ABD İşgaline Ortak Olma Kampanyası Dünyadan Raporlar

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

1.Danimarka
Kopenhag’da “İşgale Son” ve “Danimarka birlikleri derhal geri çekilsin” talepleriyle gerçekleştirilen gösteriye 2000’den fazla insan katıldı. Gösteri çok canlı ve renkli geçti. Aralarında Aarhus ve Odense’nin de bulunduğu 6 ayrı ilde daha her birine 2-300 kişinin katıldığı gösteriler yapıldı.
Jorn Andersen Nej til krig (“No to war” coalition)

Irak işgalinin 2.yıldönümünde yüz binler ülkenin dört bir yanında ve tüm dünyada gösteriler yaptı. San Francisco’da 25.000, Los Angeles’ta 20.000 ve New York’tan Fayetteville’e, NC’den Seattle’a 700’den fazla şehirde onbinlerce insan alanlardaydı.Newyork
Harlem’de 10.000 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüş ABD’deki savaş karşıtı hareket açısından yeni bir adıma işaret ediyordu. Yürüyüşe katılanlar daha sonra Central Pak’ta toplanan binlerce göstericiyle buluştular. Gösteriye, daha önce New York’ta yapılan savaş karşıtı yürüyüşlerde görülmedik oranda işçi, genç ve siyah nüfus katıldı.
ABD’nin 700 küsur kentinde daha eylem vardı. Bize Brüksel, İzlanda, Hindistan, Danimarka, Türkiye ve Kıbrıs’tan eylem haberleri gönderen yoldaşlara teşekkürler.
John (A.N.S.W.E.R Coalition)

3.Yunanistan
Savaşı Durdurun Koalisyonu’nun ve Yunan sendikalarının küresel savaş karşıtı hareketle güçlerimizi birleştirerek Irak’ın işgaline karşı bir gösteri gerçekleştirme yönündeki çağrısına yaklaşık 15000 kişi yanıt verdi. Bu gösteri, geçtiğimiz yıl işgalin birinci yıldönümünde organize edilenin iki katı büyüklüğündeydi.
Bu başarı, savaş karşıtı hareketin gerilemediğini tersine ivme kaydettiğini ve canlılığını kanıtlıyor.
Petros Constantinou
Campaign GENOA 2001-Greece
Atina

4.Helsinki
Bugün Helsinki’de savaş ve işgal karşıtı başarılı bir gösteri yapıldı.Gösteriye büyük çoğunluğu gençlerden oluşan 800-1000 kişi katıldı. Gösteri medyada da yankı buldu.
Juhani Lohikoski
Stop the war

5.Kıbrıs
Her yaştan 300 kadar Kıbrıs Rum’u ve Kıbrıs Türk’ü, Kıbrıs’taki Suriyeli ve Filistinliler Cumartesi sabahı Lefkoşa meydanında toplanarak ABD büyükelçiliğine yürüdü. Dikenli tellerle çevrili kaleye benzeyen binanın önüne gelindiğinde göstericiler polise rağmen Rumca ve Türkçe olarak sloganlar attılar. İngiltere’deki Stop The War Coalition’dan ve Türkiye’deki Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu’ndan dayanışma mesajları gönderilmişti. Adanın nüfusu ve belli başlı siyasi partilerin katılmadığı göz önünde tutulacak olursa  eylem medyada iyi yankı buldu. Gösteri, 19 Mart Küresel Eylem Günü çağrısına yanıt olarak Kıbrıslı Rum ve Türk grupların/partilerin şemsiye örgütü olan Stop The War Allience-Cyprus(Savaşı Durdurun İttifakı-Kıbrıs) tarafından organize edilmişti.
Phaedon Vassiliades – Stop the War Alliance – Cyprus

6.İsveç
Yaklaşık 20 ilde gösteri yapıldı. Bu gösterilerin en büyükleri 1500’er kişinin katılımıyla Göteborg ve Stockholm’de gerçekleştirilen yürüyüşlerdi. Belli başlı medya organlarının tamamı gösterileri haber yaptı ve bunun küresel bir eylem olduğunu vurguladı.
Anders Svensson
Stop the war, Gothenburg

7.Japonya
Binlerce Japon, Japonya’nın Irak’a asker göndermesini ve Irak’taki A.B.D askeri varlığını protesto için Cumartesi günü sokaklara döküldü.
Sivil bir grup olan Dünya Barışı Şimdi’den (World Peace Now) Ken Takada’nın belirttiğine gore A.B.D. Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Japonya’yı ziyareti sırasında gerçekleşen gösteride 4500’ü aşkın kişi Tokyo’da yürüdü.
Takada, “Japon ordusu hemen Irak’tan çekilmeli…ve Irak işgali son bulmalı” dedi.
Bir protestocu Bush maskesi takmıştı ve elinde A.B.D. bayrağı renkleriyle boyanmış Irak haritasının olduğu bir pankart tutuyordu. Bir diğeri ise yıkılmış bir binanın önünde görünen Iraklı çocukların olduğu bir fotoğraf taşıyordu.
Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi’nin Güney Irak’taki Samawa kentine aktif savaş görevi dışındaki görevler için 550 kişilik bir kuvvet gönderme kararı kamuoyunu ikiye böldü.

8.İngiltere
Aynı sıralarda, Mayıs ayında olması beklenen seçimlerin yaklaşması Londra gösterisine güç verdi. Ulusal çaptaki, özellikle de İşçi Partisi üyeleri arasında, güçlü savaş karşıtlığına rağmen, Başbakan Tony Blair Bush’un en sadık müttefiki olmuştu.
Bazı protestocular Blair’ı destekleyemeyeceklerini, ama kime de oy vereceklerini de bilemediklerini belirtti. Muhalefetteki Muhafazakarlar savaşa tam destek verirken; üçüncü büyük parti olan Liberal Demokratlar karşı çıkmıştı. Birçok küçük parti savaş karşıtı adayları Blair’in gücünü kaybetmesi umuduyla destekliyor.
59 yaşındaki emekli John Salway, “Bush ve Blair’in bu durumu devam ettirebileceklerini düşünmeleri isyan ettirici olduğunu düşünüyorum” dedi. “Onların bu kibirlerini sarsmayı çok isterdim.”
Bazı göstericiler Bush’un Ortadoğu’da veya başka bir yerde yeni bir savaş planlıyor olmasından endişe ediyorlardı. “Irak’tan sonra? İran? Suriye? Küba?” diyen bir pankartta göze çarpıyordu. Bush’u şeytan boynuzlarıyla gösteren diğer bir pankart ise “Bu adamı durdurun” diyordu.
Bu haberde The Associated Press ve Reuters katkıları vardır.

9.Hindistan

Tüm Hindistan Anti-emperyalist Forumu Batı Bengal Eyalet Komitesi 19 Mart 2005’de ABD’nin Irak İşgalini Protesto gösterisi düzenledi.
New York ‘taki Uluslararası Eylem Merkezi’nden yapılan 19 Mart 2005 tarihinde tüm dünyada aynı anda Irak’ın ABD öncülüğündeki emparyalist gçler tarafından işgalini protesto eden gösteriler ve yürüyüşler yapma çağrısına tüm dünyadan yükselen olumlu cevaplara Tüm Hindistan Anti Emperyalist Forumu’nun ( AIAIF) Batı Bengal Eyeleti Komitesi de Kalküta ‘da Nehru Caddesi üzerindeki Amerikan Merkezi önünde bir gösteri düzenleyerek katıldı.
Aralarında eğitimci-şair Prof. Tarun Sanyal’ında bulunduğunu tanınmış isimler gösteri de yaptıkları konuşmalarda ABD öncülüğünde Irak’ta devam eden  emperyalist  tasarımlarımın sadece Irak için değil Batı, Güney, Güney Doğu Asya özellikle de Hint halkı için de
Konuşmacılar büyük petrol rezervlerine sahip ve  Batı Asya için jeopolitik konuma sahip olan Irak’ı işgal eden Bush-Blair çetesinin bütün tahminleri, beklentileri  yanlış çıkarken, Irak’ın kahraman insanlarının özgürlük mücadelesinin gün be gün ivme kazanmakta olduğunun altını çizdiler.
ABD ve İngiltere’nin emperyalist tasarımları, Irak’ın Kitle İmha Silahlarına sahip olduğu yolundaki utanmazca yapılan yanlış propaganda, tüm Dünya kamuoyuna meydan okuyan bir yırtıcı saldırganlıkla tüm uluslararası normları ayaklar altına alınması , Irak devlet başkanı Saddam Hüseyinin ele geçirilmesi, Iraklı savaş esirlerine yönelik insanlık dışı, sadist işkenceler, sivillerin akla hayale sığmayan toplama kamplarında tutulması, son olarak da ,ama en sonuncusunun bu olmayacağı açık, düzenledikleri tam bir maskaralık olan seçimler ve atadıkları kukla bir hükümet eliyle sömürgeci amaçlarını gerçekleştirme çabaları.
Bütün bu gelişmeler yolunu kaybetmiş işgalcilerin çölde Irak halkının ellerinde kendilerini bekleyen  kötü ama kaçınılmaz kaderlerine doğru yaklaşmakta olduklarının habercisidir.Tüm bunlar Amerikan emperyalizminin ve yardakçılarının dünyadaki tüm özgürlükten ve barıştan yana insanların gözünde tamamen yerlerde sürünmesine neden oldu. Gösteri de de protestocular Amerikan Başkanı Bush’un maketini yakarak  de ABD öncülüğündeki emperyalist entrikaları nefretle telin etmiş oldular. Bunun öncesinde de tanınmış entelektüellerin öncülüğündeki çok büyük ve iyi hazırlanmış bir kortej Rajah Subodh Mullick Meydanından yola çıkarak cadde boyu sıralanan halkın bakışları altında ABD’nin Irak işgalini ve yürütmekte olduğu politikaları sloganlarla protesto ederek Amerikan Merkezine doğru yürüyüşe geçti. Merkez önünde çok sayıda polis tarafından durdurulan büyük kalabalık gösterinin düzenlendiği alanda yerini aldı.

10.Almanya
Almanya’daki Amerkan güçlerininyönetim merkezinin bulunduğu Heidelberg’de kent merkezinde toplanan 50 gösterici olarak temel mesajımızı  Heidelberg artık terörün savaş suçunun ve işkencenin yuvası olmasın! olarak belirledik. (http://www.antikriegsforum-heidelberg.de/irakkrieg2/hd_nicht_terrorbasis.html )
Bu amaçla Amerikan Merkez Komutanlığının da bulunduğu kent merkezinde üzerinde bilgilendirici tabelalar asılan göstericiler sokaktan çeken halka bildirileri dağıttı. Gece ise genç göstericiler Amerikan Merkez Komutanlığının tam karşısında gece nöbeti tuttular.
Joachim

11.Belçika
19 Mart günü Brüksel de Avrupa’nın her yerinden gelen 100 bin gösterici toplandı. Sendikaların oldukça yoğun katıldığı gösteride unutulmazdı.
Dirk
Bundan bir saat önce Brükseldeki gösteriden döndüm.İğne atılsa yere düşmeyecek biçimde büyük bir kalabalık olduğu doğru ama gösteri özel olarak yanlızca  Irak’taki savaşa karşı düzenlenmemişti. Aslında gösteri üş farklı gösterinin bir birleşimiydi.Bir tarafta iş fırsat eşitliği ve parasız eğitim hakkı isteyen gençlerden oluşan bir grup, öbür yanda Bolkestein (AB’nin liberal İç pazar komiseri) uygulamlarını protesto etmek ve daha iyi iş imkanları için toplanan sendikalar vardı. Ancak Avrupa Sosyal Forumu öncülüğünde Irak savaşına karşı ve barışçıl, sosyal anlamda müreffeh bir Avrupa isteyen kalabalık tam anlamıyla savaş karşıtı motivasyona sahip olarak gösteriye katılmıştı.Fakat 50-100 bin arası kişinin katıldığı gösteride büyük çoğunluk Irak savaşına karşı çıkmak için oraya gelmemişti.
Tabi ki ABD’yi durdurun diye bağrıldı, işgal kaşıtı sloganlar atıldı, biz orda Dünya Mahkemesi olarak ‘Başkan Bush! Dünya seni sorumlu tutmakta” pankartımızla yer aldık ama size oradaki insanlardan kaç tanesinin iki yıl önce Irak’ın işgal edildiğini hatılradıklarını söylemem olanksız çünkü bütün miting boyunca afişi tutmaktaydım, bütün gösteriyi tam olarak takip edemedim
Dayanışma duygularımla,
Inge Van de Merlen

12.Filipinler
MANILA
– 18 martta, Irak’ta savaş karşıtı hareketin haftasonu küresel eylem günlerinin bir parçası olarak, 1,000 üzerinde Filipinli Manila’nın merkezindeki Amerikan Elçiliğine yürüdü.
Irakla Dayanışma Kampanyasının bir parçası olarak, barış grupları, sendikalar, çifçiler, balıkçılar, köylüler, kadın ve diğer kitle örgütleri, sivil toplum örgütleri, akademisyenler v.s. den oluşturduğu yerel gruplar  savaş karşıtı koalisyonunun şemsiyesi altında birleşerek eylem yaptılar.
Protestocular, ABD’nin  ve diğer koalisyon askerlerinin Irak’tan çekilmelerini istediler. Birçok pankartın yanı sıra “ABD Filipinler’den hemen defol!” Filipin Hükümeti ABD’nin savaş kampını hemen terk et!”, “Irak’tan sonra, sıra kimde?” ve “ABD- ölüm makinalarını Filipinlerden çek!” sloganları dikkat çekti.
Göstericiler Güney Filipinlerdeki askeri saldırıların durmasını ve lokal çatişmalara  ABD nin burnunu sokmasına bir son vermesini talep ettiler. Kongrede önerilen anti-teror tasarısına ve ulusal kimlik sitemine de karşı çıktılar.
Yürüyüşe katılan bir ıraklı vardı,
Basra’dan kaçan, Irak Petrol işçileri sendikası başkanı, Faruk İsmail. Filipinlileri, ülkesindeki işgali sona erdirmek için ABD üzerindeki küresel baskıya  katılmaya çağırdı. İsmail, yerel savaş karşıtı aktivistlerle, sendikalarla ve Müslüman gruplarla toplantılar yaptı.
Yürüyüş, ülkede savaş karşıtı ruhun yayılmasının penceresi olmayı amaçlayarak  “100+ Filipinli Irak’ta savaşa karşı” hareketini oluşturan  ISC tarafından düzenlenen ve haftaboyuna süren bir dizi savaş karşıtı olayların bir parçasıydı.
Bu durum, 21 Martta  barış için çağrıda bulunan  biribrinden farklı dini grupların ve parçaların birliğini gösterecek  şavaş karşıtlarını toplayacak bir duygu birliği oluşturuyor. Savaş karşıtı protestocular Irak’ın işgalinin 2. yıldönümünde dünya çapında gösterilerin bir parçası olarak sokaklara iniyorlar.

13.Macaristan
5. Dünya Sosyal Forumun’nda Avrupa Sendikalar Konfederasyonu ve Avrupa Sosyal Forumu’nun öncülüğünde Uluslararası Dayanışma Günü olarak ilan edilen 20 Mart günü Macaristan’da yoksulluğa karşı ulusal bir konferansla birlikte Irak işgaline karşı barış eylemi gerçekleştirildi.
10 milyonluk Macaristan nüfüsü içinde 3 milyon ve eski sosyalist blok ülkeleri toplamında da 150 milyon ‘yoksul’ olarak nitelendirilecek insan yaşamakta, yoksulluk ve sosyal adaletsizlikler bölgenin en temel sorunu  olarak durmaktadır.Budapeşte de Macar Sosyal Forumu Koordinasyon Çalışma Grubu’nun öncülğünde, Neoliberal politikalardan hoşnutsuz olan sivil toplum örgütleri, partiller, Sosyalist Parti’den benzer duyarlılıkları paylaşan bazı gruplar, sendikalar, Macar Katolik Kilisesinden temsilciler, bilim adamları ve ulusal ve uluslararası ekonomi ve sosyal politikalar konusundaki diğer uzmanların katılımıyla gerçekleşen konferansın sonucunda  gelir dağılımını işsiz ve yoksul insanların lehine yeniden düzenleyecek Yeni Sosyal Politkalara olan acil ihtiyaç konusunda temel bir yaklaşım birliği belirlenmiştir. ( Macaristan’da çalışan nüfüsün % 52’si yani 1 milyon kişi aylık 15-20 Euro gelire sahiptir.) Katılımcılar gelecekte çok daha iyi organize edilen , basında daha fazla yer alan   etkinlikler düzenleme kararı almışlardır.
20 Mart günü Pazar sabahı da Budapeşte’nin tarihi Kahramanlar Meydanı’nda da insan hakları gruplarının çağrısına uyarak çeşitli gruplar ve sade vatandaşların katılımıyla çoğunluğu gençlerden oluşan 3 bin kişilik grup ellerindeki meşalerlerle barış amblemi oluşturdular.
(Endre Simo)

14.İtalya
John Gilbert’in anlattıkları:
19 Mart Cumartesi günü Roma’da gerçekleşen yürüyüşte on binlerce gösterici –ki organizasyon sorumluları, sayılarının 100.000’e ulaştığını belirtiyor– Irak’taki savaş ve işgalin sona ermesi, İtalyan birliklerinin ve diğer bütün işgalci askeri birliklerin derhal geri çekilmeleri, Iraklıların işgale karşı direnişlerinin yasal olarak tanınması ve İtalya’nın ABD ve NATO askeri üslerinden temizlenmesi taleplerini dile getirdiler. Çoğunluğu Roma ve Floransa’da yaşayan 75’ten fazla ABD vatandaşı da, Bush’un Irak’taki savaşını lanetleyen üç pankart ve 50 kadar dövizle yürüyüşe katıldı ve bu grup, aralarında çok sayıda turistin de bulunduğu kalabalık tarafından yürüyüş güzergahı boyunca alkışlandı. Yürüyüşün sonunda göstericiler Başbakan Silvio Berlusconi’nin hükümet ofislerinin bulunduğu Palazzo Chigi’ye yürümek için polis kordonunu aşmaya çalışınca, polisle aralarında gerginlik yaşandı. Milan, Venedik, Cagliari (Sardinya), Rimini, Torino, Pisa ve diğer İtalyan şehirlerinde de gösteriler gerçekleştirildi. Roma gösterisinin organizasyon sorumluları, İtalyan başkentindeki gösteride on binlerce yürüyüşçünün bulunmasını memnuniyetle karşıladılar, özellikle de, belli başlı sendikaların, eylemin planlama aşamasında aktif olarak bulunamamış olması dikkate alındığında bu katılım oranını sevindirici buldular. Zira sendikalar, kamu sektörü işçilerinin bir gün önceki ülke çapındaki genel grevini örgütlemekle meşguldüler. Okul ve üniversite çalışanlarının da katıldığı bu grevin en önemli eylemi, Cuma günü Roma’da gerçekleştirilen ve 200.000 işçiyle on binlerce okul ve üniversite işçisinin katıldığı gösteri olmuştu. Berlusconi hükümeti aleyhine tertiplenen bu gösterinin yanı sıra, ülkenin her yerinde bölgesel eylemler de yapılmıştı. Üstelik belli başlı sendikalar, çabalarını Cumartesi günkü Brüksel eylemine odaklamış durumdaydılar. Avrupa çapında bir sendika eylemi olan bu gösteride, Avrupa’nın dört bir yanından 50.000’in üzerinde sendikacıyla işçi temsilcileri gerek işçi haklarını savunmak, gerekse Irak’ta sürdürülen ve ABD’nin elebaşılığını yaptığı savaşı protesto etmek amacıyla yürüdüler.
Paola Manduca’nın anlattıkları:
Roma’da gerçekleşen ulusal eylem, askeri birliklerin ülkelerine dönmelerini ve işgalin sona ermesini talep eden döviz ve pankartlar taşıyan 60.000 civarında yürüyüşçüyle çok başarılı oldu. Gösteri, çok sayıda örgütün bir araya gelmesinden oluşan büyük bir panel tarafından organize edildi. Bu örgüt ve gruplar arasında sendikalar, savaş karşıtı göçmenler, çeşitli ülke vatandaşlarından oluşan savaş karşıtı gruplar ve Filistin, Irak gibi birçok başka ülkeden kişi ve örgütlerle birlikte savaşa karşı çıkan Yahudi kuruluşlarıyla ABD vatandaşları vardı.
Başka birçok şehirdeki gösterilerde de çok sayıda insan yer aldı. Bu eylemlerden ikisi diğerlerine oranla daha büyüktü: Milan’daki gösteride (birkaç bin kişi) tutukevlerine ve İtalya’daki tutuklamayla ilgili yasalara da vurgu yapılırken, Cagliari’de (bin beş yüz kişi), Sardinya’daki ABD üslerinin yol açtığı militarizasyon da protesto edilen konular arasında yer aldı. Bu protesto, askeri üs karşıtı kampanyanın öncülüğünde gerçekleştirildi.
Aynı dakikalarda yine çok sayıda İtalyan savaş karşıtı ve sendikalar da, Brüksel’de savaş aleyhtarı bir eylem gerçekleştiriyor ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonuyla birlikte, neoliberal politikaların ve Avrupa’daki himayeciliğin eleştirildiği yürüyüşte yer alıyorlardı.
Hoşça kalın, her yerden gelecek haberleri bekliyorum
İTALYA
Bu olağanüstü gösteri, savaş karşıtı harekette yeni bir aşamayı başlatıyor.
Irak’tan askerlerin çekilmesi Komitesinin resmi bildirisi…
19 Mart’ta, dünya çapındaki savaş karşıtlığı gününde Roma’da gerçekleştirilen gösterinin en belirgin özelliği, gerçek, kapsamlı, olağandışı, derin ve kararlı bir katılım tavrıydı.
On binlerce insan (günlük gazetelere ve basın ajanslarına göre en azından 100.000 kişi) sonunda bir tek popüler gösteriyi, amaç için yeterli bir tek platformda gerçekleştirmeyi başardı: sözünü ettiğimiz amaç şuydu: askeri birliklerin Irak’tan derhal çıkartılması; Irak’ın egemenliği; işgale karşı direnişin, yasal bir direniş olarak tanınması; ABD ve NATO’ya ait askeri üslerin ülkemizden çıkartılması. Bu sloganlar, savaş karşıtı tavrın yüksek düzeyde bir hareket olarak sürmesini amaçlayan bir güçler koalisyonunun asgari müştereklerini temsil ediyordu.
Bu çabaya inanıp bütün güçleriyle katılan herkese teşekkürler.
Askerlerin Irak’tan çekilmesi için Roma 19 Mart Komitesi

viadalliraqora@libero.it Bu posta adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır.

15.Brezilya
Sao Paula
Emperyalist askerlerin Irak’tan çekilmesi yolunda sloganlar atan ve Irak direnişine destek veren yaklaşık 3.000 kişi.

16.Arjantin
Sevgili kompanyero’lar, savaşa karşı ve emperyalistlerin Irak’tan çekilmesinden yana tavrımız doğrultusunda Buenos Aires’te yürüdük. Bu gösteri 10.000’den fazla insanı bir araya getirdi. Örgütlerden bağımsız bireyler, daha önce “Savaşa karşı Autoconvocado’lar ”a katılmış olan sütunlara eklendiler, ki çeşitli Arap kolektiviteleri de bu oluşumun içinde yer alıyordu. Şehrin simgesi olan “dikili taş”ın yanı başında gerçekleşen bu buluşma bizce çok önemli ve anlamlıydı. Miting boyunca, üzerinde görüş birliğine varılmış bir belgeyi temsil eden sloganlar okundu. Bu sloganlar şunlardı: “Emperyalizm, Irak’tan çık!”, “Irak halkının direnişiyle Aktif Dayanışma!”, “Irak’ın kendi kaderini belirleme hakkından yanayız!”, “Soykırımcı Bush’un Kasım 2005’te Mar del Plata’ya gelmesine karşı çık!”, “Arjantin ordusu derhal Haiti’den çıksın!”, “İsrail’in apartheid duvarına hayır, Filistin’in işgaline hayır!”
Ayrıca Arjantin’de derinden hissedilen bir konuyla ilgili bir başka eylemin –hemen Mart’ın 24’ünde olacak– haberini de vereyim. 1976’daki askeri darbeyi ve soykırımı lanetlemek için düzenlenen bir eylem bu. Ve şu andan itibaren de Bush’un Kasım’da yapması planlanan Mar del Plata ziyareti aleyhine bir kampanya başlatıyoruz. İçtenlikle kucaklarım,
Fabian

17.Avustralya
Avustralya gösterileri hakkında ayrıntılı bilgi için
http://www.greenleft.org.au/back/2005/620/620p3.htm

18.Jakarta

IRAK’TA İKİ YILDIR SÜREN SAVAŞI JAKARTA’DA HATIRLIYORUZ
20 Mart 2005 Pazar günü, yaklaşık yüz kişi Jakarta şehrinin caddesinde yürüyordu. Bu eylemin amacı Irak’ta iki yıl önce başlayan ve halen sürmekte olan savaşı hatırlamaktı. Amerikan askeri birlikleri ve koalisyon güçleri, Irak halkının hayatını belirsizliğe sürüklediler. Üstelik Irak seçimlerinin sonuçları, dünyanın bir iç savaş tehlikesinden kaygı duymasına yol açacak nitelikte oldu. Öte yandan dünyanın çeşitli yerlerinde, ABD ordusunun Irak’ta bulunmasına destek veren insanlar da var. Bizim Jakarta’daki eylemimize, bazı toplumsal gruplar katıldı. Bu gruplar, gençler, çiftçiler, kadınlar, lezbiyenler, işçiler ve bazı ilerici örgütlerdi. Eylem sabah saat 10’da başladı ve uzun bir yürüyüş sonunda HI Circle’den (şehir merkezi) BM Temsilciliğine ve ABD elçiliğine ulaşıldı ve yürüyüş Endonezya Başkanlık Sarayı önünde noktalandı. Yapılan konuşmaların arasında protestocular her fırsatta “Kahrolsun Emperyalizm!”, “Feodalizm Ortadan Kalkmalıdır!” şeklinde sloganlar attılar ve bu eylemde en ön safta yer alan grup, gençlerdi.
BM Temsilciliği Ofisi’nin önünde yapılan konuşma sırasında eylemcilerden biri, Birleşmiş Milletler’in reforma tabi tutulması gerektiğini, çünkü bu haliyle Irak’taki sorunları çözemediğini söyledi. Bunun ardından, ABD elçiliğinin önünde kadın eylemcilerden biri bir konuşma yaparak, bu eylemin amacının, iki yıldır ABD askerlerinin işgaline maruz kalan Irak halkını var gücümüzle desteklediğimizi ve onlarla dayanışma içinde olduğumuzu göstermek olduğunu söyledi. ABD elçiliği önündeki bu eylem yaklaşık 30 dakika sürdü ve ardından gösterici topluluk, Susilo Bambang’ın akaryakıt fiyatları politikasını protesto etmek amacıyla Başkanlık Sarayı’na yöneldi. Bu eylem, Endonezya’daki aktivistlerin, hükümetin emperyalizmin bir kuklası olduğunu kanıtlamaları için de bir hareket noktası ve bir fırsat oldu.
Başkanlık Sarayı önünde konuşma yapan bir eylemci, Susilo Kalla hükümetinin ABD’nin dümen suyunda olduğunu, bu durumun özellikle, IMF’nin emrettiği akaryakıt fiyatları politikası söz konusu olduğunda daha da belirginleştiğini söyledi. Genç eylemcilerden biri de, yaptığı konuşmada hükümetin kapitalizm tarafından dört yandan sarıldığını, siyasetin serbest piyasaya boyun eğdiğini söyleyerek, kapitalizmin ürünlerini boykot etme çağrısında bulundu. Eylem öğleden sonra 2’de sona erdi.
Rapor eden: Meistra Budiasa

19.Avusturya
Avusturya’da 19 Mart : Savaş ve neoliberalizm karşıtı gösteri.: 2 500 kişi Avrupa Anayasası için referandum talep etti
Leo Gabriel ve Alois Reisenpichler
Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen Cumartesi öğleden sonra Avusturya’nın dört bir yanından gelen ve çoğunluğunu Viyana, Sturia ve Salzburgluların oluşturduğu 2500’ün üzerinde insan, Westbahnhof’tan, Viyana’nın en merkezi meydanı olan ve Katedral’in bulunduğu Stephanplatz’a kadar yürüdü. Avusturya Sosyal Forumu’nda (ASF) bir araya gelmiş birçok ağdan oluşan bu renkli toplantı, başlıca iki muhalefet partisinin (Sosyaldemokratlar –SPÖ- ve “Viyanalı” Yeşiller) farklı görüşlere sahip fraksiyonlarınca da desteklendi. Yalnızca Avusturya Sendikalar Konfederasyonu (ÖGB), Brüksel’deki gösteriye üst düzey bir delegasyon göndermeyi tercih etti, fakat Viyana’daki paralel gösteriye katılmadı. Gösterinin ardından yapılan mitingin ilk konuşmasında, Yukarı Avusturya’daki sınai fabrikalar ve endüstrileşme ile özellikle ilgili bir katolik rahibi olan Peder Franz Sieder, Avrupa Anayasası denen şeyin “neoliberal ekonominin bir ürünü olduğunu” belirtti: “ Bu anayasayla birlikte kar açgözlülüğü ve bencillik had safhasya ulaşacaktır”
Özellikle Filistinli, Çeçen ve Türklerin oluşturduğu müslüman örgütlerin varlığı, dünya çapındaki neoliberalizm egemenliğinin bir sonucu olarak çeşitli bölgelerde sürmekte olan savaşlara dikkat çekilmesini kolaylaştırdı. Islamic Federation’dan 18 yaşındaki Ayşe Topal, Irak, Filistin ve Çeçenistan’daki sözde “demokratikleştirme süreci”ni kınayarak şöyle dedi: “İşgal siyaseti bir şiddet siyasetidir. Bizse tam tersini talep ediyoruz: Egemenlerin çıkarlarına dur diyelim.”
Öte yandan, Linz’li bir sendikacı olan Karin Antlanger ÖGB’yi (Avusturya Sendikalar Konfederasyonu), Avrupa Anayasasına karşı parlamentoda mücadele etme kararını uygulamaya geçirmemesinden dolayı eleştirirken, Tanınmış yazar Marlene Streeruwitz de, 2. Dünya Savaşı’nın bitişi anısına düzenlenmekte olan kutlamalara kuvvetle karşı çıkarak, “Avusturya vatanseverliğinin nostaljik gericiliğine karşıyız. Yalnızca geçmişe değil bugüne karşı tutumumuzu da yüksek sesle, açık seçik dile getirmeliyiz” dedi.

Sonlara doğru, Latin Amerikalı bir grup, Che Guevara şarkısını Saint Stephan Katedralinin çanlarının temposuna uydurarak çalarken, Avrupa anayasasının referanduma sunulması için verilen dilekçenin öncülerinden Friedenswerkstatt’a mensup Boris Lechthaler, şu özetleyici sözleri söyledi: “Bu anayasayla birlikte, Avusturya olarak 50 yıldır sahip olduğumuz tarafsızlık statümüzü sonsuza dek toprağa gömeceğiz. İşte bu yüzden biz de tıpkı Fransa halkı gibi, tıpkı AB’nin diğer bölgeleri gibi bu anayasaya karşıyız.”

20.İzlanda
19 Mart 2005: İzlanda’nın iki ayrı bölgesinde savaş karşıtı eylemler:
İzlanda’nın kuzeyinde küçük bir kent olan Akureyri’de 50-60 kişi toplandı.
Başkent Reykjavik’te yaklaşık 800 kişi gösteride hazır bulundu. İlk eylemde, her birine bir savaş kurbanının adı yazılı toplam 730 kağıt parçası (işgalin her günü için 1 kağıt) tutan göstericiler daha sonra bu kağıtları siyah bir pankarta çivilediler ve pankartı hükümet binasına götürdüler (İzlanda gönüllü devletlerden biri). Bazı gençler burada sembolik bir mizansen gerçekleştirdi.
Eylemler bizi oldukça memnun etti. Gerçi 18 Ocak ve 15 Şubat 2003’teki kadar çok insan yoktu ama elbette o zaman durum farklıydı. O zaman bazı sendikaların da desteğini alıyorduk ve her hafta küçük gösteriler düzenlendiğinden insanlar sokaklara çıkma konusunda daha hazırlıklıydı.

21.Norveç
Norveç’te, 19 Mart günü, bine yakın gösterici başkent Oslo’da miting yaptı. Irak’taki ABD işgaline son verilmesi ve Norveç’in Bush’un gönüllüler koalisyonundan çekilmesi yolunda taleplerimizi dile getirmek üzere sokağa çıktık.
Ön saftaki yaklaşık 50 kişi, Ebu Gureyb işkencelerini protesto etmek üzere, kukuletalı, siyah “işkence kostümleri” giymişti.
Konuşmacılar arasında, Felluce’li eski doktor ve şehrin ABD tarafından bombalanışını belgeleyen Salaam İsmail, ülkenin önde gelen sendikası LO’nun temsilcileri ve iki siyasi partiden (merkez parti ve sosyalist solcu parti) temsilciler de vardı.
En büyük TV kanalları da dahil olmak üzere birçok kanal, gerek buradaki gösteriyi gerekse dünyanın diğer bölgelerindeki paralel gösterileri yayınladı. Medya, bu protestonun iki yıl önce 15 Şubat’ta yapılan protestolarla olan bağlantısı üzerinde durdu.
Protestoların en az 7 kent/kasabada gerçekleşmesi, savaş karşıtı hareketin yükselmekte olduğunun göstergesidir.
Organizasyonu gerçekleştiren platform olan Barış İnisiyatifi de, aynı gerçeğin bir diğer simgesi ve göstergesi. Barış İnisiyatifi, çeşitli örgütlerden ve yerel eylemci gruplardan oluşan oldukça yeni bir gruplaşma. Bazı büyük sendikaların katılımından ve diğer bazılarının da katılmayı düşünüyor olmalarından memnunuz. Ayrıca çeşitli yerel eylemci grupları da kuruluyor.
Vegard Velle, Barış İnisiyatifi

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.