4 Temmuz 2010 – ASF Yürüyüş ve Sosyal Hareketler Buluşması Haberleri

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

İstanbul’da Sönük ASF Yürüyüşü

BİA Haber Merkezi – 03.07.2010 / Erol ÖNDEROĞLU

DİSK başkanı Çelebi, “Sosyal Forum sürecinde düşmanın ortak olduğunu, saldırının küresel ve sürekli olduğunu anladık. İşte bu yüzden de direnişimiz de küresel ve sürekli olmalı”; KESK’ten Emir Ali Şimşek, “Türkiye dünyanın 16. büyük ekonomisidir. Buradaki ateş tüm dünyaya sıçrar” dedi.

Avrupa Sosyal Forum (ASF) kapsamında yaklaşık üç bin kişi, işsizlik doğuran küreselleşme politikaları karşısında emek mücadelesinin de küreselleşmesi talebiyle İstanbul Osmanbey’den Taksim Meydanı’na kadar yürüdü.

ASF yürüyüşünün videosu için tıklayın: http://www.suhakki.org/2010/07/avrupa-sosyal-forumu-yuruyusu/

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel başkanı Süleyman Çelebi, Sosyal Forum sürencin kendilerine bilinç ve umut kazandırdığını belirterek, “Bu bilinç sayesinde farklı ülkelerde mücadele ettiğimiz düşmanın ortak olduğunu gördük. Saldırının küresel ve sürekli olduğunu anladık. İşte bu yüzden de direnişimiz de küresel ve sürekli olmalı” dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Sekreteri Emirali Şimşek de, Türiye’nin sadece Avrupa çin değil dünya için de kritik bir öneme sahi olduğunu belirterek, “Türkiye, emek sömürüsünün, etnik ayrımcılığının, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kıskacında yaşayan dünyanın 16. büyük ekonomisidir. Burada yanan ateş tüm dünyaya sıçrayacaktır” şeklinde konuştu.

Sendikalar az, inisyatifler çoktu…

Yürüyüşte Ezilenlerin Sosyalist Partisi, TÜMTİS işçileri ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) gibi gruplar kitlesel bir görüntü verirken sendikal grupların bunda zorlandığı gözlendi. Özgürlük ve Dayanaışma Partisi (ÖDP), Demokratik Özgür Kadnı Hareketi (DÖKH), Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) gibi parti ve meslek birliklerinin de yer aldığı etkinlikte BDP eşbaşkanı Gültan Kışanak ve BDP İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel de katıldı. Fransa’dan “Crédit Agricole Mutuel-Solidarité”, “İstanbul Nükleer Karşıtı Platform”, “Başka bir enerji mümkün, Başka Munzur Yok” pankartıyla Munzur’u Koruma Kurulu (TUDEF), “Biz anneler savaşsız bir dünyadan yanayız” pankartıyla Barış Anneleri İnisyatifi, İsrail’e Karşı Boylot Girişimi, “Kapitalizme son” diyen Gençlik Muhalefeti ve “Askeri operasyonlara son” yazılı pankartıyla BDP vardı.TÜMTİS kitlesiyse, UPS’de işçi kıyımı ve düşmanlığına son veilmesini talep eden sloganlar attılar.

Avrupa solu Taksim’e çıktı

Turnusol – 04.07.2010 / Bercan Aktaş

Avrupa Sosyal Forumu katılımcılarıyla Türkiye’nin birçok ilinden gelen sosyal hareketler üyelerinin birlikte yaptığı yürüyüş Taksiml’de sona erdi. Taksim’de mikrofonu uzattığımız yoldaşlar, ‘hepimiz aynı dili konuşuyoruz, mücadelemizi de ortaklaştırmalıyız’ dediler.

1 – 4 Temmuz arasında İstanbul’da yapılan 6. Avrupa Sosyal Forumu, yaklaşık üç bin kişinin katıldığı renkli bir yürüyüşle noktalandı. 3 Temmuz Cumartesi akşamı saat 18:30’da Osmanbey’den başlayan yürüyüş Taksim Meydanı’nda noktandı. Katılımcılar küresel politikalara karşı ortak talebi farklı dillerde haykırdı: ‘Başka bir dünya mümkün!’

‘TÜRKİYELİ – YUNANİSTANLI ARKADAŞ’

Yunanistan Sol Partisi Synaspismos üyesi katılımcılar, Taksim’e kendi dillerinde attıkları sloganların yanı sıra “Türkiyeli – Yunanistanlı arkadaş” diye bir süre tempo tuttular.

Avrupa Sol Partisi (ELP) üyesi de olan Synaspismos’un Merkez Yürütme Kurulu üyesi Giorgos Karatsioubanis forum hakkında şöyle dedi: “Sosyal Forumda Avrupa’daki, Türkiye’deki ve Ortadoğu’daki sosyal hareketler hep beraber olduk. Aynı dili konuştuğumuzu gördük. Krize karşı ne yapacağımıza ilişkin toplantılar çok önemliydi…”

Forumu değerlendiren Yunanistan Sosyal Forumu’ndan Olga Tsimgami “Avrupa’dan pek çok insan bir araya geldik; ortak sorunlara ortak cevap aradık. Ülkemizde büyük bir yerel kriz yaşanıyor. Bu konu hakkında konuşmaya da fırsatımız oldu. Önemli olan kendi doğrularımız için mücadele etmektir. Umarım bir sonraki foruma daha kalabalık katılacağız” diye konuştu.

GENÇLER BULUŞTU

EDP-Genç, forumun üçüncü gününde “Geçmişten geleceğe gençlik hareketi” başlıklı bir seminer gerçekleştirdi. Yörük Kurtaran, Demet Lüküslü ve Simin Gürdal’ın konuşmacı olarak katıldığı paneli EDP PM üyesi Hayri İnce yönetti. Sosyal foruma gelen konuk gençler de seminere katıldı.

Genç-Sen ve Avrupa’daki benzer örgütlenmeler hakkında konuşan Simin Gürdal, eğitim sisteminin adaletsiz olduğunu savundu. Gençlik ve öğrenci hareketlerinin tartışıldığı foruma Almanya’dan gelen konuklar da deneyimleriyle katkıda bulundular.

UFUK URAS: DAYANIŞMA KAZANDIRIR

Sosyal Forum’un konuşmacılarından İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Maçka Demokrasi Parkı’nda kurulan EDP-Genç standını ziyaret ederek, bir süre sohbet etti. Gençlerin sorularını da yanıtlaya Uras, Sosyal Forum’da çeşitli ülkelerin ve hareketlerin mücadele deneyimlerinin paylaşılmasının dayanışmayı güçlendireceğine vurgu yaptı.

Ufuk Uras, son seçimde İstanbul 1. Bölge’de yapılan çalışmanın da dayanışmanın önemini ve güçlerimizi birleştirmenin başarısını gösterdiğini söyledi.

İstanbul ASF’de Neden Azdık?

BİA Haber Merkezi – 04.06.2010 / Erol ÖNDEROĞLU

Bianet, “ASF yürüyüşünde neden azdık?” sorusunu Union Syndicale Solidarité’den Christian Mahieux, Bloco de Esaquerda Portugal’dan Alberto Matos, KESK’in ASF temsilcisi Nevin Kaplan, DİSK Genel başkanı Süleyman Çelebi ve aktivist Hakan Tahmaz’a sordu.

İstanbul’da Osmanbey’den Taksim Meydanı’na dün akşam (3 Temmuz), saat 18.00’de yapılan Avrupa Sosyal Forumu (ASF) yürüyüşüne üç bine yakın kişi katıldı.

Eylemde yer alanlar kadar Türkiye’deki sendikal hareket içerisinde yer alanlar da katılımın düşük olduğunu kabul ediyor. Ancak gerekçeli çeşitliydi.

Bianet, “neden azdık?” sorusunu Fransa’dan katılan Union Syndicale Solidarité (Sendikal Birlik Dayanışması) ) temsilcisi Christian Mahieux, Bloco de Esaquerda Portugal (Portekiz Sol Bloku) temsilcisi Alberto Matos, Kamu Emekçileri Senikaları Konfederasyonu’nun (KESK) ASF temsilcisi Nevin Kaplan, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel başkanı Süleyman Çelebi ve aktivist Hakan Tahmaz’a sordu. İşte yanıtlar:

Fransa’dan Mahieux: Diğerlerine göre daha sönük

Fransalı sendikacı Christian Mahieux, bianet’e İstanbul ASF’nin geçmişte gerçekleştirilen diğer ASF’lere göre daha sönük bulduğunu söyledi.

“Belki yerel yetkililer zorlaştırmıştır, belki de kendilerine özgü zorluklarla karşılaştılar. ASF’ler, hoş periyodik birer eylemliliğin ötesine geçerek kalıcılaşan gerçek ilişki ağları yaratmalı.”

Portekiz’den Matos: Küresel kriz sendikaları da vurdu

Portekiz’den Alberto Matos, daha önce, Tony Blair ve savaş karşıtı bir vurgusu olan 2004’teki Londra ASF’ye katıldığını, o forumun İstanbul’dan daha kalabalık olduğunu açıklıyor ancak ekliyor:

“Küresel kriz sendikaları da etkiledi. Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya gibi bir çok ülkelerden birçok katılımcı bizzat krizden etkilendikleri için gelememiş olabilirler. Biz Portekiz’den 20 kişi gelebildik.”

KESK’ten Kaplan: Nitelikli bir katılım vardı

KESK’in ASF temsilcisi Nevin Kaplan’a bu düşünceleri paylaştığımızda, hazırlık aşamasında birçok zorluğa göğüs germek zorunda kaldıklarını, bunlardaki birinin de Avrupa’daki önyargıları kırmak olduğunu ifade etti:

“Büyük bir katılım olmadığını kabul ediyorum ama nitelikli bir katılım görüyoruz. Hazırlık toplantılarında Avrupa’daki sendikaların bize dönük “yapamazlar’ şeklinde önyargıları vardı. Bunları kırmak için de çok çalışmamız gerekti.”

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise bianet’e, katılım kadar tartışmaların içeriğinin de önemsenmesi gerektiğini kaydetti ve ekledi: “Katılım anlamında eksiklikler var. Bunu gidermek için ortak çalışmaya ihtiyaç var.”

Tahmaz: Sol kendini dünyaya kapattı

Aktivist Hakan Tahmaz içinse miting “solun kendisini ne kadar dünyaya kapattığının göstergesi”ydi. Tahmaz sorunların daha hazırlık aşamasında, sendikaların kendilerini katılımcı düzeyine geçmeleriyle başladığını savunuyor.

“Yunanistan’daki 4. Foruma buradaki katılım kadar biz gitmiştik. İki yıl önceki Malmö ASF’si de dağınıktı ama Avrupa’daki muhalif hareketleri daha başarılı şekilde bir araya getirdi. Aslından Avrupa Sosyal Forumu, Yunanistan’dan sonra baş gösteren tıkanmayı aşamadı.”

Avrupa Sosyal Forumu sona erdi

DİHA – 04.07.2010

“Başka bir dünya mümkün” sloganıyla bu yıl 6’ıncısı İstanbul’da düzenlenen 6. Avrupa Sosyal Forumu genel meclisi toplantısının yapılmasıyla sona erdi. Sonuç bildirgesi önümüzdeki günlerde açıklanacak olan sosyal formun kapanış toplantısına dile getirilen talepler arasında Kürt sorununa kalıcı çözüm için PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın ev hapsi formülünün gündeme getirilmesi, tutuklu bulunan Kürt çocuklarının serbest bırakılması ve KCK operasyonuyla tutuklanan Kürt siyasetçilerin serbest bırakılması yer alıyor.

Bu yıl İstanbul’da düzenlenen 6. Avrupa Sosyal Forumu, genel meclis toplantısıyla sona erdi. 4 gün boyunca süren 250 seminer, onlarca meclis toplantısı ve 3 büyük yürüyüşün yapıldığı ve 25 ülkeden yüzü aşkın kurumun katıldığı Avrupa Sosyal Forumu’nda sendikacılar, işçiler, evsizler, emekçiler insanlığı yok oluşa sürükleyen, doğayı tahrip eden emperylist-kapitalist sisteme karşı, “Başka bir dünya mümkün” çağrısı yaptı. Meclis toplantısında öneriler alınmadan önce küresel ekonomik krizin emekçiler üzerindeki etkileri üzerine konuşmalar yapıldı. Toplantıda dile gelen talepler arasında; “PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın, Kürt sorunun çözümüne yönelik fikirlerinin alınması. TMK mağduru çocukların serbest bırakılması, KCK operasyonuyla tutuklanan Kürt siyasetçilerin serbest bırakılması ve Öcalan’ın sürece sağlıklı dahil olması için Güney Afrika benzeri ev hapsi formülünün gündeme alınması” yer alıyor. Ayrıca ASF’nin Kürt sorunun demokratik çözümüne yönelik bir kurul oluşturarak, sürece dahil olması talep edildi.

Önümüzdeki günlerde sonuç bildirgesi yayınlanacak olan AFS meclis toplantısında dile gelen diğer talepler şöyle;

“Hareketler arasında küresel bir ağ oluşturmak ve ASF’nin geleceğini tartışmak üzere 23-24 Ekim veya 13-14 Kasım tarihlerinde büyük bir toplantı yapılması. Avrupa genelinde büyük bir grevin örgütlenmesi, buna bütün emekçileri, kadınları, gençleri de katmak için grev öncesinde Brüksel’de bu konuda bir toplantı yapılması. İtalya’da 29 Eylül’de yapılacak grevin yaygınlaştırılması. Krizin vurduğu çiftçiler ile dayanışma sağlanması, IMF ve DB’nın tarım politikalarına karşı alternatif politikalar oluşturulması. Kürt sorunun çözümü ve öncelikli olarak süren askeri operasyonların son bulması için uluslararası bir heyet oluşturulması ve heyetin taraflar arası görüşmeler yapması. Avrupa çapında askeri ve siyasi operasyonların durması için kampanya düzenlenmesi. Forumun bir Kürt günü ilan etmesi. Filistin ile dayanışmanın güçlendirilmesi ve Ortadoğu barışının sağlanması için daha etkin bir çalışmanın yapılması. Dünya sendika hareketinin küresel emperyalist düzene karşı daha etkin bir program oluşturulması. -Uluslararası Kayıplara Karşı Komite’nin (ICAD) 9-12 Aralık tarihlerinde Londra’da düzenleyeceği Gözaltında Kayıplar Kurultayı’na destek verilmesi. Ekonomik krize karşı ortak eylem günü belirlenmesi. Çevre sorununda daha aktif olunması,. ASF’nin sloganlar belirlemesi. Su Forumu düzenlenmesi.”

ASF’nin İstanbul programı sona erdi

DİHA – 04.07.2010

İstanbul’da 4 gündür devam eden 6. Avrupa Sosyal Forumu (ASF) sona erdi. ASF Yürütme Koordinasyon Üyesi ve Fransa Sendikalar Federasyonu (FSU) Temsilcisi Sophie Zafari, forumun gün geçtikçe güç kaybettiği yönündeki eleştirilere “Yaşanan problemler organizasyondan kaynaklı problemler değil, tamamen politik” diye yanıt verdi.

“Başka bir dünya mümkün” sloganıyla ekonomik krizden ekolojik sorunlara, milliyetçilikten sendikal sorunlara kadar bir çok konu başlığının tartışıldığı 2010 İstanbul 6. Avrupa Sosyal Forumu, dört günlük programın ardından sona erdi. Avrupa’dan ve dünyanın birçok farklı ülkesinden forum kapsamında Türkiye’ye gelen siyasi parti, sendika, sivil toplum örgütü temsilcileri ve aktivistleri, dört gün boyunca seminer ve atölye çalışmalarında bir çok konuyu tartıştı. 6. Avrupa Sosyal Forumu’nu (ASF) değerlendiren ASF Yürütme Koordinasyon Üyesi ve Fransa Sendikalar Federasyonu (FSU) Temsilcisi Sophie Zafari, foruma her geçen yıl katılımın düşmesi ve ASF ‘nin giderek güç kaybettiği yönünde eleştiriler olduğunu belirterek, “Bu kadar insanı bile buraya toplamak, bunu organize etmek bizim için oldukça zor. Fakat biz bunu başardık. Amacımız Türkiye’deki sorunlarla birlikte dünya üzerindeki sorunları tartışmaktı bunu başardık” dedi. Foruma katılımın iyi olduğunu kaydeden Zafari, dört günlük tartışmalar ve konuşmalardan sonra da Türkiye’deki ve dünya’daki diğer sorunlar üzerinde tartışmaların yaşandığını belirtti.

‘İleriki forumlarda eylemsellikler geliştireceğiz’

İleriki dönemlerde foruma katılımın daha fazla olması için çalışmalara başlayacaklarını ifade eden Zafari, “Çünkü karşı taraf çok güçlü. Ülkelerin kendi çaplarında Avrupa çapında bir Anti-Kapitalist ve emperyalist bir birliktelik oluşturmaları sanıldığı kadar çokta kolay bir şey değil. Bundan dolayı forumun daha güçlü olmasını istiyorsak daha kullanışlı, daha eylemsellikli, halklara daha fazla hitap edecek şekilde olacak şekilde bir forma sokmalıyız” diye konuştu. Forumda ortak kararların alınmasının son derece önemli olduğunu ve birlikte hareket edip kararlı bir mücadeleyi yükseltmek gerektiğini vurgulayan Zafari, Türkiye’deki en büyük ve en önemli sorunun Kürt sorunu olduğuna dikkat çekti. Kürtlerin dinamiğinin oldukça yüksek olduğunun altını çizen Zafari, “Kürtlerin dinamiğini çok yüksek olduğunu gördüm bu benim için çok ilginç oldu. Onun dışında Türkiye’deki sendikal ve işçi hareketlerinin çok güçlü olması benim için şaşırtıcı oldu. Foruma katılan Türkiyeli aktivistlerin çok genç yaşlarda olması ise ne kadar dinamik olduklarını göstermiş oldu” diye konuştu.

ASF’nin Türkiye’de sönük geçtiğine yönelik yapılan eleştirilere de cevap veren Zafari, bu durumun organizasyondan kaynaklı değil, politik bir nedenden dolayı olduğunu savundu. Zafari, “Mesela bazı gruplarla geniş bir biçimde tartışma yürütürsek, onlara çözüm sunarsak, ASF’ye katılmayan tüm gruplarda inanıyorum ki önümüzdeki yıllarda katılacaklardır. Bu şekilde daha fazla güçlenebiliriz. Onun dışında kim olursa olsun tüm Avrupa’yı içine alacak bir sosyal forum oluşturmalıyız ki insanlar oraya gelebilsin, tartışsın ve görebilsin” dedi.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.