24 Mart 2008 – Basın Açıklaması – İstanbul

Savaş suçlusu Dick Cheney Türkiye’den ne istiyor?

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Ankara’ya geldi. Dünyanın en tehlikeli politikacısı olarak anılan Cheney, bütün dünyada 5 yıllık Irak işgalinin kınandığı ve yüzlerce kentte binlerce insanın sokaklara çıkıp protesto eylemleri yaptığı geçtiğimiz hafta boyunca Irak, Afganistan ve Suudi Arabistan’a uğradıktan sonra Türkiye’ye geldi.

Bu hiç de hayırlı bir ziyaret değil.

ABD’nin saldırgan politikalarının ve Irak işgalinin baş mimarlarından olan Dick Cheney, neo-con’ların öncüsü, büyük petrol ve silah şirketlerinin sözcüsüdür. Cheney, ABD’nin Guantanamo kampının küresel işkence merkezi olarak kullanılmasının da sorumlularındandır. 6. yılına giren Irak işgalinin yarattığı korkunç yıkımın, 1 milyonun üzerinde can kaybının, işkencenin ve Ortadoğu’daki savaş felaketinin baş sorumlularından biridir.

ABD’nin bölge politikalarına destek istemeye gelen Cheney de tıpkı Bush gibi, bütün dünyanın gözü önünde Irak’ta, Afganistan’da işlenen savaş ve insanlık suçlarından sorumludur. Üstelik çantasında yeni insanlık suçlarına hazırlık planları var.

Dick Cheney, ABD desteğiyle yapılan Kuzey Irak operasyonları karşılığında Türkiye’den Afganistan işgaline ve olası İran harekâtına destek istiyor. Çünkü ABD hükümeti Afganistan’ı seçim kozu olarak kullanmak istiyor. Afganistan’a ilave asker gönderilmesi ise hem gidecek askerlerimiz hem de Afganistan halkı için daha fazla kan ve katliam demek. AKP hükümeti buna mutlaka hayır demelidir.

İncirlik Üssü geçtiğimiz günlerde 7 haftalığına kapatılıp bakıma alındı. Bu hazırlığın ABD’nin İran’a yönelik planıyla bir ilgisi var. ABD’nin İran’a yönelik saldırı tehdidi sürüyor ve Cheney Türkiye’ye İran saldırısına destek istemek için geliyor. AKP hükümeti Ortadoğu’da savaş ve gerilim politikalarının parçası kesinlikle olmamalıdır.

Cheney’nin çantasında taşıdığı bir önemli proje de İran’a yönelik füze kalkanı sistemidir. Çek Cumhuriyeti ve Polonya’dan sonra şimdi de Türkiye bu proje kapsamına alınmak isteniyor. ABD kontrolünde füze kalkanı, komşularımız tarafından bir saldırı tehdidi olarak algılanıyor. AKP hükümeti Cheney ile yeni füze kalkanı projesinin pazarlığını yapmamalıdır.

Türkiye’yi yönetenler Cheney’ye hiçbir söz vermemelidir. Savaş ve işgal suçları işleyen ABD yönetimiyle işbirliği yapılmamalıdır. Afganistan’a asker gönderilmemeli, Irak işgaline, İran’a saldırıya ortak olunmamalıdır.

Dick Cheney ile yapılan görüşmelerin tüm ayrıntıları açıklanmalıdır. Çünkü Dick Cheney, Irak işgalinin suçlusu ve halkların kardeşliğinin düşmanıdır.

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu

Yürütme  Kurulu üyesi Tayfun Mater