6 Şubat 2012 – Edebiyat Atölyesi Üçüncü Dönem Sekizinci Kitap – İstanbul

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

6 Şubat akşamı Kaan Aslanoğlu’nun Kuş Bakışı isimli kitabını tartıştık. Yazar ve kitap ile ilgili detaylı bilgiyi bize Yıldız Önen sundu. Yıldız’ın sunumundan sonra kitabı şiddet, kadın sorunu, farklılıklar, ötekiler ve dönemin ruhu ana başlıklarıyla tartıştık. Kaan Aslanoğlu’nun dilini her ne kadar erkeksi ve uzman bulsak da, Atölye süresince okuduğumuz barışçıl dilli az sayıda yazardan (özellikle de erkek yazarlardan) biri olarak değerlendirdik.
Arka planında 1950 sonrası Türkiye olan roman bir psikiatristin başvuranları üzerinden kendini ve yaşadığı travmalarla ‘yarılmış’ kişiliğini ortaya koyuşunu anlatıyordu. Bunu da ‘Arızaları arızalı bir bakış açısıyla okumak gerekir’ diyerek açıklıyordu.
Yirmi bölümden oluşan kitapta çok sayıda karakterin yolları birbirleriyle kesişiyordu ve doktor Nihat kuş bakışıyla bütün bu yaşamları, yaşanılan yerleri, ilişkileri görebiliyordu. Onları dinlerken de hem kendini hem de Türkiye’yi değerlendiriyordu. ‘Yanlış yollarda tüketilmiş hayatların geçmişine’ bakıyordu.
Atölyede kitap üzerinden aile ilişkilerinin, toplumsal değerlerin, dönemlerin ruhlarının, yaşam alanlarının, iş-aile-şehir ilişkilerinin insan hayatını nasıl tükettiğini, diğer bir deyişle insan ruh ve bedeninde yol açtığı şiddeti tartıştık.
Yazar zaman zaman kadına bakışında,bilinen ‘cinsellik’ ve ‘etnik’ göndermeli klişelere düşüyordu. Aynı şekilde ‘komunistlere’, ‘gayri müslimlere’ yönelik de resmi tarih ve dilde kullanılan, bilinen klişelere başvuruyordu. Bu belki de ‘o durumları’ göster amacıyla seçilmiş bir yoldu. Ancak 460 sahifelik kitabın bütününe bakıldığında bu durumların oldukça az olduğunu gördük.
Atölye süresince okuduğumuz erkek yazarlardan çok daha fazla kadın karaktere yer vermişti. Bu kadınların büyük bir çoğunluğuna da ötekileştirmeden ve aşağılamadan net yer vermişti. Eşcinsellere bakış açısını ise beklentilerimizin gerisinde ve çok netleşmemiş olarak değerlendirdik.
‘Yönerge’ üzerinden kapitalizm eleştirisi, ‘işçi’ üzerinden emekçilere yaklaşımı, ‘Hayri’ ve ‘Engin’ üzerinden sağ ve sol düşüncenin ekonomik ve toplumsal kaynaklarını anlatımlarını başarılı bulduk.
Coşkuyla tartıştığımız kitabı Atölyemizde okumanın değerli bir deneyim olduğu konusunda birleştik.
Bundan sonraki Atölye takvimimiz şöyledir:

1. 20.02.2012 Elif Şafak    Pinhan             (s:218)
Şengül Çiftçi
2. 05.03.2012      Tezer Özlü    Yaşamın ucuna yolculuk                                                     (s:125)
Ümmü Burhan
3. 19.03.2012 Oya Baydar    Kayıp söz          (s:258)
Yalçın Akyıldız
4. 02.04.2012 Nazan Bekiroğlu
İsimle ateş arasında (s:336)
Sinan Akboğa
5. 16.04.2012 Hasan Ali Toptaş Gölgesizler      (s:156)
Kamer Badur Eğilmez
6. 30.04.2012 Hakan Günday  Malafa             (s:210)
Burcu Aktaş
7. 14.05.2012 Mehmet Uzun   Abdalın bir günü   (s:196)
Şengül Çiftçi
8. 28.05.2012 Mehmet Eroğlu Fay kırığı         (s:300)
Görkem Yeltan
9. 11.06.2012 Ayla Kutlu         Hoşça kal umut          (s:199)
Evren Ergeç

Barışla kalın.

AtölyeBAK

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.