu, Hizbullah’ın mezhep temeline göre örgütlenmediği ve Suni Şii çatışmasından kendilerinin de çok ürktüğüydü. İkincisi, İsrail’e karşı silahlı direniş olmadan siyasal direniş örgütleyemeyecekleri vurgusuydu. Bir başka önemli vurgusu ise Hizbullah’ın aynı zamanda siyasi bir parti olduğunu söylemesiydi. İsrail’in Lübnan’a saldırısından sonra mağlup olduğunu, o kocaman ordunun da durdurulabileceğinin kanıtlandığını ve ABD’nin Irak’ta yenildiğini vurgulaması çok önemliydi.

Uluslar arası buluşma, gerçekten hem konuşmacıların işgalin en temel bileşeni olan ülkelerden aktardıkları deneyimler açısından hem de katılımındaki, tıklım tıklım yoğunluktan dolayı en son olarak da basının ister istemez 17 Mart gösterisini duyurmak zorunda kalmasından dolayı çok başarılıydı

25 Şubat Pazar, İstanbul, Toplantı

Müjdat Gezen Sahnesinde yapılan toplantı Küresel BAK yürütmesinden Şenol Karakaş’ın açılış konuşmasıyla yapıldı. Karakaş Cindy Sheehan ve Müjdat Gezen’e teşekkür ettikten sonra ‘Dön Evine BUSH’ kampanyasını anlattı. Ardından sahneye çıkan Müjdat Gezen savaşa karşı olmanın insanlıkla eşit olduğunu anlattı. Barış Annesi Cindy Sheehan ise oğlu öldürüldükten sonra girdiği savaş karşıtı hareketin önemini vurguladı. Salondan tartışmalarla canlı bir şekilde devam eden toplantı kampanya programının ilanı ile bitti.

25 Şubat Pazar, Gebze, Toplantı

Gebze’de yapılan toplantıya yaklaşık 50 BAK aktivisti katıldı. Küresel BAK yürütmesinden Tayfun Mater ile Mustafa Turgut katıldı. Tayfun Mater Irak işgaline karşı verilen savaş karşıtı mücadelenin önemini vurguladı. Türkiye’de kazanılan başarıların herkese örnek teşkil ettiğini ekleyen Mater ‘Dön Evine BUSH” kampanyasını anlattı. Mustafa Turgut’un kampanya ayrıntılarını aktarmasından sonra Gebze’de neler yapılabileceği tartışıldı.

25 Şubat Pazar, İzmir, Toplantı

25 Şubat 2007 Pazar günü Küresel BAK İzmir tarafından Lübnan’dan Dr Ali FAYYAD’ın katıldığı “ORTADOĞUNUN SAVAŞI” konulu söyleşi yapıldı. Söyleşi TMMOB Makina Müh. Odası İzmir Şubesi Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinde oldu.

100 dolayında katılımcının izlediği söyleşi de Lübnan Araştırmalar Merkezi Direktörü Dr Ali FAYYAD Lübnan’daki sosyo-politik durum, Lübnan direnişi ve direniş hareketinin özellikleri, İsrail saldırısı,  İsrail ve ABD’nin Lübnan’da yenilgiye uğratılması, Filistin sorunu, ırak işgali, ırak ta işgal karşıtı tutum vb. üzerinde görüşlerini aktardı.

26 Şubat Pazartesi, Ankara, Toplantı

26 Şubat’ta Ankara’da SBF Aziz Koklu salonunda yapılan toplantıya Barış Annesi Cindy Sheehan da katıldı. Küresel BAK Ankara Sözcülerinden Yılmaz Eren, açılış konuşmasını yaparak herkesi 13-14-15 Mart yapılacak Umut İşgal Edilemez Festivaline daha sonra da 17 Mart Kadıköy mitingine katılmaya çağırdı.  Daha sonra kürsüye sırasıyla diğer düzenleyici kurumlar olan SBF Öğrenci Derneği ve İnsan Hakları merkezi geldi.

Bu konuşmalardan sonra da Moderator olan Mülkiyeliler Birliği Başkanı Ali Çolak, konuşmacıları, Cindy Shennan, KESK Genel Başkanı Ismail Hakki Tombul, Doc. Dr. Filiz Zabci ve Ece Temelkuran’ı kürsüye davet etti.

Cindy konuşmasını başlayacağı sırada izleyiciler Welcome MOM yazılı bir pankart açtılar ve salonda coşku en üst düzeye ulastı.. konuşmalardan sonra Cindy’ye sorular soruldu… ve uçağa yetişmesi gereken Cindy ve Ismail Hakki Tombul aramızdan ayrılırken salon ayakta alkışlıyordu..

Salonda birçok iletişim föyü dolduruldu ve yeni ilişkiler sağlandı…

27 Şubat Salı, Bakırköy, Toplantı

Bakırköy toplantısı Hava-İş lokalinde Bakırköy, Güngören, Bahçelievler, Küçükçekmece ilçelerinden 30 kişinin katılımıyla gerçekleşti.Toplantı başlamadan Felluce belgeseli gösterildi. Cahit Ataş’ın sunumundan sonra Bülent Aydın savaşın geldiği durumu anlattı, daha sonra Mustafa Turgut kampanya hakkında bilgi verdi ve eylem ve etkinleri tanıttı.

Sonra söz alanlar bölge ile ilgili değerlendirme yaptılar. Yapılan önerme sonucunda bölgede Küresel BAK faaliyetinin yürütülmesi için bir yürütme oluşturuldu ve düzenli toplantıların yapılması kararlaştırıldı. Bölgeden Bağcılar Mor ve Ötesi konserine katılımın artırılması ve mitinge katılımın örgütlenmesi üzerine değerlendirilmeler yapıldı.

2 Mart Cuma, İzmir, Toplantı

Küresel BAK aktivisti Roni Margulies Cuma günü İzmir’de iki toplantı yaptı. Öğleden sonra Ege Üniversitesinde yapılan toplantıda Irak işgalinden yola çıkarak savaş karşıtı hareket anlatan Roni, Amerika’daki mücadelenin önemini vurguladı. Akşam ise Yakın kitapevinde yapılan toplantıda BAK ve kampanyalar üzerine de konuşuldu.

3 Mart Cumartesi, Akhisar, Toplantı

Akhisar’da yapılan toplantıya 130 BAK aktivisti katıldı. Aralarında çok sayıda genç öğrencinin de olduğu dinleyicilere Roni Margulies işgal, savaş ve mücadele deneyimleri anlattı. 17 Mart’ta İstanbul’da yapılacak mitinge katılımın da örgütlendiği toplantı bir kez daha Akhisar savaş karşıtlarını bir araya getirdi.

4 Mart Pazar, Bağcılar, Konser

“Dön evine Bush” kampanyasının bir etabını daha tamamladık. ABD, Filistin, Irak ve Lübnan’dan gelen konuşmacılarımızla birlikte düzenlediğimiz “Uluslararası barış buluşması”ndan sonra, bugün de Bağcılar’da Mor ve Ötesi konseri düzenledik. Konser gerçekten de müthişti. Yaklaşık beş bin kişinin katıldığı konserde özellikle 13-18 yaş arasında binlerce genç sloganlar attılar. Mor ve Ötesi’nin şarkılarını hep birlikte söylediler.

Liselerden gelen binlerce gencin alkışlarıyla sahneye önce Memet Ali Alabora çıktı. Gerçi Memet Ali Alabora sahneye sonra yine çıktı ama ilk çıkışında hepimize, “Bir, bir 1 Mart daha”, “George Bush-Teröristtir”, “Savaşa hayır” sloganlarını attırdı. Bir nevi, konsere gelen binlerce genci 17 Mart gösterisine hazırlayan bir slogan atölyesi yaptı.

Memet Ali Alabora’nın davetiyle, Küresel BAK aktivisti sanatçı Görkem Yeltan bir konuşma yaptı. Görkem Yeltan konuşmasında savaş yalanlarını, Irak’ta yaşananları, ABD’nin İran’a saldırma olasılıklarını teşhir etti ve “Bir, bir, 1 Mart daha”, “Irak halkı yalnız değildir” sloganlarıyla konuşmasını bitirdi.

Görkem Yeltan konuşmasını bitirdiğinde tüm spor salonunda “Savaşa hayır” sloganları atıldı. (Görkem Yeltan’ın konuşması ekte).

Sahneye yine Memet Ali Alabora çıktı ve Bağcılar Belediye Başkanı’nı sahneye davet etti. Sahneden inmeden önce, salonu gürültüye boğdu ve herkesi   “savaşa, işgale ve Bush’a karşı ses çıkart”maya davet etti. Gerçekten de dakikalarca savaşa karşı çok yoğun bir gürültüye sanırım Bağcılar’dan duyulmuştur.

Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık da savaşa karşı olduğunu, mazlumdan yana olanların bu savaşa karşı çıkması gerektiğini anlattığı konuşması bitince, salondan “kahrolsun ABD emperyalizmi” sloganları yükseldi bu kez. BAK önlüğü giyen yaklaşık elli aktivist sahnenin önünde barış bayraklarını sallarken Mor ve Ötesi sahneye çıktı. Bundan sonrası binlerce insanın hep bir ağızdan Mor ve Ötesi’nin şarkılarını söylemesiyle, sahnenin arkasında yer alan perdede akan çarpıcı görüntülerin etkisiyle geçti. Gerçekten de Mor ve Ötesi şarkıları Bağcılar gençleriyle birlikte söylediler. Her şarkı ezbere biliniyordu. Harun Tekin 2003 yılından beri Küresel BAK’la birlikte olduklarını, savaşa karşı mücadele ettiklerini söyledi.

Konser tek kelimeyle müthiş bir başarıydı. İlkokuldan liseye kadar gençler, ev kadınları, emekliler, çalışanlar hep birlikte savaş karşıtı bir gün geçirdik. Özellikle konser salonuna erkenden gelen gençler, bütün “Dön evine Bush” yapıştırıcılarını, BAK bildirilerini her yana dağıttılar. On dakika önce BAK’la tanışanlar on dakika sonra BAK bildirilerini dağıtıyor, başkalarının imza vermesi için her yanda koşuşturuyordu.

Bu, Memet Ali Alabora ve Görkem Yektan’ın, sahneden attırdığı, “Biz bu savaşı durdurabiliriz” sloganına duyulan inancı öyle büyük bir güçle besliyor ki…

7 Mart, Avcılar, Toplantı

Küresel BAK yürütmesinden Kerem Kabadayı’nın katıldığı toplantıya 50 BAK aktivisti katıldı. Kerem Kabadayı’nın BAK ve işgal karşıtı mücadele anlattığı toplantıda Barış Panayırı ve 17 Mart mitingi konuşuldu.

8 Mart, Bursa, Toplantı

Bursa’da uzunca bir dönemden beri bir faaliyet yürütememenin sıkıntılarını yaşarken yeni kampanyamızla birlikte Bursa’da bir hareketlilik sağlandı.

Şubat ayında Bursadaki arkadaşlarla yaptığımız toplantıların ardından 8 martta Kerem Kabadayı ve Mustafa Turgut’un katılacağı bir toplantıyı organize etme kararı alıp bir çok kuruma tek tek giderek ve daha sonrasında toplantının afişlerini götürerek bu toplantıdan haberdar edip katılmalarını ve katılımı artırmak için çalışmalarını istedik

*3 Mart’ta başlayan tüyap kitap fuarında stand açarak el ilanlarını dağıtıp imza topladık satandımız 11 martta sona erecek

*8 Mart’ta Leman kültür’de Kerem Kabadayı ve Mustafa Turgut’un katıldığı toplantıyı yaptık, toplantıya yaklaşık 70 kişi katıldı. Katılanların büyük çoğunluğu lise öğrencisi geri kalanı üniversite öğrencisiydi 90 dakika süren toplantı oldukça iyi bir atmosferde gerçekleşti gençlerin ilgisi ,sordukları sorular gayet iyiydi sonuçta toplantıya katılanlar 17 Mart mitingine geleceklerini söylediler

9-10-11, Kadıköy, Barış Panayırı

Barış panayırına binlerce insan katıldı.

Küresel BAK tarafından 9-10-11 Mart tarihlerinde Kadıköy Meydanında kurulan Barış Panayırı sona erdi. Üç gün boyunca dans gösterilerinden tiyatroya, söyleşilerden ritim atölyeleri ve sergilere, Kara

göz’den eğlenceli oyunlara pek çok etkinlikle dolu dolu geçen panayıra binlerce kişi katıldı. Panayır boyunca yapılan etkinliklerde, 17 Mart’ta yine Kadıköy meydanında düzenlenen Irak’ta Savaşa ve İşgale Son, Hepimiz Iraklıyız mitingine çağrı yapıldı. 17 Mart’ta tüm dünyanın savaş karşıtları, Irak’ın işgalinin yıldönümü dolayısıyla sokaklarda ve alanlarda olacak.

Bu çadır çok renkliydi:

Üç günde binlerce savaş karşıtı bu panayır çadırında kucaklaştı.

Nesrin Topkapı, Mehmet Ali Alabora, Zeynep Casalini, Karagöz, Hacivat, Kadıköylü sokak çalgıcısı Çingeneler, Murat Belge, Taner Öngür, Ömer Madra, Ümit Şahin, Nadire Mater, Ragıp Duran, palyaçolar, sanat toplulukları, insan hakları savunucuları, savaşa karşı çocuklar, birbiri ardınca aynı sahneye çıkıp savaşa, işgale karşı sözlerini söylediler.

Kadiköy Meydanı “Barış” sesleriyle çınladı

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (BAK) Irak işgalinin 4. yılında, Bağdat ile İstanbul arasında bir barış köprüsü kurdu.

4 Yıldır süren Irak işgalinin yıl dönümünde bütün dünya sokaklara çıkmaya hazırlanırken, İstanbul bu barış korosuna farklı ve çok renkli bir etkinlikle katıldı.

Kadıköy meydanında kurulan rengârenk çadır, tahtabacakları, palyaçoları, jonglörleri, Karagöz oyunlarıyla bütün meydanı tam bir panayır havasına soktu.

İçerde sergilenen “İşgal altındaki kent İstanbul olsaydı?” konulu fotoğraf sergisi ise büyük ilgi gördü. İstanbul’un simge yapılarının, tarihi eserlerinin bombardıman sonrası hallerini gösteren fotoğraflar, savaşın korkunç yüzüyle bir kez daha yüzleştirdi izleyenleri. Çadırın tam Haydarpaşa garına bakan yüzünde, 10 metrekare büyüklüğünde bir Haydarpaşa fotoğrafı asılıydı. Ancak gerçek görüntü ile fotoğraf arasında, ürkütücü bir fark vardı: Tepesinden geçen uçaklar birbiri ardına bombalar yağdırıyor, hayalet bir binaya dönen Haydarpaşa garı yavaş yavaş denize gömülüyordu.

Savaşa dair çok şey vardı kuşkusuz çadırda. Ama hepsi, BARIŞIN sesini daha yüksek çıkartabilmek içindi. Ve Kadiköy Meydanı 3 gün boyunca “barış” sesleri ile çınladı.
Çeşitli sivil toplum örgütlerinin ve bireysel katılımcıların desteğiyle 3 gün boyunca çok sayıda etkinlik, söyleşi, konser, tiyatro, atölye çalışması düzenlendi.

9 Mart cuma günü Zeynep Casalini “Barış istiyoruz”diyerek 300 m2 lik gökkuşağı renkli Panayır çadırının kapısını açtı.

Aynı gün Grup Göçebe, Grup Marsis konser verdi, Tiyatro Simurg ve Yota tiyatro çalışmalarını sergiledi.

Murat Belge “Irak işgaline neden karşıyız?” sorusunu bir söyleşiyle yanıtladı.

10 Mart cumartesi günü Barışa Pedallar döndü, Barış Vosvosçuları Haydarpaşa garından Panayır alanına doğru hareket ettiler.

“Hepimiz Iraklıyız” diyen barış gönüllüleri, barış bayrakları ile donattıkları bir motorla Haydarpaşa Garına geçerek basın açıklaması yaptılar.

Haydarpaşa’da başlayan rayların öteki ucunun Bağdat’ta olduğunu yeniden hatırlattılar.

Savaşa ve işgale olan tepkilerini dile getirdiler ve “işgali unutmayalım” dediler.

Daha sonra yeniden Barış Panayırı’na dönüldü ve Semaver Kumpanya’nın ritim atölyesi ile birlikte savaşa karşı ses çıkardılar.

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu’ndan sanatçı Mehmet Ali Alabora açılış konuşması ile panayırı resmen başlattı.

Daha sonra Barış Akarsu, Grup Dyonisos, Taner Öngür-Çağatay Kadı konserleri, Değişim Atölyesi Oyuncuları’nın “Katil” isimli sokak tiyatrosu düzenlendi.

İkinci günün söyleşisi, Nadire Mater, Ragıp Duran ve Burçun İmir’in katılıdığı “Savaş ve medyanın dili” idi. Söyleşide, milliyetçiliğin ırkçılık olduğu, milliyetçi dilin savaş yangınını körüklediği anlatıldı.
11 Mart günü ise yine panayır çadırında ve sokakta çeşitli etkinliklerle geçti. “Hepimiz Iraklıyız” tiyatro oyunu, Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın “Demokrasi ve insan hakları “Rengârenk” oyunları, Taksav “Çocuk Atölyeleri”, Hangar Sanat Gurubu’nun ritim atölyesi, Karagöz Hacivat’ın “İşgal’in getirdikleri” temalı gösterisi günün etkinlikleriydi.

Ancak güne damgasını vuran Nesrin Topkapı oldu.

Topkapı, İçindeki çocuğun sesi ile İstanbul’dan Bağdata bir gönül köprüsü kurduğu, sözlerini kendi yazdığı şarkıyı seslendirdi ve dans etti.

“Üsküdar a gider iken

Bir kardeş buldum

Mendilimin içine sevgi doldurdum

Bağdat İstanbul arası bir köprü kurdum

Tüm barış meydanlarında senle bir oldum

Hepimiz kardeşiz diye türkü tutturdum

On yüz milyon bin bir renkte balonlar uçurdum

Duysun tanrım, senin için bir dilek tuttum

Minik ellerim, koca yüreğimle ben elini tuttum

Ben elini tuttum”

Dakikalarca alkışlanan Nesrin Topkapı, yeniden sahneye geldi ve bir şarkı daha okudu.

Şarkısında ben buradayım ama yüreğim, gönlüm, seninle Bağdatlı dedi.

Gün Zeynep Casalini’nin barış şarkıları ile sona erdi. Rengârenk barış bayrakları eşliğinde dünyanın çeşitli dillerinden barış ve mücadele şarkıları okuyan Casalini, “İki büyük dertle başımız belada” dedi. “Birincisi savaş, ikincisi küresel ısınma. Lütfen çocuklarımızın yaşamına sahip çıkalım.

Panayırın bir başka ilginç etkinliği ise, “BUSH’u yargılayalım, sonra ne yapalım?” anketiydi.

Anketlerin toplandığı oy sandığından çıkan sonuçlar, gelecek panayırın etkinliklerine de esin verecek renklilikte:

İşte BUSH’a verilecek ceza önerilerinden birkaçı:

  • Irak’ta TIR şoförü yapalım.
  • Genetiği ile oynayıp insan yapalım.
  • Sürekli hamburger ve kola ile besleyelim.
  • Türkiye’de asgari ücretle çalışmak zorunda bırakalım.
  • Guantanoma’ya koyalım.
  • Chavez’e teslim edelim.
  • Savaşta bir Iraklı olarak yaşasın, ölsün; öldükçe yeniden bir Iraklı’nın bedeninde dünyaya gelsin. Aynı şeyi sürekli yaşasın, Irak halkının acıları ve kayıplarına empati kurana dek.

Barış panayırı, başladığı günkü coşkuyla biterken, çadırı ziyaret eden herkesin dilinde ortak bir melodi vardı:

“Bağdat İstanbul arası bir köprü kurdum

Tüm barış meydanlarında senle bir oldum

Hepimiz kardeşiz diye türkü tutturdum

On yüz milyon bin bir renkte balonlar uçurdum”

9-10-11, İzmir, Barış Panayırı

İzmir BAK tarafından 9-10-11 Mart tarihlerinde yapılan Barış Panayırı etkinlikleri çok başarılı geçti.

– İzmirli Kadın Fotoğrafçılar grubunun katkılarıyla, savaş karşıtı eylemlerden fotoğraflar ile “İzmir Bağdat Olursa” ve “Bağdat da Beklemiyordu” başlıklarıyla sunulan “bombalanmış” İzmir fotoğraflarının yer aldığı fotoğraf sergisi açıldı.

– Savaş konulu karikatürlerden oluşan bir sergi açıldı

– Çocuk Atölyesi şu çalışmaları yaptı:

– “Çamuru Al, Barışı Yoğur” adıyla çocukların çamurdan barış işareti yaparak veya diledikleri başka biçimlerde barışı ifade etmeleri sağlandı.

– Çocuklar barışı ve Bush’a olan tepkilerini resimlerle anlattı.

– “Savaş Oyuncağını Getir, Barışçı Oyuncağı Al” sloganıyla oyuncak silah getiren çocuklara başka oyuncaklar verildi.

– Çocukların yüzleri boyandı.

– Çocuklara “peace”  sembolünün hikayesi anlatıldı, bu hikaye ve barış konulu diğer hikayeler çocuklara basılı olarak dağıtıldı.

– “Barış Ağacı”na çocukların barış mesajlarını asması sağlandı.

– Bir animatörle birlikte çocuklarla çuval oyunu vb. oyunlar oynandı; büyüklerin de katıldığı “Bush’u Halkala” oyunu oynandı.

– Grup EGO ve SOKAK ORKESTRASI üç gün boyunca değişik saatlerde konserler verdi.

– Dr. Zeki Gül ile “Savaş ve Sağlık; Eğitimci Nevzat Süer Sezgin ile “Savaş ve Çocuk”; Halit Çevik ile “Savaş ve Barış” konulu söyleşiler yapıldı.

– Barış Hatırası fotoğrafları çekildi.

– İzmirli Kadın Fotoğrafçılar’dan gönüllüler programlı bir şekilde, çadırın kurulmaya başlandığı andan söküldüğü ana kadar tüm Panayır’ın fotoğraflarını çektiler.

– Küresel BAK’la ilişki kurmak isteyenlerden iletişim bilgileri alındı.

– 17 Mart İstanbul Mitingine gitmek isteyenlerle gerekli iletişim kuruldu.

Tüm bu etkinliklerin gerçekleşmesi için gerekli izin, teknik olanaklar, afişlerin basımı ve dağıtımı, 100 metrekarelik çadırın temini, masa-sandalye temini, elektrik tesisatı, panayır güvenliğinin sağlanması gibi konularda İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, Balçova Belediyesi gibi yerel yönetimler, meslek odaları, kitle örgütleri ve bazı özel kuruluşlar katkıda bulundular.

Panayırda yapılacak işlerin planlanması, çalışma gruplarının organizasyonu ve pratik olarak yapılan tüm işlerde onlarca Küresel BAK aktivisti yer aldı.

11 Mart, Bartın-Zonguldak, Toplantı

Konuşmacı Murat Utku ve Stefo Benlisoy’un katıldığı toplantılara Bartın’da 70, Zonguldak’da 90 kişi katıldı. Lübnan ve Ortadoğu’nun anlatıldığı toplantılarda 17 Mart mitingine çağrı yapıldı.

12 Mart, İzmit, Toplantı

İzmit’te yapılan toplantıya Mor ve Ötesi’nden Kerem Kabadayı ile Tayfun Mater katıldı. Ortadoğu ve ABD üzerine yapılan konuşmalardan sonra Irak işgalinin dördüncü yıldönümü gösterileri konuşuldu.

13 Mart, Lüleburgaz, Toplantı

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu Lüleburgaz temsilciliğinin düzenlemiş olduğu “SAVAŞSIZ BİR DÜNYA İÇİN” Söyleşi Mor ve Ötesi Grubundan Kerem Kabadayı ve Küresel Bak’tan Mustafa Turgut’un Katılımı ile 13 MART Salı günü Lüleburgaz Gençlik Merkezinde gerçekleştirildi.

Saat 17 de başlayan “SAVAŞSIZ BİR DÜNYA İÇİN” söyleşiye 100 kişi civarında Lüleburgazlı savaş karşıtı katılmıştır. Savaş karşıtı genç arkadaşların şiir okuması ile başlayan etkinlik daha sonra Lüleburgaz BAK Temsilciliğinin hazırlamış olduğu savaş görüntülerini yansıtan slayt gösterisi söyleşiye katılanlar tarafından ilgi ile izlenmiştir. Kerem Kabadayı ve Mustafa Turgut’un savaş karşıtı konuşmaları dinleyiciler tarafından sık sık alkışlanmış ve ABD lanetlenmiştir Lüleburgaz’daki Sivil toplum örgütleri’nin katılımı ve dinleyicilerin soruları ile zenginleşen söyleşi Saat 19 da sona ermiştir.

Söyleşinin ardından Kerem Kabadayı Lüleburgaz’da yayın yapan Radyo39 da Canlı yayına katılarak “KÜRESEL BARIŞ VE ADALET KOALİSYONU” nun ne olup olmadığını dinleyicilere anlatarak 17 MART Cumartesi Günü Yapılacak olan mitinge dinleyenleri davet etmiştir.

13-15 Mart, Ankara, Toplantılar

Ankara’da yoğun bir tempoyu geride bıraktık. 3 günde 10 toplantı yapıldı. Toplantılara yaklaşık 60-70 kişi katıldı. Toplam 600-700 civarında kişiye ulaştık.

Bu toplantı çalışmaları için dağıtılan el ilanı ve broşürlerde binlerce kişiye ulaştı.

Ankara’dan toplam 12 otobüs Kadıköy mitingine katılacak.

Miting çalışması sırasında Hacettepe’de BAK çalışması başlatıldı ve buradan 24 arkadaşımız bizimle mitinge geliyor.

15 Mart, Ankara, Toplantılar

Saat 11.00 Basın Toplantısı
TAKSAV salonunda yaptığımız basın toplantısına Anadolu Ajansı, Birgun ve Evrensel dahil bir grup gazeteci katıldı. 15 – 16 Mart Ankara etkinlikleri ve 17 Mart mitingi ile ilgili bilgi verdik ve Ankaralıları
mitinge davet ettik.
Basın toplantısı ile ilgili haber linki:
http://www.birgun.net/bolum-56-haber-37383.html#haber_basi

Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi öğrencileriyle ders arasında bir toplantı yaptık. 60 kişi katildi. 20 arkadaş İstanbul’a gelmek üzere isimlerini yazdırdı.

Saat 16.00 Cebeci Kampusu
Iletisim Fakültesinin 229 B sınıfında yaptığımız toplantı sınıfta yapılacak dersin zilinin çalmasıyla sona erdi. 30 öğrenci arkadaş ile söyleştik. 10 arkadaş İstanbul’a gelmek üzere isimlerini otobüse yazdırdı. Toplantıya katılan bir genç arkadaş Kerem Kabadayı’ya “Savaşa Hiç Gerek Yok” başlıklı tablo armağan etti.
Saat 18.30 TAKSAV
Ankaralı 40 kadar savaş karşıtının katıldığı toplantıda Kerem Kabadayı konuştu.

15 Mart, İstanbul, Avrupa Koleji, Toplantı

Memet Ali Alabora, dün Avrupa Koleji’nde  yaklaşık 300 öğrenciyle bir araya geldi. Çoğunluğu lise öğrencisi olan gençler Alabora’yı büyük bir keyifle dinlerken belki de ilk kez kendi okullarında savaş karşıtlığının meşru kabul edilişine tanık oldular. Oyunculuktan klasik müziğe, 17 Mart mitinginden küresel ısınmaya çok çeşitli konulara değinen Alabora, okuldan çiçekler ve alkışlarla uğurlandı…Ağzına sağlık!

16 Mart, Konya, Toplantı

Konya’daki BAK’ci arkadaşların örgütlediği toplantı Eğitim Sen’de yapıldı. Toplantıya 70 kadar savaş karşıtı katildi. 8 arkadaş yarın İstanbul’a geliyor. Toplantıya konuşmacı olarak Kerem Kabadayı

ve Hacettepe Üniversitesinden Onur Kılıç katildi.

16 Mart, İstanbul Galatasaray Üniversitesi, Toplantı

Konuşmacı olarak Mor ve Ötesi’nden Harun Tekin ile gazeteci Mete Çubukçu’nun katıldığı toplantıya yaklaşık 70 kişi katıldı. Ortadoğu’daki politik durumun tartışıldığı toplantıda 17 Mart miting çağrısı yapıldı.

17 Mart, İstanbul, Miting

Küresel BAK olarak, 17 Mart savaş karşıtı küresel eylem gününde Istanbul Kadıköy’de 6000 kişinin katıldığı coşkulu ve düzenli bir miting gerçekleştirdik. Istanbul’un çeşitli semtlerinden ve otobüslerle Ankara, Adana, İzmir, Bursa, Kocaeli, Lüleburgaz, Bartın, Konya, Edirne ve başka illerden gelen binlerce savaş karşıtı saat 10.30’dan itibaren Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde buluştu. Saat 11.00 gibi yolun trafiğe kapanmasıyla sloganlar atılmaya, düdükler çalınmaya, marakaslar ve davullarla savaşa ve işgale karşı ses çıkartılmaya başlandı.

“Hepimiz Iraklı Filistinliyiz”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol”, “Irak’tan hemen, Filistin’den şimdi, Incirlik’ten defol – defol, hemen, şimdi”, George Bush-Teröristtir” sloganlarıyla kalabalıklar bir araya gelmeye başladı. Kitle örgütleri, sendikalar, savaş karşıtı mitingi destekleyen siyasi örgüt ve partiler benzer sloganları atmaya başladılar. Küresel BAK korteji diğer şehirlerden gelen aktivistlerin de katılımıyla binlerce insanın buluştuğu canlı, her sloganı atan, her an savaşa karşı ses çıkartan, koşan, işgale karşı sürekli öfkeli bir kortej olarak mitinge rengini verdi.

Yürüyüş sırasında Bush’un suçlarını, Irak halkının yalnız olmadığını vurgulayan yeni sloganlar da atıldı. Kortejde binlerce “Hepimiz Iraklıyız” ve “Dön Evine Bush” dövizlerini taşındı.

Coşkulu ve sloganlı yürüyüşten sonra, binlerce savaş karşıtı “Intifada kazanacak”, “Katil Bush hesap ver, bugün kaç çocuk öldürdün”, “Ille de barış olsun, hemen her yerde olsun, dünyada barış olsun” sloganlarını atarak miting alanına girdiler.

Tertip Komitesi adına Nermin Kaplan’ın yaptığı açılış konuşmasından sonra, Israil tarafından tutuklanan Filistinli milletvekili  Ahmet Saadet’in eşi Abla Saadet bir selamlama konuşması yaptı. Ardından TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, KESK Genel Başkanı Ismail Hakkı Tombul, ve Hava- Iş Başkanı Atilla Ayçin yaptıkları konuşmalarda ABD emperyalizmine karşı mücadelenin önemini, Incirlik Üssü’nün neden kapatılması gerektiğini vurguladılar.

Savaş karşıtı aktivisti sanatçı Memet Ali Alabora ise kürsüden Irak’ta savaşın nasıl bir vahşilikle sürdüğünü kanıtlayan ses efektlerini dinletti. Savaş seslerinin korkunç gürültüsünün ardından BAK adına konuşa Memet Ali Alabora, küresel savaş karşıtı mitingin ve Irak işgaline karşı aralıksız mücadele etmenin önemi üzerinde durdu.

Mitingde kürsü sorumluluğunu üstlenen Bülent Aydın, geçen yıl yaptığımız mitingde Küresel BAK’ın ilk imzacılarından olan Hrant Dink’in de aramızda olduğunu söylediğinde, alandan “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz” sloganları yükseldi.

Sanatçı Kerem Kabadayı da yaptığı konuşmada Türkiye’nin bölgede işgalin değil, barış çabalarının parçası olması gerektiğinin altını çizdi. BAK aktivistleri adına Şenol Karakaş, yaptığı konuşmada, önümüzdeki dönemde “Incirlik kapatılsın” kampanyasının yapılacağını duyurdu.

Konuşmalardan sonra Bulutsuzluk Özlemi’nin barış konseri başladı. Meydandakiler şarkıları bir ağızdan söyledi.

17 Mart mitingi, katılımdaki coşku, gençlerin yoğunluğu, sürekli atılan sloganların yarattığı politik havayla “Dön evine Bush” kampanyasının son etabı olarak etkili ve başarılı bir miting oldu. Aynı gün TV’lerde, internet sitelerinde ve ertesi gün hemen bütün gazetelerde ve TV’lerde dünyanın diğer ülkelerindeki gösterilerle birlikte resimli olarak yer aldı.

Günlerdir bu mitingin hazırlıkları için çalışan BAK aktivislerine ve mitingin hazırlıklarına ve mitinge katılan kurum ve kuruluş temsilcilerine, savaş ve işgal karşıtlarına teşekkür ederiz.

17 Mart, İstanbul, İller Toplantısı

17 Mart mitinginden hemen sonra Ankara, Istanbul, İzmir, Konya, Adana, Maraş, Sakarya, Bursa ve diğer ilerden gelen aktvistlerle kısa bir değerlendirme yapmak için toplandık. Toplantıya Memet Ali Alabora ve Kerem kabadayı da katıldı. Bülent Aydın yaptığı kısa açılış konuşmasında başarılı bir kampanya süreci geçirdiğimizi ve mitingin de kampanyanın son adımı olarak oldukça başarılı olduğunu söyledi.

Ardından Kadıköy’den Filiz Ulgut, kampanyanın çok başarılı geçtiğini söyledi. Bundan sonra Memet Ali Alabora, uzun süreli bir kampanya yapmanın önemli olduğunu, BAK kortejinde çok sayıda genç olduğunu ve bundan sonraki kampanyalarda gençleri kampanyaya daha aktif katmak için özel olarak düşünmek gerektiğini söyledi.

Kerem Kabaydı ise her toplantıda yeni noktaların tartışıldığını ve çok sayıda toplantı yapmanın çok önemli olduğunu, önümüzdeki dönemde toplantılara devam etmek ve Incirlik Üssü ile ilgili çok sayıda malzeme üretmek gerektiğini söyledi.

Mustafa Turgut ise çok sayıda toplantı örgütlemenin çok önemli olduğunu, yerel BAK toplantılarının katılım sayısından çok daha büyük bir etkisi olduğunu söyledi. Taşra’da yapılan BAK toplantılarının yerel basında günlerce yayınlandığını ve o bölgedeki insanların mutlaka BAK ve kampanyalarından haberdar olduğunu söyledi.

Adana’dan gelen aktivist ise yaptığı konuşmada önümüzdeki dönemde Adana’da çok daha yaygın bir kampanya yapmak için olanak olduğunu söyledi.

Ankara’dan katılan aktivistler ise Cindy toplantısının çok önemli bir toplantı olduğunu ve Ankara’da kampanyanın Uluslar arası buluşmayla birlikte ivme kazandığını, on binlerce bildiri dağıtıldığını, sokakta kampanya yapıldığını ve son olarak Hacettepe Üniversitesi’nde de yerel BAK kurulmasının çok önemli bir gelişme olduğunu anlattı.

Bursa’dan gelen aktivistler üniversitede kampanya yapmakta zorlandıklarını ama yine de Bursa çapında belli bir etkiye sahip olduklarını söylediler.

Konya’da ise kampanyanın son haftalarında kurulan BAK inisiyatifinden arkadaşlarımız mitingi beğendiklerini, katıldıkları için mutlu olduklarını ve yeni kampanyalar için Konya’da da yeni adımlar atılabileceğini vurguladılar.

İzmir’den katılan aktivistler ise Izmir Barış Panayırı’nın beklenilenin zerinde bir ilgi yarattığını ve çok önemli bir başarı olduğunu söylediler. Panayır çadırının kurulduğu alanın İzmir’in tüm kesimlerinin yolunun kesiştiği bir alanda olmasının ayrıca çok önemli olduğunu ve bunun Izmir çapında örgütlenen “Dön evine Bush” kampanyasına çok önemli bir güç katığını söylediler.

Sakarya’dan katılan BAK aktivisti ise BAK’ın adının savaş karşıtlığının simgesi olarak bilindiğini, eğer daha yoğun bir hazırlık yapılabilirse onlarca gencin daha mitinge katılabileceğini söyledi.

BAK Yürütmesinden Mehmet Demir ise çok öğretici bir kampanya sürecinden geçildiğini söyledi. Sadece toplantı, konser ve Panayır dışında onlarca kez basına BAK haberlerinin çıktığını ve yüz binlerce insana “Dön evine Bush” kampanyasının mesajının ulaştığını vurguladı.

Yıldız Önen, esas olarak 100 günde 100 etkinlik perspektifinin çok önemli olduğunu, özellikle Cindy Sheehan’ın gelişiyle birlikte kampanyanın çok hızla duyulduğunu ve arka arkaya Mor ve Ötesi konseri, Izmir ve İstanbul’da Barış Panayırları gibi etkinliklerle çok sayıda yeni ve genç aktivistle tanıştığımızı, önümüzdeki kampanyalarda bunun önemini göreceğimizi söyledi.

Toplantının son konuşmasını yapan Tayfun Mater ise, küresel savaş karşıtı hareketin işinin artık daha kolay olduğunu, bu mitinge katılan kurumların desteğinin çok önemli olduğunu vurguladı. Gerçekten de başta Amerikalı savaş karşıtları olmak üzere, kazanmaya çok yakın olduğumuzu bunu hepimizin daha derinden hissetmesi gerektiğini söyledi.

Toplantı yeni kampanyalar için daha sık haberleşmemiz gerektiği vurgularıyla bitti.

17 Mart, Trabzon, Toplantı

Küresel BAK (Trabzon) barış etkinlikleri çalışmalarına 1 Şubat 2007 tarihinde yapılan toplantı ile başlandı. Barış etkinlikleri için hazırlanan program kapsamında 15 Mart 2007 günü Atatürk alanında resim ve karikatür sergisini açıldı.  Yerel basının ve halkın yoğun ilgi gösterdiği sergi üç gün açık kaldı.

17 Mart paneli ile ilgili işyerlerine ilanlar asıldı.  Halka üç bin adet bildiri dağıtıldı. 17 Mart 2007 günü İbrahim KARAGÜL ‘ün katılım ile düzenlenen panelde yaklaşık 150 kişi katıldı. Panele yerel basın yoğun ilgi gösterdi.

Küresel BAK Trabzon il yürütmesi olarak yaptığımız çalışmaların başarılı olduğunu düşünüyoruz. Resim ve karikatür sergisini çok sayıda vatandaş  ilgile izledi. Serginin açılışı basın açıklaması ile yapıldı. Basın açıklaması hem vatandaşlar hem de basın tarafından ilgi ile izlendi. Yerel basın bir hafta boyunca Küresel BAK’ın etkinliklerine yer verdi.

20 Mart, İstanbul, Basın Açıklaması

Emek ve meslek örgütlerinin çağrısıyla yapılan “20M20 – 20 Mart saat 20 de, savaşa ve işgale dur de” etkinliğine katılmak üzere saat 19,00’dan itibaren Taksim Meydanı Gezi Parkını dolduran topluluk, 19,30’dan itibaren ABD’nin işgalini ve emperyalist saldırganlığı protesto eden, Irak halkıyla dayanışma ifade eden sloganlar atmaya başladık.

Emek ve meslek örgütü temsilcilerinin yanı sıra, savaş karşıtları, siyasi parti temsilcileri ve gençlik gruplarından oluşan yaklaşık 3000 kişi, ellerimizde dövizler, meşaleler olmak üzere saat 20,00’den biraz sonra, etkinliğin pankartı arkasında yürüyüşe geçtik. Işıklar ve ıslıklar saçan bir kortej halinde savaş karşıtı sloganlar ile Taksim’den Dolmabahçe’ye doğru aktık.

Dolmabahçe’de stadın önündeki alanda toplandıktan sonra, KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, ses aracı üzerinden; Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), Türk Eczacıları Birliği (TEB), Serbest Muhasebeciler ve Mali Mücavirler Odası (ASMMMO) tarafından hazırlanan ortak metni içeren bir konuşma yaptı.

Ayni yerde 60’li ve 70’li yıllarda yapılan antiemperyalist gösterilere atıfta bulunarak atılan “Yankee go home!” sloganları ardından dağıldık.

24 Mart, Artvin, Miting

17 Mart günü bütün dünya ve İstanbul’daki BAK mitingi ile birlikte yapılması planlanan “Evine Don Bush – Irak ‘ta Savaşa Hayır”  mitingi  Artvin  Merkez ‘de  yaşanan  aşırı  kar yağısı  ve ilçelerinden  katilimin sağlanamayacağı  gerekçesi  ile  24 Mart gününe ertelenmişti.24 Mart Cumartesi Artvin Atapark‘ta buluşan savaş karşıtları saat 12.00 civarında yürüyüşe geçtiler.  KESK,  DISK,  Türk – Is, Halkevleri,  Gençlik Dernegi,  DSP,  SHP ve ÖDP’liler ile savaş karşıtı Artvinlilerin katıldığı miting, otopark önünde gerçekleştirildi.

Mitinge katılan yaklaşık 400 kişi “ Katil ABD Ortadoğu‘dan Defol “, “ Yaşasın Halkların

Kardeşliği”  sloganları atarak ABD’nin savaş ve işgal politikalarını kınadı.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.