Tanışma toplantısı çağrısına uyan (mazeretleri nedeniyle gelemeyen arkadaşlarımızın dışında) 14 kişinin katılımı ile “Nobel Edebiyat Ödüllü yazarların eserlerinde savaş ve barış” temalı Edebiyatta Savaş ve Barış Atölyesi II’ye başladık.
Önce tanıştık.
Böylesi bir Atölye’ye neden yapmayı/yinelemeyi düşündüğümüzü ve nasıl ilerleyeceğimiz üzerine kısaca konuştuk.
Savaş ve Barış’ı salt ilk bize çağrıştırdığı anlamda, silahlı mücadeleye dayanan durum ve ardından gelen süreç olarak algılamamamız gerektiğini, bireyi ve toplumu hedef alan her türlü şiddetin uygulanmasının savaş olduğunu, anatomik ve ruhsal bütünlüğü bozucu, bazen maddi bazen manevi nitelikte her hangi bir şiddetin uygulanmasının savaş olduğunu, uyum, karşılıklı anlayış ve hoşgörü ile oluşan ortamın, insanın denge, sakinlik, huzur içerisinde olmasının ise barış olduğunu konuştuk.
Okumalarımızda bu söylemi, geniş anlamlı bir savaş ya da barış söylemini göz önüne almamızın gerekliliğine vurgu yaptık.
Atölyede okuduğumuz yazarın yazarlık oluşumu hangi süreçlerle biçimlenmiştir? İncelediğimiz kitap hangi dönemde yazılmış ve hangi dönemi anlatmaktadır? Bu dönemin özellikleri nelerdir? Yazar nasıl bir söylem kullanmıştır (savaş ya da barış söylemi)? Dönemi içerisinde ve bugün nasıl değerlendirilebilir? Nasıl bir dünya tahayyül etmektedir? Savaşı ya da barışı ele alışındaki özellikler, aksaklıklar, saptamalar nelerdir? Bu gözlemlerin bugünkü karşılıkları nelerdir? Kitap seçimi yapan arkadaşlar kendi kitapları ile ilgili olarak bizi böylesi bir tartışmaya hazırlayacaklardır.
Atölye’nin sonunda oluşacak bir metin çalışması için çalışmaların yazılı tutulmasındaki faydadan söz ettik. Ayrıca ses ve görüntü kayıtlarını, arşiv amaçlı yapılabileceğini konuştuk.
Atölye için belirlenmiş kitaplar arasında görev dağılım yaptık. Her arkadaş, bir kitap konusunda derinleşmek ve bizi yönlendirmek için seçimini yaptı. Elbette ki herkes seçtiğinin dışındaki kitapları okumakla yükümlü olduğu gibi söz söylemede de özgür olduğunu hatırlattık.
Seçimler ve kitapların tartışma takvimleri aşağıdaki gibidir:
24.11.10 H.Hesse (1946) Masallar
08.12.10 A.Gide (1947) Kalpazanlar
22.12.10 W.Faulkner(1949) Abşalom Abşalom
05.01.11 A.Camus (1957) Yabancı
19.01.10 M.A.Solohov (1965) Uyandırılmış Toprak
02.02.11 A.Soljenitsin (1970)İvan Denisoviç’in bir günü16.02.11 H.Böll (1972) Ve o hiçbir şey demedi
02.03.11 N.Mahfuz (1988) Aynalar
İlk toplantıda bulunamayan arkadaşlar, Yıldız Önen, Ümmü Burhan,Ülkü Burhan, Hilal Yavuz, Herman Hesse ve André Gide kitaplarından birini seçip gruba seçimlerini bildirsinler lütfen.
Önemli not:geçen dönem yazma çalışmalarını henüz tamamlamamış arkadaşların makalelerini editörlere göndermelerinin gerektiğini hatırlatırız.
24 Kasımda ilk kitabımızla buluşmak üzere barışla kalın.