15/17 Nisan 2011 – Savaşa Hayır/NATO’ya Hayır Ağı Yıllık Toplantısı – Dublin

0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Savaşa Hayır-NATO’ya Hayır ağının katılımcılarının yıllık toplantısının kısa raporu

Sevgili arkadaşlar ve meslektaşlar,

Bu kısa rapor Dublin’de bulunan ağımızın geçen hafta sonu yaptığı yıllık toplantının özetidir. Daha detaylı bir rapor ve analizler Paskalya tatilinden sonra hazırlanacaktır. Ancak yine de sizi 40 katılımcının bulunduğu başarılı toplantımızdan ve 100’den fazla kişinin geldiği halka açık etkinliğimizden geciktirmeden haberdar etmek istedik. Bu toplantılarda geçtiğimiz 14 ayın ve Lizbon’daki eylemlerin pozitif ve eleştirel bir analizi yapıldı, ağımızın gelecekteki çalışmaları konusunda verimli tartışmalar yapıldı.

Ayrıca İrlandalı arkadaşlarımıza ve meslektaşlarımıza mükemmel ve sahiplikleri ve toplantıların örgütlenmesi için teşekkür etmek istiyoruz. Toplantının sonuçları olarak aşağıdaki noktaları vurgulamak istiyoruz

  • Afganistan’da on yıl önce savaşın başladığı gün olan 7 Ekim tarihi için Uluslararası eylem günleri çağrısı yapıyoruz.
  • Bonn’da 5 Aralık’ta yapılacak olan Afganistan Konferansı ile ilgili eylemlere katılacağız. ICC, Alman barış hareketiyle birlikte Uluslararası bir konferans hazırlayacak.
  • Ağımız Libya’daki savaşa karşı net bir açıklama yapma kararı aldı. Bu açıklama Birkaç gün içinde hazırlanacak.
  • Geçtiğimiz çalkantılı aylarda yaşananları ve Ortadoğu’daki ayaklanmaları yoğun bir şekilde tartışacağız.
  • ICC, Bradley Manning’in davası hakkında Obama’ya yönelik bir mektup yayınlayacak. Bu mektup İrlandalı arkadaşlarımız ve meslektaşlarımız tarafından Obama’nın Mayıs sonunda yapacağı İrlanda ziyaretinde kendisine iletilecek.
  • Bir sonraki yıllık toplantıyı 2012 sonbaharında ya da kışında (eğer mümkün olursa)  Brüksel ya da Fransa’da yapmaya karar verdik.
  • NATO’nun Küresel Güney’deki aktiviteleri kadar Kuzey Fransa ve Arktika’daki aktivitelerini de tartışmaya devam edeceğiz. Ayrıca bu aktivitelerin önümüzdeki dönemdeki çalışmamızda daha büyük bir rol oynaması gerektiğine karar verdik.
  • Kadınların “NATO’ya Hayır” ağı BM’nin 1325 Sayılı kararının askeri amaçlar için suistimal edilmesini kınayan bir açıklama hazırladı ve açıklama yıllık toplantıda kabul edildi. Metin önümüzdeki günlerde gönderilecek.

Herkese harika bir Paskalya tatili diliyoruz. Toplantıda daha ayrıntılı bilgileri, raporları ve kabul edilen metinleri ise Paskalya tatilinden sonra göndereceğiz.

İyi dileklerimizle,

Savaşa Hayır-NATO’ya Hayır ağının katılımcılarının yıllık toplantı kararları

Afganistan

Afganistan’daki işgali protesto etmek için bu sene de 7 Ekim haftasında uluslararası eylem günü kapsamında gösteriler ve sembolik eylemler yapılacak. Bu etkinliklerde insani yardım örgütleriyle ortak eylemler  yapılmaya çalışılacak.

ABD’deki NATO zirvesine karşı eylemler

Yapılabilecekler: konuşmalar, gösteri/yürüyüşler, Kongre’ye yapılacak ziyaretler, CD, Avrupa’da merkezi olmayan eylemler, Stratejik konsept üzerine odaklanacağımız karşı zirve-temel bilgiler ve analizler, daha kapsamlı toplantılar.

Eylemler için oluşturulacak bir ICC grubu, bir çok şeyin yanında eylem takviminin belirlenmesi, ABD’de daha fazla müttefik bulunması, davetlerin yapılması, tüm uygun düzeylerde WPC’nin bizim eylemlerimize dahil edilmesi görevlerini üstlenecek.

Ek Bilgi: 1 Nisan’da Brüksel’de NATO karargâhında gösteri.

Bonn, Aralık 2011:

Bonn’da Aralık 2011’de, Nato’ya hayır çalışma ağı bir Afganistan Konferansı düzenleyecek. Bu konferans için işbölümü yapıldı. Bir sonraki uluslar arası çalışma grubunun toplantısı Bonn’da yapılacak. 2 Aralık Cuma 12.00 (eylemler Cuma’dan Pazartesi’ne dek sürecek) yapılacak toplantıların odak noktası 2012 zirvesinin hazırlıkları olacak.

2012 NATO zirvesi:

2012’de yapılacak Nato zirvesini protesto etmek için hazırlıklara en kısa zamanda başlanacak.

Yıllık toplantının deklarasyonunda; Libya’daki savaşa karşı, bu savaşın AB ve yeni NATO stratejisi ile bağlantısını kurulması, “insani” yardıma karşı argümanlar, BM 1970 (silah ticareti)’in ihlal edilmesi, Kaddafi’nin devrilmesi için değil, askerlerin geri çekilmesi için çağrı, Latin Amerika’nın öneminin kabul edilmesi gibi konulara yer verilmesi tartışıldı.

Bir sonraki “Savaşa Hayır-NATO’ya Hayır ağının” yıllık toplantısının 2012 Sonbaharında Brüksel veya Paris’te yapılacak.

Savaşa Hayır-NATO’ya Hayır ağının yıllık toplantısının 1325 sayılı karar hakkındaki açıklaması

BM Güvenlik Konseyi’nin 1325 Sayılı kararı askeri bir araç olarak tasarlanmamıştır.

Dünyanın her yerinden kadınlar BM Güvenlik Konseyi’nin 2000 yılında kabul ettiği 1325 Sayılı “Kadınlar, Barış ve Güvenlik üzerine Karar”ı barış, demokrasi ve savaşın engellenmesinin bir aracı olarak görerek memnuniyetle karşıladılar.

Kararın kabul edilmesinden bu yana dünya askeri harcamalarda devasa bir artışa şahit oldu, Kadınların “korunmasının” çoğu zaman bahane olarak kullanıldığı, meşru olmayan ve felakete yol açan savaşlar yaşandı.

NATO’nun 1325 Sayılı karara atıfta bulunarak, barışı korumak yerine askerileştirmeyi teşvik ettiğini, yapısını dünya ölçeğinde yaydığını ve saldırganca savaştığını görüyoruz.

NATO’nun 1325 Sayılı kararı; kadınları yönlendirmek, onların emeklerinden askeri amaçlar için yararlanmak ve daha fazla kadını silahlı kuvvetlere katmak için sömürmesini reddediyoruz.

NATO’nun “güvenlik” kelimesine yüklediği militarist ve erkek egemen anlamın insanların güvenliği ve 1325 Sayılı kararda öngörülen refah olmadığını tekrar belirtiyoruz.

Çeviri: Onur Devrim Üçbaş

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.