11.05.2010 – Hrant Dink Mahkemesinin Haberleri

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dink cinayetinde Ergenekon izi ve ikinci tetikçi sürprizi
Radikal – 11.05.2010

Her duruşma öncesi Beşiktaş’ta toplanan ‘Hrant’ın Arkadaşları’, 13’üncü duruşma öncesi de yine aynı yerdeydi. Grup adına yapılan açıklamada, “Ömrümüz yettiğinde buradayız” denildi.
Emniyet: ‘Altı Ergenekon sanığı Dink davası sanıklarıyla telefon irtibatı içindeydi’. Gizli Tanık 1: ‘Samast cinayet sırasında yalnız değildi…’

Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili davanın 13’üncü duruşmasında iki önemli gelişme yaşandı: İstanbul Emniyet Müdürlüğü, aralarında Veli Küçük ve Kemal Kerinçsiz’in de bulunduğu altı Ergenekon sanığının, Dink cinayeti sanıklarıyla ‘telefon irtibatı içinde olduğunu’ belirledi. Başka suçtan tutuklu bulunan bir tanık, cinayetin JİTEM’le bağlantılı olduğunu öne sürdü. Mahkeme tutukul sanıklar Ersin Yolcu ve Ahmet İskender’in tahliyesine karar verdi.

İkinci önemli gelişmeyse davada gizli tanıkların dinlenmeye başlamasıyla ortaya çıktı. Başka bir odadan, sesi ve görüntüsü bozularak mahkeme salonuna bağlanan ‘Gizli Tanık 1’,  tetiği çeken Ogün Samast’ın cinayet sırasında yalnız olmadığını, yanında üç kişinin daha bulunduğunu söyledi. İkinci bir kişinin daha ateş ettiğini anlatan gizli tanık sanıklar Ogün Samast, Yasin Hayal ve ağabeyi Osman Hayal’i teşhis etti.

Hrant Dink’in, 19 Ocak 2007 tarihinde öldürülmesinden üç yıl sonra, mahkemede cinayetin Ergenekon ile bağlantısı kuruldu.

Dink’in öldürülmesiyle ilgili davanın 13. duruşması dün yapıldı. Duruşmaya sanıklar Ogün Samast, Yasin Hayal, Erhan Tuncel, Ahmet İskender ve Ersin Yolcu katıldı.  Dink’in eşi Rakel Dink, kardeşi Orhan Dink, BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ile Paris Barosu temsilcileri izleyiciler arasındaydı.
Duruşmada ilk olarak gelen evraklar okundu. Mahkeme heyeti,  daha önceki duruşmada gelen talepler doğrultusunda İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne Ergenekon sanıklarıyla Dink davası sanıkları arasında irtibat olup olmadığını sormuştu.

Emniyet’ten gelen yanıtta, ‘Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı kayıtlarına göre,  altı Ergenekon sanığının Dink Davası sanıklarıyla telefon irtibatı içindeydi’ denildi.  Emniyet TİB’den aldığı bilgilere göre Ergenekon sanıkları Veli Küçük, Kemal Kerinçsiz, Mustafa Levent Göktaş, Muzaffer Tekin, Erbay Çolakoğlu, Levent Temiz  ile Dink davası sanıklarının ilişkisini gösteren bir şemayı da mahkemeye sundu. Ancak bu sanıkların hangileri olduğu belirtilmedi.

‘Aynı anda ateş ettiler’
Evrakların okunmasının ardından, Dink davasında ilk kez, daha önce savcılığa ifade vermiş bir gizli tanık dinlendi. Gizli Tanık 1 sorulara başka bir odadan yanıt verdi. Bu sırada sesi değiştirilen ve salondaki ekrana görüntüsü bozularak yansıtılan Gizli Tanık 1, Türkçe sorulan soruları anlamakta zorluk çektiği için Ermenice çeviri yapan tercüman aracılığıyla konuştu. Gizli Tanık 1 şunları dedi:
“Dink’e ilk olarak 40-45 yaşlarında bir şahıs yaklaştı ve 3-5 saniye Dink’le konuştu. Bu şahsın el temasında bulunduğunu gördüm. Aynı anda Dink’e arkadan ve önden birer şahsın yaklaştığını, arkadan yaklaşan şahsın yuvarlak yüzlü, 1 metre 70 santimetre boylarında kısa koyu kestane renkli saçlı, hafif kirli sakallı, açık tenli, hafif kalın kaşlı, tombul ve kısa parmaklı, uyuşturucu almış gibi bir halde bulunan üzerinde siyah kumaş pantolon, dizlere kadar inen siyah bir palto, içinde siyahın da bulunduğu enine çizgili bisiklet yakalı bir kazak, siyah ayakkabı giymiş bulunan şahıs elindeki silahla hatırladığım kadarıyla Hrant Dink’e iki el ateş etti. Önden gelen sonradan televizyonlardan isminin Ogün Samast olduğunu öğrendiğim şahıs da diğeriyle birlikte aynı zamanda iki el ateş ederek içinde Ermeni kelimesi geçen bir cümle söyleyerek bağırdı.”

Ogün Samast ise, “Olayı yapan benim. Tek başımaydım” dedi.

Mahkeme Başkanı Erkan Canak, Gizli Tanık 1’e duruşma salonunda bulunan sanıkları, gizli tanık odasındaki ekrana yansıtılan görüntülerinden tekrar teşhis etmesini istedi. Sanıkların yerlerini değiştiren hâkim, gizli tanığa hangilerini gördüğünü sordu. Gizli Tanık 1 ise  tutuksuz yargılanan Osman Hayal ile tutuklu sanıklar Yasin Hayal ve Ogün Samast’ı teşhis etti.

‘JİTEM’e çalışıyorlardı’
Hrant Dink davasında tanık olarak ifade vermek için başvuruda bulunan başka suçtan Amasya Cezaevi’nde tutuklu bulunan Erhan Özen, sanık ve izleyicilerin salondan çıkarılmasının ardından ifade verdi. Özen, 1997-2005 arasında JİTEM’e çalıştığını, Agos gazetesinin misyoner faaliyetlerini takip edip gazetenin çevresinin fotoğraflarını çektiğini söyledi. Özen, Dink davası sanıklarından Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in de JİTEM’e çalıştıklarını öne sürdü. Özen ayrıca, JİTEM’de misyonerlerle ilgili çalışmalar yapıldığını, grubun başında da şu an Ergenekon davasında sanık bir kişinin olduğunu anlattı. Emekli tuğgeneral olduğunu söylediği bu kişinin ismini açıklamayan Erhan Özen, Trabzon İl eski Alay Komutanı Albay Ali Öz’ün de her şeyden haberdar olduğunu öne sürdü.

Yolcu ve İskender tahliye edildi
Mahkeme, tutuklu kaldıkları süre ve üzerlerine atılı suçu dikkate alarak, Ahmet İskender ile Ersin Yolcu’nun tahliyesine karar verdi. Cinayet öncesi sanıkların sık sık Pelitli’de Ahmet İskender’in kırtasiyesinde buluştukları belirlenmişti. Ahmet Yolcu’nun ise tetikçi Ogün Samast’ı İstanbul’a yolcu eden kişi olduğu anlaşılmıştı. Samast ifadesinde, Ersin’in kendisini ‘Gazan mübarek olsun’ diyerek uğurladığını anlattı.

Hrant Dink Cinayeti Davasında İki Tahliye
BİA Haber Merkezi – 11.05.2010

Hrant Dink cinayeti davasının beş tutuklu sanığından Ersin Yolcu ve Ahmet İskender tahliye edildi. Mahkeme gizli tanığın olay günü orada olduğunu söylediği Osman Hayal’i tutuklamaya, Emniyet İstihbaratı eski Başkanı Sabri Uzun’u dinlemeye gerek görmedi. JİTEM’e çalıştığını söyleyen ‘sürpriz” tanık araştırılacak.

Agos gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de öldürülmesiyle ilgili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada dün iki tahliye kararı çıktı.

Mahkeme heyeti tutuklu sanıklar Erhan Tuncel, Ogün Samast ve Yasin Hayal’in tutukluluğunun devamına karar verirken, tutuklu sanıklardan Ersin Yolcu ile Ahmet İskender tahliye edildi.
Uzun dosyaya yenilik getirmezmiş

Duruşma sonunda mahkeme heyeti, dün dinlenen gizli tanığın “Osman Hayal de cinayet yerindeydi” ifadesine ve Dink ailesi avukatlarının talebine rağmen Osman Hayal’in tutuklanmasına yer olmadığına karar verdi.

Heyet, Dink ailesinin avukatlarının Emniyet İstihbarat Dairesi eski Başkanı Sabri Uzun’un tanık olarak dinlenmesi talebini de alınacak ifadenin dosyaya yenilik getirmeyeceği gerekçesiyle reddetti.

Mahkeme heyeti İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul eski MİT Bölge Başkanı Özel Yılmaz ve İstanbul eski Vali Yardımcısı Ergün Güngör hakkında Dink ailesi avukatlarının, Cumhuriyet savcısından istediği suç duyurusu talebinin kendileri tarafından yapılması istendi.
Sürpriz tanık “JİTEM’ciyim” dedi

Dünkü duruşmada dinlenen “sürpriz” tanıkla ilgili ise mahkeme heyeti inceleme kararı aldı. Başka bir suçtan tutuklu bulunduğu Amasya Cezaevi’nden tanık olmak için yazdığı dilekçe üzerine dün duruşmaya getirilen Erhan Özen’in “İstanbul Jandarma Merkez Komutanlığı’ndan para alıyordum ve JİTEM’de çalışıyordum” dedi. Mahkeme bu ifadenin doğru olup olmadığını ve kendisine herhangi bir ödeme yapılıp yapılmadığının sorulması için İstanbul İl Jandarma Merkez Komutanlığı’na yazı yazılmasını kararlaştırdı.
Kamera görüntüleri TÜBİTAK’a gidecek

Mahkeme heyeti, olay günü Agos Gazetesi ve çevresini kaydeden ve olaydan hemen sonra polis tarafından el konulan kamera görüntülerinin bulunduğu Akbank’a ait hard diskin TÜBİTAK’a gönderilmesine karar verdi. Heyet kamera görüntülerinin silinip silinmediği, silinmişse hangi program kullanılarak ve ne şekilde, ne zaman silindiğinin tespit edilmesini ve görüntüler silinmişse geri dönüşümünün mümkün olup olmadığını sordu.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.