Gelme Bush Kampanyası Dünyadan Raporlar

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
19 Mart 2004’de dünyadan eylemlerin raporları Yazdır E-posta

20 Mart Cumartesi günü, 60’dan daha fazla ülkede, insanlar, “İşgale Son”, “Dünya Hala Savaşa Hayır Diyor” ve “Birlikleri Eve Geri Getirin” pankartları taşıyarak sokaklara dökülürken yüzler, binlere ve milyonlara dönüştü. Protestocular öğrenciler, sendikalar, yazarlar, aktivistler, sanatçılar, çevreci gruplar ve sosyal hareketlerden oluşuyorlardı.

BİR YILIN ARDINDAN DÜNYA BÜTÜN SAVAŞLARIN SONA ERMESİNİ İSTİYOR!

Irak’ın işgal edilmesinden tam bir yıl sonra, dünya çapında milyonlar bu yasa dışı savaşa karşı çıkmaya devam ettiklerini söylemek ve Irak’ın işgaline son verilmesini talep etmek için birleştiler.
20 Mart Cumartesi günü, 60’dan daha fazla ülkede, insanlar, “İşgale Son”, “Dünya Hala Savaşa Hayır Diyor” ve “Birlikleri Eve Geri Getirin” pankartları taşıyarak sokaklara dökülürken yüzler, binlere ve milyonlara dönüştü. Protestocular öğrenciler, sendikalar, yazarlar, aktivistler, sanatçılar, çevreci gruplar ve sosyal hareketlerden oluşuyorlardı.Cumartesi günü gerçekleşen protestoları geçen seneki 15 Şubat ile karşılaştıran genel geçer raporlar eylemlere katılanların sayısındaki düşüşü işaret etmekte çok hızlı davrandılar. Aslında onların gözlemekte başarısız oldukları nokta, özellikle Asya’da eylem yapılan ülke sayısının artmış ve en çarpıcı olanı ise Irak’ta eylem yapılmış olmasıydı.

Vietnam, Bangladeş ve Doğu Timor gibi ülkelerde dünyanın geri kalanı ile dayanışma içinde olduklarını açıklayan gösteriler gerçekleşti.

Doğu Timor’da protestocular kendi yaşadıkları ile Iraklı’ların yaşadıkları arasında bağlantı kurdular, İnsan hakları eylemcisi Aderito Soares eylemde okuduğu metinde “Biz Amerika’nın “özgürlük” fikrini çok iyi biliyoruz” dedi. “Amerika Suharto’nun ülkemizi istila etmesini destekledi. 24 yıllık yasadışı işgal sırasında 200,000’den fazla insan öldürüldü ve kaybedildi, birçok çocuk anne ve babasını ve ailelerinin diğer üyelerini kaybetti. Bugün Irak’taki dostlarımızın aynı kaderin acısını çektiklerini görüyoruz.”

Iraklılar ise bir başka kıtadan bu bağı kurdular ve yayınladıkları ortak bildiride –laik politik örgütlerin Sunni ve Şii gruplar, Hrıstiyan, Türkmen ve Asurili partiler, sendikalar, aşiretler ve diğer politik oluşumların birleşik koalisyonu- “Ve Iraklı insanların şu anda yaşamakta olduğu felakete rağmen, biz aynı zamanda Filistinli ve Çeçenistanlı kardeşlerimiz ve diğer baskı altında tutulan insanlar için de yürüyoruz” dediler.

Dünyanın her yerindeki eylemler birbiriyle bağlantılıydı. 20 Mart’ta Avustralya’dan Asya’ya, Afrika’ya, Amerika’ya, Avrupa’ya kadar dünyanın her yerinde sadece Irak’taki işgalin değil dünyadaki bütün savaşların sona ermesini isteyen kalabalıklar sokaklara çıktılar.

GÖSTERİ YAPILAN ŞEHİRLERİN LİSTESİ

Avrupa : Aberystwyth, Akureyri, Alicante, Almería, Amsterdam, Asturias, Athens, Aude, Augsburg, Bad Hersfeld, Barcelona, Beja, Belfast, Belgrade, Berlin, Bern, Bilbo, Blata L bajda, Bremen, Brest, Bridgwater, Somerset, Bristol, Brussels (19/3), [2], [3], Budapest, Burgos, Cádiz, Copenhagen (17/3), [2], Córdoba, Donostian, Dresden, Dublin, Duisburg, Dusseldorf, Frankfurt, Freiburg, Gasteizen, Gelsenkirchen, Gent (19/3), Girona, Glasgow, Gothenburg, Granada, Greifswald, Halmstad, Hamburg, Hannover, Heilbronn, Helsinki, Huelva, Iruñea, Jaén, Jerez de la Frontera, Joensuu, Jyväskylä, Karlsruhe, Kuopio, Köln, Las Palmas de Gran Canaria, Lefkada, Lisbon, Ljubljana, Lleida, Logroño, London, Madrid, [2], Málaga, Menwith Hill (19/3), Motril, Murcia, München, Oslo, Oulu, Palma (Mallorca), Paris (14/3), [2], Poitiers, Porto, Prague, Puerto de Santa María, Ramstein, Reykjavik, Rome, Rostock, San Roque (Campo de Gibraltar), Santander, Sevilla, Sigüenza, Soria, Stockholm, Stuttgart, Tallinn (21/3), Tampere, Tarragona, Teruel, Torrelavega, Treviso, Tromsoe (21/3), Úbeda, Vaasa, València, Vienna, Warsaw, Zagreb, Zaragoza
Latin Amerika: Asunción, Belo Horizonte, Brasília, Buenos Aires, Campinas, [2], Cueto, Guadalajara, Lima, Managua, Mexico City, [2], Montevideo (19/3), Mossoró, RN, Port-au-Prince, Porto Alegre, Presidente Prudente, Rio de Janeiro, Rosario, [2], San Juan, [2], Santiago, São Paulo, Vieques
Asya Pasifik: Adelaide (21/3), Auckland, Brisbane, Canberra, Hiroshima, Hobart, Kobe, Kyoto, Manila, Melbourne, Osaka, Otsu, Perth, [2], Sydney, Wakayama, Wellington
Asya: Kathmandu (21/3), Aliaga, Amakusa, Ankara, Bangalore, Bangkok, Dhaka, Dili, [2], Hong Kong, Istanbul , Izmir, Jakarta, Khuzdar Balochistan, Kolkata, Mumbai, [2], [3], New Delhi, Pampanga (21/3), Peshawar, Phnom Penh, Qalqilya, Quetta, Quezon City (19/3), [2], Sapporo, Seoul, Tamana, Tel Aviv (19/3), Tokyo, [2]
Kuzey Amerika: Atlanta, Brampton, Brandon, Manitoba, Brantford, Burlington, Calgary, Castlegar, B.C., Charlottetown, PEI, Chicago, Chicoutimi, Cobourg, Comox Valley, BC, Edmonton, [2], Fort Qu’Appelle, Fredericton, Grand Forks, BC, Grand Rapids, Michigan, Halifax, Hamilton, Kahului, Maui, Hawaii, Kelowna, BC, Kingston, Lethbridge, London, Los Angeles, Medicine Hat, Miami, Florida, Middlebury, Vermont, Midland, Mississauga, Moncton, Montpellier, Vermont, Montreal, Nanaimo, BC, Nelson, BC, New York City, North Battleford, Oakville, Orangeville, Orillia, Ottawa, Parry Sound, Penticton, BC, Peterborough, Pittsburgh, Port Hope, Portland, Prince Albert, Quebec City, [2], Quesnel, BC, Regina, Rouyn-Noranda, Sackville, Saint-Jérôme, Salt Spring Island, BC, Santa Barbara, California, Sarnia, Saskatoon, Seattle, Sherbrooke, South Burlington, Vermont, St John’s, St. Catharines, Stevens Point, WI, Sudbury, Sydney, Toronto, Trois-Rivières, Twisp, Washington, Vancouver, Victoria, BC, Waterloo, Whitehorse, Windsor, Winnipeg
Afrika: Cairo, Cape Town, Durban, Johannesburg, Port Elizabeth

Barselona
Barcelona’da, bizim tahminimize göre 250,000 (polise göre 150,000) kişi 20 Mart gösterisine katıldı. Madrid’deki bombalamalar ve Aznar hükümetinin düşüşü yürüyüşün doğasını değiştirdi. Ana pankartta şöyle yazıyordu: “Madrid, Bağdat ve Filistin’deki kurbanlarla birlikteyiz” ve “Birlikler ve şirketler Irak’tan defolsun”.

Ana pankart Katalan savaş karşıtı aktivistlerden, göçmen grupların temsilcilerinden oluşan (Magrep’li müslümanlar; Doğu Asya’lı Müslümanlar, Hindular ve Şıh’lar…) çok sayıda insan tarafından Naawal al Saadawi ile birlikte taşındı. “No a la guerra” ve”La lilharb” (Katalanca ve Arapça olarak ‘savaşa hayır’) diye haykırdık. İspanya’daki savaş karşıtı hareket, Madrid’deki bombalamaların ardından Müslümanlara karşı gelişen ırkçı tepkinin oldukça ciddi bir tehdit oluşturduğuna inanıyor.

İspanya’nın bir çok şehrinde, Birleşmiş Milletler ne derse desin birliklerin hemen geri çekilmesini isteyen yürüyüşler yapıldı. Bazı yerlerde eylemin tarihi sorun oldu: Madrid’de 19 Mart resmi tatil günüydü, bu nedenle birçok insan şehir dışındaydı. Valencia’da bir hafta süren kutlamaların bitiş zamanıydı. Yine de, birçok şehirde büyük gösteriler oldu ve Madrid’de katılım 100,000’in üzerindeydi.

Şimdi, Zapatero hükümetine birlikleri Irak’tan ve Afganistan’dan geri çekmesi için baskı yapmak amacıyla yapacağımız eylemleri tartışmalıyız.
David Karvala
Aturem la Guerra Platformu, Barcelona

Japonya
Bütün Japonya’da tahmini olarak 130,000 kişi Amerika’nın Irak’ı işgal etmesinin birinci yıldönümü olan 20 Mart uluslararası eylem gününe katılarak savaşa karşı çıktıklarını göstermek için sokaklara döküldü. İlk aldığımız bilgilere göre 120 yerde halkın oluşturduğu barış grubu koalisyonları Sivil Toplum Örgütleri, sendikalar ve diğer gruplar tarafından barış eylemleri yapıldı.
Tokyo’da Hibiya Parkı’nda çok çeşitli yurttaş grupları tarafından oluşturulan “World Peace Now” (Dünya Barışı Şimdi) koalisyonu tarafından düzenlenen savaş karşıtı gösteride 30,000 kişi bir araya geldi. Hava çok soğuk ve yağmurlu olmasına rağmen bir şemsiyeler ve dövizler denizi haline gelen parkın dışarıdaki amfi tiyatrosu, binlerce insan tiyatronun dışında yürüyüş yaparken ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirirken yapılan konuşmalarla ve söylenen şarkılarla büyük bir coşkuya sahne oldu. Eyleme katılanlar Irak’ın işgaline son verilmesini, işgal güçlerinin çekilmesini, ve özellikle Irak’ta bulunan Japon Kendini Savunma Gücü birliklerinin derhal geri çekilmesini ve başka birliğin gönderilmemesini talep ettiler.
Göstericilerin kaygı duydukları bir diğer nokta muhafazakar politik grupların, Anayasanın savaştan çekilme ve silahsızlanma konusundaki maddelerini iptal yönündeki saldırgan girişimleriydi (madde Göstericiler ‘Koizumi, Bush’un bir kuklası’, ‘Hiçbir savaş meşrulaştırılamaz!’, ‘Yeniden yapılandırma yardımı? Irak’ı kim yok etti’, ‘Geçmişteki hatalarımızı asla tekrar etmeyiz’ gibi sloganlar ve pankartlarla şarkılar söyleyerek ve dansederek Tokyo’nun ana caddelerinde yürüdüler.

Aynı parkta binlerce insanın katıldığı bir başka etkinlik daha vardı. WPN yürüyüşüyle aynı zamanda, kara, deniz ve hava taşımacılığı ile ilgili 20 sendikanın düzenlediği bir yürüyüş ve barış konseri vardı. Ayrıca binlerce kişi Komünist Parti’yi destekleyen sendika federasyonu Zenroren ve diğer gruplar tarafından başka bir parkta düzenlenen gösteriye katıldılar. Bu göstericiler Hibiya Park’ına yürüdüler ve oradaki geniş bir alanı dolduran insan kitlesiyle birleştiler.

Birbirinden bağımsız olarak örgütlenen bu üç eylem karşılıklı destek mesajları tarafından birleştirildi. Ülkenin diğer yerlerindeki eylemlerin haberleri gelmeye devam ediyor.

Orta Honshu’daki Kinki bölgesinde yer alan Osaka bir başka eylem merkeziydi. İki ayrı parkta toplam 20,000 kişi savaş karşıtı etkinliklere katıldı.

Bunlardan bir tanesi 10,000 kişinin katılımıyla Ogimachi parkında gerçekleşti, Kore’li bir misafir konuşmacı Kore’nin Irak’a ek askeri birlik göndermesini teşhir etti ve Japonya-Kore dayanışması için çağrı yaptı. Konuşmacılar Okinawa’daki askeri üslerdeki eğitim yasasındaki gerici değişim girişim hakkında konuştular.Osaka’nın ana caddelerinde yürüyüş yaptılar. Büyük bir park olan Osaka Castle Park’da çoğunlukla gençlerden oluşan diğer bir 10,000 kişi yere yere kendi bedenleriyle “BARIŞ” yazdılar ve oldukça coşkulu bir barış gösterisi gerçekleştirdiler. Çevredeki Kinki bölgesinde Kyoto ve Kobe’de her birine 3,000 kişinin katıldığı; Wakayama ve Shiga’da her birine 350 kişinin katıldığı gösteriler gerçekleşti.

Hiroşima’da Atom Bombası Kubbesi’nin önünde 3600 kişi toplandı. Atom bombasından sonra hayatta kalmayı başaran kişi “Başbakan Koizumi’nin Japon Kendini Savunma Güçleri’ni Irak’a gönderme kararı açıkça bizim Anayasamızın savaşmama ve silahsızlanma maddelerine aykırıdır” dedi. ‘Amerika atom bombası kullanabileceğini söylüyor. Amerika’nın adil olmayan tek tarafl

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.