4 Şubat 2006 – Basın Bülteni – İstanbul

Uluslararası Buluşma basın bülteni

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu ve Mazlum Der tarafından düzenlenen Uluslarası Barış Buluşması’na İngiltere ve Irak’taki barış hareketinin iki önemli ismi katılıyor.

TALİBAN TARAFINDAN KAÇIRILIP AFGANİSTAN’DA MÜSLÜMAN OLAN

YVONNE RİDLEY İSTANBUL’DA

1 Şubat 2006, İstanbul – Bush’un, İran’ı tehdit ederek savaş politikalarına devam edeceğini gösterdiği bugünlerde, Irak’ta devam eden işgalin sonuçlarının ve dünyadaki savaş karşıtı hareketin,  işgale ve Bush’un tehditlerine nasıl yanıt vereceğinin tartışılması amacıyla, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu ve Mazlum Der tarafından Uluslar arası Barış Buluşması adlı bir toplantı düzenleniyor. İngiltere ve Irak’tan konuşmacıların katılacağı buluşma, 4 Şubat 2006 Cumartesi günü, saat 14.00’de, Mecidiyeköy Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

İngiltere’den ‘Savaşı Durdurun Koalisyonu’ (Stop the War Coalition) ve ‘Respect’ (Saygı) örgütünden, 2001 yılında Afganistan’da gazeteci olarak görev yaptığı sırada Taliban tarafından rehin alınan Yvonne Ridley, ve Irak’tan, Irak Öğretim Görevlileri Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve sözcüsü Dr. Muhammed Mutlak’ın katılacağı sempozyuma Türkiye’de çok sayıda aydın ve sanatçı destek veriyor.

Sempozyumun en dikkat çeken isimi olan Yvonne Ridley, 2001 yılında Taliban’ın elinde 11 gün esir olarak kaldıktan sonra 2003 yılında müslümanlığı kabul etmesi ile tanındı. İngiltere’ye döndükten sonra kendisini insan hakları ve barış çalışmalarına adayan Ridley, boş zamanlarında bütün İngiltere’yi ve dünyayı dolaşarak barış mesajları veriyor.

Ridley, ‘Savaş Karşıtı Harekete Nasıl Katıldım?’ başlıklı bir makalesinde, “Savaş karşıtı harekete 7 Ekim 2001’de, aşağı yukarı saat 19.30’da katıldım, çünkü bu an, Amerika ve İngiltere’nin Afganistan’a saldırdığı andı. Taliban tarafından yakalandığım akşam, Afganistan’ın başkentine 50 adet füze atıldı. Kaçacak, saklanacak hiçbir yer yoktu. Kendi ülkem tarafından atılan bombalar yüzünden öleceğimi düşündüm. Bir anda bombaların, asker, sivil, kadın, erkek ayrımı yapmadıklarını farkettim. Savaş yararsız bir şey ve masum sivillerin terörize edilmesinden başka hiçbir şeye yaramıyor” diye yazdı.

4 Şubat Cumartesi günü Mecidiyeköy Kültür Merkezi’nde Türkiyeli savaş karşıtları ile buluşacak olan Ridley, “Bush’un politikalarına dünya’da en fazla tepki duyan bir ülke olan Türkiye’ye gelecek olmaktan büyük heyecan duymaktayım. Irak’taki bu haksız işgali durdurmak küresel etkili bir savaş karşıtı hareket ile mümkün olacaktır” dedi.

Küresel BAK adına konuşan Tayfun Mater, “Türkiye’deki aydınları, savaş karşıtlarını böylesine önemli konukları ağırladığımız bu uluslar arası buluşmaya davet ediyoruz’’ dedi.

04 Şubat Cumartesi günü Mecidiyeköy Kültür Merkezi’nde (Ali Sami Yen stadı yanındaki kat otoparkın üstü) yapılacak Sempozyum, saat 14.00’de başlayacak ve akşam 17:00’de sona erecek.

BİYOGRAFİLER

* YVONNE RIDLEY  (İngiltere)

İngiliz gazeteci ve politikacı. 1959’da Stanley’de doğdu. Daily Express gazetesi için Afganistan’da çalıştığı 2001 Eylül ayında Taliban tarafından yakalanıp 11 gün boyunca rehine tutulmasıyla tanındı.

Ridley, Express Newspapers, News of the World, the Daily Mirror, The Sunday Times, The Observer ve Independent gibi çeşitli İngiliz gazetelerinde ve BBC’nin radyo ve televizyonunda ve CNN’de çalıştı.

Rehin tutulduğu günlerde kendisine Kuran’ı okumasının önerildiğini söyleyen Ridley, 2003 yılının yaz aylarında İslam’ı kabul etti.

Women in Journalism’in kurucularından olan Ridley, kadın hakları için çalışıyor ve ayrıca İngiltere’de Stop The War Coalition (Savaşı Durdurun Koalisyonu) ve RESPECT’in kurucuları arasında yer alıyor. Kendisi, Irak, Filistin, Afaganistan, Çeçenya, Kaşmir ve Özbekistan, İslamda kadın, Teröre karşı savaş ve gazetecilik konularında, Amerika, Avustralya, Günay Afrika ve Orta Doğu’daki Ivy League üniversitelerinde dersler veriyor. Yvonne, Friends of Islam (İslam’ın Dostları), All Party Parliamentary Group; National Union of Journalists (Ulusal Gazeteciler Sendikası) ve Society of Authors (Yazarlar Topluluğu)’nun kurucuları arasında yer alıyor.

Ridley, 2004 Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, Kuzey Doğu İngiltere bölgesinde Respect’ten* aday oldu. %12.7 oy aldı, fakat seçilemedi. Ardından 2005 yılının Mayıs ayında İngiltere’de yapılan seçimlerde yine aynı bölgeden Respect milletvekili adayı oldu ve %6.4 oy aldı.

Yvonne, merkezi İngiltere’de bulunan Stop Political Terror (Politik Terörü Durdurun) ve Hhugs adlı iki baskı grubunun başında bulunuyor. Kendisi ayrıca, zamanının büyük bir bölümünü insanlık yararına çalışmalara ayırıyor ve Helping Hands ve Doctors for Iraq gibi yardım kuruluşları için İyi Niyet Elçisi olarak ve Bridges Foundation için temsilci olarak çalışıyor.

Ridley, Hands of the Taliban: Her Extraordinary Story (Robson Books, 2003) (Taliban’ın ellerinde: Onun sıradışı Hikayesi) ve Ticket to Paradise (Dandelion Books, LLC 2003) (Cennete Bilet) adlı kitapların yazarıdır. Ticket to Pradise, yarı-otobiyografik özellikler taşıyan bir romandır. Ayrıca, Gideon Burrows’un Silah Ticareti Kılavuzu adlı kitabına önsöz yazdı (Metis Yayınları, 2003).

Şu anda, merkezi Londra’da bulunan Islam Channel adlı bir uydu tv kanalında program yapıyor.

*Respect: İngiltere’de 2004 yılının Ekim ayında kurulan bir parti. 2004 Avrupa Parlamentosu seçimlerine ve 2005 yılında İngiltere’de yapılan genel seçimlere katıldı. Bu seçimlerde, Bush ve Blair’in politikalarına ve savaşa karşı tutumu ile bilinen George Galloway Respect’ten milletvekili olarak İngiliz Parlamentosuna girdi.

* Dr. MUHAMMED MUTLAK (Irak Öğretim Görevlileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Sözcüsü)

Iraklı Öğretim Görevlileri Birliği (Iraqi League of Seminary Teachers)’nin başkanı ve Müslüman Bilim Adamları Birliği (Association of Muslim Scholars)’nin üyesi.

Müslüman Bilim Adamları Birliği (ASM), ayrıca Müslüman Din Görevlileri Birliği, Müslüman Ulemalar Konseyi ya da Ulema Konseyi olarak da bilinir.

Ulemalar Birliği, 14 Nisan 2003’de, yani Saddam Hüseyin’in düşüşünden beş gün sonra kuruldu. Ülkedeki bütün Sünni Ulemaları bir araya getirdi. Müslüman Ulemalar Birliği Irak’taki en yüksek otorite. Dr. Harith Sulayman al-Dari birliğin genel sekreteri. Birlik, geçen sene Nisan ayında Irak’ın işgalinden önce Irak’ta varolan bazı dini kurumlardan oluşuyor. Politik, sosyal, ekonomik ve dini alanda çalışmaları var. İşgalden sonra, Konsey camilerle ve imamların ve vaizlerin ihtiyaçlarıyla ilgilenme görevini üstlendi. Konsey, aynı zamanda gelir kaynaklarını kaybedenlere yardım etmek gibi sosyal görevleri de yerine getiriyor. Ayrıca Konsey, yaralanmış, Amerikan güçleri tarafından yakalanmış, yakınları şehit düşmüş Iraklı aileler ile de ilgileniyor.

Müslüman Öğretim Görevlileri Birliği, haftalık olarak çıkardığı “Al-Basa’ir” isimli yayınının 14 Ekim tarihli sayısında bir beyanat yayınlayarak Irak polisini ve askerilerini Amerika’nın önderliğindeki işgal güçleri tarafından düzenlenen operasyonları desteklememeleri konusunda uyardı.

Irak Öğretim Görevlileri Birliği yaptığı çalışmalar ile, son zamanlarda Irak’ta öldürülen ve kaybedilen Iraklı akademisyenlere dikkat çekmeye ve bu konuda uluslar arası bir kampanya başlatmaya çalışıyor. Çeşitli insan hakları örgütleri tarafından verilen rakamlara göre, bugüne kadar Irak’ta 250’den fazla bilim adamı öldürüldü ve yüzlercesinin de nerede olduğu bilinmiyor.