28 Ekim 2017 – bianet’te Habercilik Alan Toplantıları Yapıldı

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Bülent Aydın

bianet’in çağrısıyla her yıl düzenlenen habercilik alan toplantıları bu yıl İnsan Hakları, İfade Özgürlüğü ve Toplumsal Cinsiyet odaklı habercilik başlıklarıyla ve sivil toplum örgütlerinden temsilcilerin katılımıyla Taksim Nippon Otel’de yapıldı. Toplantıya Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu olarak katılım sağladık.

Moderatörlüğünü bianet İnsan Hakları Editörü Ayça Söylemez, İfade Özgürlüğü Editörü Elif Akgül, Kadın ve LGBTİ Hakları Editörü Çiçek Tahaoğlu’nun yaptığı toplantılara 29 sivil toplum örgütünden 40 kişi katıldı.

Katılımcılar bianet’in insan hakları, ifade özgürlüğü ve toplumsal cinsiyet odaklı haberciliğinde gördükleri olumlu ve olumsuz noktaları dile getirdiler. bianet’in çalıştıkları kurumlar ve kişisel olarak kendileri için de referans ve kaynak niteliği taşıdığını belirten katılımcılar, bianet’in tasarım ve sosyal medya kanallarına ilişkin de konuştular.

Sivil toplum kuruluşlarının ve basının bugünün Türkiye’sinde sıkışmışlık yaşadığı ve bu nedenle ulaşılan kitlenin daraldığı toplantılarda belirtildi. Hak odaklı örgütlerin hem basınla hem kendi içlerinde birbirlerine ilgisinin azaldığı dile getirilirken karşılıklı teması arttırmanın yolları arandı.

İnsan hakları ve ifade özgürlüğü odaklı habercilik

İfade özgürlüğü ve insan hakları odaklı habercilik başlıklarında katılımcılar en çok haberi görünür kılmak ve doğru kanallar aracılığıyla yaymak üzerine konuştu.

Katılımcılar bianet’i “güvenilir, nitelikli, doğru, biriktirilebilir kaynak” olarak tanımladı ve terminolojik olarak kendilerini eğittiğini söylediler.

bianet’e tartışma platformları kurulması, şehirlerde eğitim atölyeleri yapılması, yerel ağlarını güçlendirmesi ve böylelikle görünürlüğünü arttırması yönünde önerilerde bulunuldu.

Toplumsal cinsiyet odaklı habercilik

Katılımcılar bianet’in Kadın ve LGBTİ odaklı habercilik konusunda ana akım medyadan ayrıştığını ve bu anlamda kendileri için önemli bir kaynak olduğunu söylediler.

Kadın ve LGBTİ Hakları alanında bianet’in çalışmalarını ve haberlerini olumlu değerlendiren katılımcılar içerik konusunda önerilerde bulundular.

Cinsel şiddet kavramlarının toplumda daha anlaşılır kılınması ve cezaevindeki LGBTİ’lerin sorunlarının aktarılmasına yönelik projeler yapılması yönünde önerilerini sundular.

Katılımcı sivil toplum örgütleri

KAOS GL, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), Genç LGBTİ+ Derneği, Mor Çatı, Kadın Merkezi Vakfı (KAMER), Kuir Kıbrıs Derneği, 5 Harfliler, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Eller Konuşur, Basın Konseyi, Düşünce Suçuna Karşı Girişim, Barış Vakfı, Batman Barosu, Baran Tursun Vakfı, İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP), İnsan Hakları Derneği (İHD), Mayınsız Bir Türkiye Girişimi, Mülteci-Der, Uluslararası Af Örgütü, Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Eşit Haklar İzleme Derneği, İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM), Batman Kadın Dayanışma Derneği, İstanbul Onur Haftası Komitesi, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu. (HK/TP/PT)

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.