16 Ocak 2012 – İncirlik Üssü kitap tanıtımı

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

İncirlik Üssü, ABD’nin Üs Politikası ve Türkiye
Selin M. Bölme, İletişim Yayınları 2012

“Teröre karşı savaş” yeni yüzyılda, küresel imparatorluğunu kurmak, dünya sistemine egemen olmak isteyen A.B.D.’nin, bu amaca yönelik olarak kurduğu baskı sisteminin adıdır. Politik ve ekonomik çıkarları çerçevesinde bu baskı sisteminin kurulmasını ve sürekliliğini sağlayan en önemli ve vazgeçilmez araçlar ise askeri üslerdir.
Bugün dünyada 130’dan fazla ülkede, 737’si Amerikan olmak üzere, diğerleri Rusya, Çin, İngiltere ve İtalya’ya ait, 1.000’den fazla bilinen askeri üs bulunmaktadır. Ayrıca çok sayıda bilinmeyen üslerin varlığı da bilinmektedir. Bu üsler küresel genişleme, egemenlik kurma, ülkeleri, bu ülke insanlarını ve doğal kaynaklarını denetim altında tutma stratejisinin bir parçasını oluşturmaktadır.
Pentagon sözcüsüne göre: “Askeri birliklerin amacı Amerikan ulusu için savaşları kazanmak, en ufak bir politik sınırlama yaşamadan A.B.D.nin çıkarlarını koruyacak şekilde gerekli yerlerde etkin bir biçimde bulunmaktır”.
•    Askeri üsler bulundukları ülkenin yerleşmiş koşullarını sürdürmek amacıyla vardırlar.
•    Askeri üsler, düşman olarak adlandırılan ülkeleri kuşatmak için vardırlar.
•    Askeri üsler, A.B.D.nin denizlerdeki üstünlüğünü sağlamak amacıyla vardırlar.
•    Askeri üsler, askeri personelin eğitilmesi için kurulurlar.
•    Askeri üsler, askeri müdahalelerde sıçrama tahtası olmaları amacıyla kurulmuşlardır.
•    Askeri üsler, konvansiyonel ve nükleer savaşlarda, istihbarat amacıyla, iletişimi, denetim ve komuta etme olanaklarını kolaylaştırmak amacıyla vardırlar.
•    Askeri üsler, yeni petrol ve doğal gaz kaynaklarını denetlemek ve güvence almak amacıyla vardırlar.
•    Askeri üsler, bulundukları ülke yönetimlerini denetleyebilmek ve onlar üzerinde etkili olmak amacıyla vardırlar.
•    Askeri üsler, misafir olunan ülkede “kendi bayrağı”nı dalgalandırarak güç gösterisinde bulunmak amacıyla vardırlar.
•    Bugün her ne kadar söylenmesi erken de olsa, kara, deniz ve hava’da üstünlüğünü kuran A.B.D., ayda Rover üssünü kurarak  uzayda da egemenliğini ilan etmek istemektedir.
İncirlik Üssü Türkiye’deki Amerikan üslerinin en eskisi ve jeo-politik ve stratejik olarak en önemlisidir. Hukuki durumu bugün dahi tartışmalı olan üs, Pentagon kaynaklarına göre “39.th Air Base Wing” ( 39.Hava Kanat Üssü),  T.S.K. kaynaklarına göre 10.Tanker Üssü olarak anılmaktadır.
2005 Yılında yayınlanan ancak bugüne kadar reddedilemeyen nbso online casino reviews raporlara göre, İncirlik Üssü’nde  1998 yılından bu yana  90 adet B-1 tipi nükleer başlık bulunmaktadır. Her bir B-1  başlık, Hiroşima ve Nagazaki’yi 9 dakikada yok eden bombalardan 9 kat daha güçlü bir tahrip gücü anlamına gelmektedir.
İncirlik Üssü, 1990 Körfez Savaşında, 2001’den itibaren Afganistan ve Irak işgallerinde yakıt ikmali ve operasyon lojistik destek gücünün ana üssü olmuştur.
2004 Tarihinden itibaren Üs, Irak’tan Amerika’ya dönen, ya da kısa süreli geri hizmete, hava değişimine gönderilen askerlerin konaklama ve transfer merkezi olarak kullanılmaya başlanmıştır. İncirlik bu dönemdeki kullanımı ile A.B.D.’nin en büyük “askeri kıtalarının yer değiştirme yeri” olarak kabul edilmiştir.
Ağustos 2010 tarihinden itibaren Irak’dan A.B.D. askerlerinin çekilmesi programı çerçevesinde, bir bölümünün ülkelerine bir bölümünün ise Afganistan’a yönlendirilmesi için “ara durak”, transfer üssü olarak kullanılmıştır.
Gerek Afganistan Operasyonları, gerekse, Irak Operasyonları için İncirlik Üssü’nün kullanılması, BM ve NATO anlaşmaları ihlal edilerek ve halktan gizli kararnamelerle yürütülmektedir.
Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu 2005 – 2007 – 2009 yıllarında olmak üzere ülke genelinde  üç “İncirlik Üssü Kapatılsın” kampanyası yürütmüştür.
Bilgi Edinme Yasası’nın sağladığı hakla, Başbakanlığa, 2005 yılında, 2003 yılında imzalanan İncirlik Üssü’nün kullanımına ilişkin gizli kararnamenin içeriği sorulmuş, 2005 yılında, Anayasa’nın 92.maddesi ihlal edildiği gerekçesiyle, gizli kararnamenin iptal edilmesi için dava açılmış ve geçmiş kararnamelerin iptal edilmesi kararı Danıştay’dan çıkmıştır. Kararnamenin iptal davası temyizden on beşe karşı on dört oyla dönmüştür.
“İncirlik Üssü, Türkiye’de Amerikan karşıtlığının, dış politika tartışmalarının önemli bir dayanağı olmuş ve ülkedeki Amerikan varlığıyla özdeşleşmiştir.” Selin M.Bölme, İncirlik Üssü’nü, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde bu gerçek doğrultusunda doktora tezi konusu yapmıştır. 2010 Yılında sunularak kabul edilen tez, İncirlik Üssü ekseninde değişen siyasal dönemleri, Türkiye Siyasi Tarihi’ni ve II. Dünya Savaşı sonrası ABD’nin inşa ettiği hegemonyayı anlatmaktadır. 40 Sahifelik tez İletişim Yayınları tarafından basılmış ve bu hafta satışa çıkartılmıştır.
Kitabın bir diğer özelliği de düzeltisinin Küresel BAK aktivistlerinden Tayfun Mater’in yapmış olmasıdır. Değerli bir çalışma ürünü olan kitap, savaş karşıtı kampanya yürütenlerin önemli bir başucu kitabı olmaya adaydır.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.