19 Mart 2012 – Edebiyat Atölyesi Üçüncü Dönem Onbirinci Kitap – İstanbul

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

19 Mart akşamı, Yalçın Akyıldız’ın yazar ve kitap ile ilgili bilgilendirmesinin ardından, kitabını tartıştık. Kayıp söz yaşamın anlamı, şiddet üzerine yazılmış bir roman. İnsan ilişkilerini, yaşam kurgularını, politikaları ve buralardaki başarı algısını iç içe sorguluyor ve şiddet yoluyla mutluluk ve özgürlük kurulamayacağını anlatıyor.
Çok satarlar yazarı Ömer Eren,  “sözü bulmak” için büyülü sandığı Doğu’ya oryantalist bir gezgin tavrıyla gidiyor. Ama daha yola koyulur koyulmaz, kendi hayatından dışarı çıkar çıkmaz büyü bozulmaya başlıyor ve yazar, yabancı olduğu yaşamlarla, gündemlerle, politikalarla tanışarak ve çarpışarak, ötekini fark ederek kendine yeniden bakıyor.
Karısı bilim kadını Elif de aynı sözün peşinden Batı’ya doğru yola çıkıyor, Norveç’e gidiyor. Elif’in öyküsü, kendini gerçekleştirme uğruna verilen ödünlerin inşa ettiği mutsuzluğu özetliyor. Kendini başarıya odaklamış Elif, yıllar sonra içindeki boşluğu Norveç’in kuzeyinde bir adaya kapanmış olan oğlu Deniz’in yanında arıyor.
Anne ve babasının baskın kişilikleriyle ve başarı mitiyle ezilmiş, ailesi tarafından her şeyi sürekli belirlenmeye çalışılan fotoğrafçı Deniz, çekeceği acıların fotoğraflarıyla gelecek başarıyı reddediyor ve deklanşöre basmıyor. Sonra da kendi sözünü, çok uzaklardaki bir Norveç adasına kapanıp küçük oğluyla birlikte balıkçılık yaparak buluyor. Şiddetten ne orada ne de ülkesinde kaçamasa da insana ve kendine ulaşmayı başarıyor. “Mahalle baskısına” karşı duran, toplumun kendinden beklediği rolleri reddeden bir genç Deniz.
Ömer Eren’in yolu, terminalde Doğu’dan kaçan iki gençle, dağdan kaçan Mahmut ve töreden kaçan Zelal’le kesişiyor. Yaşadığı haksızlıklara isyan edip dağa çıkmış ama şiddetine alışamadığı dağdan kaçmış, devlete sığınmamak için yine dağlara sığınan bir genç Mahmut. Zelal ise tecavüz sonucu hamile kaldığı için töre gereği ölüm cezası almış genç bir kadın. Dağlarda birbirlerine sonra da sahillerin sükûneti için Batı’ya sığınıyorlar.
Jiyan, kendine güvenen, içinde yaşadığı zorluklarla boğuşan bir kadın… Onun bir hesaplaşması ya da kaçışı yok. O şiddet atmosferinde kendine göre bir mücadele yolu çizmiş gibi görünüyor.
Romanda şiddetle, toplumsal ya da siyasal baskılarla boğulan yaşamlar içinde sürüklenen insanların varoluşlarını hissetme çabaları, insan olma çabaları var.

Ve şiddeti sorguluyoruz kahramanlarla beraber. Şiddet nerede başlar? Bir laboratuarda deney sırasında fareleri keserken mi? Acı içinde kıvranan insanları fotoğraflarken mi? Çocuklarımıza, yakınlarımıza çeşitli roller yüklerken mi? Tecavüz ederken mi? Öldürürken mi? Mayın döşerken mi? Kendi sesine kulak tıkarken mi? Başkalarına göre yaşarken mi? Piyasanın içinde sürüklenirken mi? Kendimizi onların yerine koyuyoruz.Onlar gibi olduğumuzu hissediyoruz; hem şiddet kurbanı hem de uygulayıcısı. Kazanırken kaybedenler…
“Kayıp Söz”, Kürt sorunu ekseninde yaşanan savaş ortamını resmediyor. Savaş-mücadele ekseninde tartışılan bir sorunu insana odaklarken insanın insana tahammülsüzlüğünü üç farklı coğrafyada kişisel hayatlar üzerinden anlatıyor. Hiç yabancısı olmadığımız ama kendimizi dışında gördüğümüz şiddet sarmalının içindeki yaşam kıpırtılarına dokunuyoruz.

Yazar, ölümün kutsandığı bir ortamda yaşamı anlatıyor. Kitap boyunca yaşam ölüme üstün gelerek kendi anlamını kuruyor. Farklı kişilerin hesaplaşmasında vicdanın ortak ritmi oluşuyor ve okuyucu, basit sayılan ama hayatımızın kendisini oluşturan şeyleri hatırlıyor.
Kayıp söz, kayıp duygu anlamına geliyor. Hayat içinde kaybolan insanlar, çeşitli arayışlardan sonra sevgiyi, en yalın ilişkileri aradıklarını fark ediyorlar.
Siyasetin, insanın, yaşamın oldukça derinlikli sorgulandığı “Kayıp Söz” bir yolculuk önerisi. Yolculuk, kendi konumundan öteye gitmek, kendine bakmak, hesaplaşmak, başkasına bakmak anlamında bir yolculuk.

Atölye takvimimiz şöyledir:

1. 02.04.2012 Nazan Bekiroğlu

İsimle ateş arasında (s:336)

Sinan Akboğa

2. 16.04.2012 Hasan Ali Toptaş Gölgesizler     (s:156)

Kamer Badur Eğilmez

3. 30.04.2012 Hakan Günday  Malafa             (s:210)

Burcu Aktaş

4. 14.05.2012 Mehmet Uzun   Abdalın bir günü   (s:196)

Şengül Çiftçi

5. 28.05.2012 Mehmet Eroğlu Fay kırığı         (s:300)

Görkem Yeltan

6. 11.06.2012 Ayla Kutlu         Hoşça kal umut          (s:199)

Evren Ergeç

Barışla kalın.

AtölyeBAK

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.