19 Şubat 2005, – Basın Açıklaması – İstanbul

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Savaşsız Bir Dünya İçin Uluslararası Buluşma II basın bülteni

Bush’un ikinci defa seçilmesiyle birlikte yeniden gündeme gelen Büyük Ortadoğu Planı ve ABD’nin bir sonraki hedeflerin tartışılması amacıyla uluslararası savaş karşıtları etkin karşı duruş yöntemlerini belirlemek için İstanbul’da buluşuyor…

SAVAŞSIZ BİR DÜNYA İÇİN ULUSLARARASI BULUŞMA II

Bush’un ikinci defa seçilmesiyle birlikte yeniden gündeme gelen Büyük Ortadoğu Planı ve ABD’nin bir sonraki hedeflerin tartışılması amacıyla uluslararası savaş karşıtları etkin karşı duruş yöntemlerini belirlemek için İstanbul’da buluşuyor. Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu’nun ikincisini 19 Şubat’ta düzenleyeceği “Savaşsız Bir Dünya için Uluslararası Buluşma” başlıklı sempozyuma barış hareketinin önemli isimleri katılacak.

Amerika’dan Asker Aileleri Konuşuyor (Military Families Speak Out) örgütünden, oğlu halen Irak, Musul’da asker olarak görev yapan Doktor Anne Roesler, Barbarlıklar Çatışması kitabının yazarı Gilbert Achcar’ın yanı sıra İsrail ve Irak’tan da konuşmacıların bulunacağı sempozyuma Türkiye’den de çok sayıda yazar, sanatçı destek veriyor.

Sempozyumun en dikkat çeken isimlerinden birisi olan Doktor Anne Roesler, ABD’de savaş karşıtı gösterilerin önde gelen isimlerinden birisi. 50 yaşındaki Roesler bir asker çocuğu. Babası 2. Dünya Savaşı’nda yaralanmış, ve dedesi 1. Dünya Savaşı’nda savaşmış. Fakat şimdi, Roesler’in evi barış işaretleri ve oğlunun askeri üniforması içinde çekilmiş fotoğraflarıyla kaplı. Amerikan Ordusu 82. Hava Bölüğü’nde çavuş olan 26 yaşındaki oğlu da, Dr. Roesler gibi, bu savaşın haksız ve ahlaksız bir savaş olduğuna inanıyor.

19 Şubat Cumartesi günü Taksim Hill Olteli’nde Türkiyeli savaş karşıtları ile buluşacak Dr. Roesler ‘’Bush’un politikalarına dünya’da en fazla tepki duyan Türkiye’ye gelecek olmaktan büyük heyecan duymaktayım. Irak’taki bu haksız işgali durdurmak etkili bir küresel savaş karşıtı hareket ile mümkün olacaktır. Bu nedenle İstanbul’daki toplantıyı özellikle önemsiyorum’’ dedi.

PROGRAM

Yer : Taksim Hill Oteli

Tarih : 19 Şubat Cumartesi

Saat : 12:00 – 18:00

1. Oturum

Irak’ta İşgale Son

ABD’nin Ortadoğu Politikaları

Sahar Franses (İsrailli barış aktivisti)

Gilbert Achcar (Barış aktivisti, Paris VII Üniversitesi öğretim görevlisi, yazar)

Nuray Mert (Gazeteci)

Nevin Sungur (Gazeteci)

Mete Çubukçu (Gazeteci)

2. Oturum

Küresel Barış, Küresel Adalet

2005’te Barış’ı nasıl kazanacağız

Dr. Anne Roesler (ABD “Military Families Speak Out” adlı asker ailelerinden)

Isam El-Rawi (Irak Öğretim Görevlileri Birliği’nden)

Mehmet Soğancı (TMMOB Genel Başkanı)

M ehmet Güleryüz (Sanatçı)

Murat Çelikan (Gazeteci)

KONUŞMACI BİYOGRAFİLERİ

• Dr. ANNE ROESLER (Amerika) ABD “Military Families Speak Out” adlı asker aileleri örgütünden

Toplum Sağlığı eğitmeni, akademisyen, Saint Jose Devlet Üniversitesi’nde okutman ve Military Families Speak Out (Asker Aileleri Konuşuyor) üyesi. 25 yıldan daha uzun bir zamandır sosyal adalet için mücadele ediyor. Babası 2. Dünya Savaşı gazilerinden. Anne Roesler, Irak’taki savaşa açık bir şekilde karşı çıkıyor. Bu konuda konuşmalar yapması için, San Fransisco ve Washington’da düzenlenen çok sayıda akademik konferansa, savaş karşıtı yürüyüşe ve çeşitli etkinliklere davet edildi. Ayrıca bugüne kadar ulusal, uluslar arası, yerel bir çok belgesel yapımcısı, televizyon ve radyo kanalı, ve yerel gazeteler kendisiyle röportajlar yaptılar. Amerikan Ordusu 82. Hava Bölüğü’nde çavuş olan 26 yaşındaki oğlu, Dr. Roesler gibi, bu savaşın haksız ve ahlaksız bir savaş olduğuna inanıyor. Roesler’in oğlu, 2003 Mart’ından 2004 Şubat’ına kadar Irak’ta bulundu. 2004 yılının Kasım ayında yeniden askere alındı ve şu anda Musul’da bulunuyor.

• ISAM EL-RAWİ (Irak) Irak Öğretim Görevlileri Birliği üyesiIraklı İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlileri Birliği (Iraqi League of Seminary Teachers)’nin başkanı ve Müslüman Bilim Adamları Birliği (Association of Muslim Scholars)’nin üyesi. Müslüman Bilim Adamları Birliği (ASM), ayrıca Müslüman Din Görevlileri Birliği, Müslüman Ulemalar Konseyi ya da Ulema Konseyi olarak da bilinir. Ulemalar Birliği, 14 Nisan 2003’de, yani Saddam Hüseyin’in düşüşünden beş gün sonra kuruldu. Ülkedeki bütün Sünni Ulemaları bir araya getirdi. Müslüman Ulemalar Birliği Irak’taki en yüksek otorite. Dr. Harith Sulayman al-Dari birliğin genel sekreteri. Birlik, geçen sene Nisan ayında Irak’ın işgalinden önce Irak’ta varolan bazı dini kurumlardan oluşuyor. Politik, sosyal, ekonomik ve dini alanda çalışmaları var. İşgalden sonra, Konsey camilerle ve imamların ve vaizlerin ihtiyaçlarıyla ilgilenme görevini üstlendi. Konsey, aynı zamanda gelir kaynaklarını kaybedenlere yardım etmek gibi sosyal görevleri de yerine getiriyor. Ayrıca Konsey, yaralanmış, Amerikan güçleri tarafından yakalanmış, yakınları şehit düşmüş Iraklı aileler ile de ilgileniyor. Müslüman Öğretim Görevlileri Birliği, haftalık olarak çıkardığı “Al-Basa’ir” isimli yayınının 14 Ekim tarihli sayısında bir beyanat yayınlayarak Irak polisini ve askerilerini Amerika’nın önderliğindeki işgal güçleri tarafından düzenlenen operasyonları desteklememeleri konusunda uyardı. Irak’taki Amerikan güçleri, Irak seçimlerini boykot etme çağrısı yapan bir konferansa katıldıkları gerekçesiyle, 22 Ekim 2004’de Müslüman Öğretim Görevlileri Birliği üyelerinin bazılarını tutukladı. Isam El-Rawi, Müslüman Öğretim Görevlileri Birliği’nin seçimleri neden boykot ettiğini şöyle açıklıyor: “Müslüman Öğretim Görevlileri Birliği aslında seçimlere karşı değil, fakat seçimlerin işgalin gölgesinde yapılmasına karşı.”

• GİLBERT ACHCAR (Fransa) Barış aktivisti, Paris-VIII Üniversitesi öğretim görevlisi, yazar.

Lübnan doğumlu Gilbert Achcar, Fransa’da savaş karşıtı Agir contre la guerre (Savaşa Karşı Eylem) üyesi ve le Monde Diplomatique gazetesi yazarlarındandır.

Türkiye’de yayınlanan kitapları: Barbalıklar Çatışması (Everest, 2002). Evrenin Efendileri (Tarık Ali ve başkaları ile) (OM Ekonomi-Politik, 2001) Doğu Kazanı:Kaynayan Orta Doğu: Marksist Aynada Orta Doğu (İthaki, 2004)

• SAHAR FRANSES (İsrail) İnsan Hakları Avukatı ve ADDAMEER – Mahkumlara Destek ve İnsan Hakları Birliği örgütünün üyesi Sahar Franses 1996’dan bu yana insan hakları avukatı olarak çalışmaktadır. Badil (mülteci hakları örgütü) gibi çeşitli Filistin’li insan hakları örgütleri ile çalışan Francis su anda, Filistin’li mahkumları askeri mahkeme ve İsrail mahkemeleri önünde savunan ve işkenceyi İsrail işgalinin neden olduğu her türlü şiddete karşı Dördüncü Cenova Konvansiyonu’na dayanarak mücadele eden Addameer örgütü ile çalışıyor. Addameer, insan hakları konularına odaklanan Filistin’li bir sivil toplum kuruluşudur. İnsan haklarıyla ilgilenen bir grup aktivist tarafından 1992’de kurulan merkez, politik mahkumların haklarını savunarak ve işkencenin sona ermesi için mücadele ederek Filistin’li mahkumlara destek hizmeti sunar. •NURAY MERT (Türkiye) Gazeteci

1960 Trabzon doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Tarih bölümlerinde lisans eğitimi alan Mert, aynı üniversitenin tarih bölümünde yüksek lisansını (Prens Sabahaddin ve Terakki Mecmuası), siyaset bilimi bölümünde de doktorasını (Erken Cumhuriyet Döneminde Laik Düşünce) tamamladı. Çeşitli üniversitelerde ders vermektedir. Halen Radikal gazetesinde ve Medyakronik internet sitesinde düzenli olarak yazmaktadır.

• NEVİN SUNGUR (Türkiye) Gazeteci

1966 yılında Yalova’da doğdu. İlk ve Orta öğrenimini Yalova’da tamamladıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü bitirdi. Gazeteciliğe 1991 yılında Tempo Dergisi’nde başladı. Ardından ATV’de sekiz yıl çalıştıktan sonra NTV Haber Merkezi’ne geçti ve o tarihten bu yana NTV’de muhabir olarak görevine devam etmekte. ATV’de yayınlanan Haberci programıyla birlikte dünyanın çeşitli ülkelerinde belgeseller hazırladıktan sonra son dört yıldır ağırlıklı olarak Afganistan, Filistin- İsrail, Irak gibi çatışma bölgelerinde  gazetecilik görevini sürdürüyor.

• METE ÇUBUKÇU (Türkiye) Gazeteci

1962’de Gebze’de doğdu. Kuleli Askeri Lisesi’ni bitirdi. 1981 Şubat’ına kadar Kara Harp Okulu’nda okudu. Marmara Üniversitesi BYYO Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu, aynı üniversitenin İletişim Fakültesi’nde yüksek lisans yapıyor. Gazeteciliğe 1987’de Karacan Yayınları’nda başladı. Nokta, Cönk dergileriyle Kanal 6 ve atv’de çalıştı. Bosna, Filistin, Afganistan, Çeçenistan, Kuzey Irak, Kosova gibi bölgelerde görev yaptı. Halen NTV’de muhabirlik yapıyor. Birikim dergisinde ve internet sitelerinde yazıları yayımlandı. Televizyon habercililiği ve muhabirliği konusunda ders veriyor.

• MEHMET SOĞANCI (Türkiye) TMMOB Genel Başkanı

1958 Ladik doğumlu. ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümünden 1985’de mezun oldu.

1994 – 2002 yılları arasında TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanlığında bulundu. Halen TMMOB Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütüyor. Özel sektörde Proje Yöneticisi olarak çalışmakta. •MEHMET GÜLERYÜZ (Türkiye) Sanatçı

İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümünü 1966 yılında birincilikle bitirdi. 1970-1975 yılları arasında devlet bursu ile gittiği Paris’te ihtisas yaptı. 1975-1980 yılları arasında, akademide öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1980’de bu görevinden ayrılarak New York’a gitti. On biri yurtdışında olmak üzere otuz iki kişisel resim sergisi açan sanatçı, yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda karma ve grup sergisine katıldı. 1979 yılında Sedat Simavi Vakfı Altın Madalya Ödülü ile 1995 yılında Nokta Dergisi Doruktakiler Plastik Sanatlar Ödülünü aldı. 1985’ten bu yana BİLSAK’ta sanat eğitimi veren sanatçı, çalışmalarını, İstanbul’da kendi atölyesinde sürdürmektedir.

KÜRESEL BARIŞ VE ADALET KOALİSYONU NEDİR?

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (Küresel BAK) 2003 yılının Haziran ayında, Tarık Ali, Howard Zinn gibi aydınlar tarafından tüm dünyada imzaya açılan bir ortak bildirinin Türkiye’de de savaş karşıtları, aydınlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri tarafından imzalanmasıyla birlikte kuruldu. Küresel BAK üç öncelikli hedefe sahiptir: Tüm Türkiye’de bir kampanya birliği inşa etmek, küresel savaş karşıtı hareketle işbirliği oluşturmak ve örgütsüz kitleleri harekete geçirmek.

Bu güne kadar Türkiye’de on binlerce insanın katıldığı savaş karşıtı gösterileri düzenleyen Küresel BAK aynı zamanda uluslararası sempozyumlar ve BarışaRock gibi kültür etkinliklerinin altına da imza attı.

Küresel BAK Ekim ayında Londra’da gerçekleşen Avrupa Sosyal Forumu’nda alınan ortak karar doğrultusunda 19 Mart 2005’de, tüm dünyada düzenlenecek savaş karşıtı gösterilerin Türkiye’deki ayağını organize etmektedir. Bu amaçla Küresel BAK, 19 Mart 2005′ de yapılacak büyük bir gösteri ile sonuçlanacak olan ‘ABD’NİN İŞGALİNE ORTAK OLMA!’ isimli yeni bir kampanya başlattı.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.